Björg Thorhallsdottir
© Björg Thorhallsdottir

– Husk at vinteren har alt det som sommeren ikke har

Er vinteren mørk og kald, eller vakker og lys? Vinteren har så mange eventyr og mystikk i seg. Nyt hvordan stjernene glitrer oppå snøen – og husk det også når våren kommer.

13. januar 2023 av Björg Thorhallsdottir

Den lille jenta rir på en isbjørn, og bak henne skinner en stor vakker stjerne. Nå som vinteren har kommet er det du som bestemmer hvordan denne årstiden skal bli for deg. Er den mørk og kald, eller vakker og lys? Slik som med alt annet her i livet, er det hva du gjør det til. Hvilket ansvar tar du for eget liv? Går du rundt og lengter etter våren, eller tenker du at denne tiden skal nytes? 

Jeg tenker ofte på menneskene som kommer til Norge fra land hvor de ikke er vant med snø. Kanskje sitter de inne og venter på at vinteren skal ta slutt, og jeg har så lyst å fortelle dem om de vakre skiløypene som går inn i skogen eller opp mot fjellet. Om hvor godt varm kakao smaker om vinteren, og hvordan det føles å sitte med en kopp varm drikke foran en knitrende peis mens iskald vind fyker rundt hjørnene. Jeg har lyst å fortelle om alt det vinteren byr på, for det er så overførbart til resten av livet.

Vinteren er tiden hvor dyrene går på lavgir, hvor reinsdyrene lunter late rundt omkring mens de bruker opp 70 prosent av kroppsfettet sitt. De har spist og kost seg og bygget seg opp gjennom hele sommeren, og nå går de sakte rundt for ikke å bruke opp alt. Akkurat slik som også vi trenger å gå litt saktere om vinteren. Vi er ikke laget for å løpe rundt hele året. Også vi er laget for å gå i hi, – vi har behov for å ta det roligere, sitte mer, nyte mer, kose mer. Kanskje trenger vi enda mer kroppskontakt når det er kaldt ute. 

Derfor har jeg laget bildet «Inn i stjernelyset», for å hylle vinteren når stjernene er sterkere og klarere, og når Nordlyset kan synes og berøre hver sjel som får se og oppleve det. Vinteren har så mange eventyr og mystikk i seg. Vinteren har dyrespor i snøen, og engler som små barn har laget. Så når det er noe du ikke liker ved den, når det er mørkt og kaldt, kanskje sludder det og det er dager hvor du bare drømmer deg tilbake til sommerdagene – så husk alt det vinteren har som sommeren ikke har. 

© Björg Thorhallsdottir

Husk på barnet som lever inne i deg, som lo når du akte fort, fort ned akebakkene. Husk at det barnet har du fortsatt i deg, så kjør ned slalåmbakken, ak ned bakken, og kjenn at det kiler inne i deg, Gjør de tingene som gjør deg glad! Tenk etter hva som er dine fineste vinterminner. Nå kan du lage den snøborgen du drømte om å lage som barn, eller ta frem bålpannen. Inviter med barn, barnebarn, venners barn og vennene dine. Inviter en hel haug og ha en fantastisk kveld hvor du lager en hel fantasiverden. Husk at du fortsatt er et barn. 

Ikke sitt inne og drøm om at det skal komme en sommer. Nyt hvordan stjernene glitrer oppå snøen og se de vakre snøkrystallene som daler ned, hvor hver og en er som en juvel. Ri inn i stjernelyset, for snart blir det vår og sommer igjen og da er det helt annerledes å sitte ved en knitrende peis med en kopp kakao. Så nyt denne tiden, lyset i peisen, i stjernene og lyset som glitrer i snøen – og i øynene på barn som aker ned bakken. 

Les også: Slik lærer du deg å takle motgang

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...