Bjørg Thorhallsdottir
Gi deg selv tid:

– Gjennom livets tunge perioder må du stole på at vingene dine fortsatt er der, sier Björg.

© Kristin Heier / Björg Thorhallsdottir

Björg Thorhallsdottir: – Tør du å fly?

Jeg elsker sommerfugler, kanskje fordi jeg føler at jeg selv er en. En sommerfugl har et kort liv, og spør du eldre mennesker forteller de alltid med forundring i stemmen om hvor fort livet gikk.

1. juni 2018 av Björg Thorhallsdottir

Jeg har aldri sett en sommerfugl fly rett frem. Den er på vei til en destinasjon, men den beveger seg alltid litt frem og tilbake. Litt sånn som livet. Det er sjelden veien går rett frem, og vi mennesker kan også vingle. Fornuften holder oss tilbake, mens viljen drar oss fremover.

Gi deg selv tid

Når jeg har vært i dårlige kjærlighetsforhold, har jeg følt meg litt som en vingeklippet sommerfugl. Fra å være en vakker, fri skapning, forvandles jeg til en stygg liten larve. Men egentlig er vingene alltid der, uansett livets omstendigheter. Når livet stritter imot tror jeg det er viktig å tillate seg å gå inn igjen i den varme gode puppen. Gi seg selv tid til å heles slik at vingene kan gro ut. Plutselig en dag er du igjen klar til å folde ut vingene og fly.

Fly dit du vil når du er klar

Husk at selv når du er en vingeklippet sommerfugl, har du fremdeles dine fire, fine hjertekamre under hverandre. Hele kroppen til sommerfuglen er et bankende hjerte. Når du føler deg som en stygg liten larve som ikke kommer noen vei, husk at du er et stort bankende hjerte, og at noen ganger er det godt å kunne hvile i det å bare kunne være seg selv. Kanskje trenger du pustepausen for å kunne tenke ut en ny retning. Og når du igjen er klar, sprer du vingene dine og flyr dit hvor du vet at hjertet ditt vil ha det bra. Sammen med menne­sker som lar vingene dine få lov til å vokse ut igjen.

Vingene er der hele tiden

Som ung opplevde jeg ekskludering, og det fikk meg til å føle meg verdiløs. For selv uten vonde ord, sa handlingen at jeg ikke var verdt å like. Det er som å få klippet av vingene sine. Eller, det som egentlig skjer er at vingene er der hele tiden. Fargerike, flotte, unike. Du ser dem bare ikke, fordi de er bak deg. Så gjennom livets tunge perioder, må du bare stole på at de fortsatt er der – og at de vil bære deg når du er klar til å kaste deg ut i livet og eventyret igjen.

Bjørg Thorhallsdottir bilde
Björgs kunst:

– Gjennom bildene mine ønsker jeg å gi mot til å være seg selv, følge drømmene sine og til å tørre å elske – seg selv og andre. 

© Björg Thorhallsdottir

Seneste

Kanskje er du også interessert i...