© Dajana Tomanovic

Voksen makeup: Dette er ekspertens beste tips

Tørr og gusten hud, rynker, rødhet og tunge øyelokk er typiske aldringstegn i voksen alder. De kan, ifølge Dajana Tomanovic, «sminkes bort».

7. november 2022 av Gunnhild Bjørnst

Her avslører den populære makeupartisten triksene for å få den ungdommelige gløden tilbake.

FØR OG ETTER Dajana legger makeup på kvinner i alle aldre og deler tips og triks for hvordan «sminke bort» typiske aldringstegn på Instagram og Snapchat.

© Dajana Tomanovic

Dajana, hvordan ble du så engasjert i makeup?

– Jeg har alltid hatt stor interesse for makeup, helt fra jeg var liten, sikkert som mange andre unge jenter. Men etter utdannelse forsto jeg at makeup handler om mye mer enn å ta på seg leppestift. Jeg innså hvor stor makeup- og skjønnhetsverdenen er, og jeg ble lidenskapelig opptatt av makeup.

Når begynte du som makeupartist?

- Jeg utdannet meg på Tone Lise Akademiet for 8 år siden, og ble makeup-artist. Jeg var veldig engasjert og var i Los Angeles i 6 måneder for å gå på flere kurs og workshops med de største makeupartistene, som Mario Divanovic som sminker Kim Kardashian. Der lærte jeg at det er en helt annen og større sminkekultur enn her i Norge. Siden har jeg benyttet sosiale medier og blitt beauty-influencer også.

Kan du forklare hva voksen makeup er?

– Det er fokus på sminke for voksne kvinner. Hvordan sminke moden hud, med valg av rette produkter og teknikker for å løfte øynene, få mer glød og dempe rødhet, linjer og aldringstegn. 

Til dette bruker jeg ulike merker, men er ekstra glad i Sisley, som har gode ingredienser tilpasset voksen hud. Merket har fine hudprodukter med fuktighet som plumper huden, det er viktig for et godt resultat. Deres concealere er fantastiske, dekker naturlig og har ingefær i seg for å stramme opp og plumpe slik at linjer ikke fremheves. 

OGSÅ PÅ TV I 2019 var Dajana dommer i konkurransen Glow Up på TV 2. Den kan sees på TV 2 Play.

© TV 2

Dajana Tomanovic

Alder: 34.
Yrke: Makeupartist, beauty-influencer med over 100 000 følgere og forfatter.

Sosiale medier
Facebook: Dajana makeup
Instagram: @dajanamakeup
Snapchat: Dajanamakeup.

Hva er dine best råd til Tara-leserne?

– Fokuser på god hudpleie, da trenger man mindre makeup. Husk å velge riktige produkter til din hud. Et annet godt tips er forming og sminking av bryn for å få et yngre utseende. Og ha et tydeligere fokus på blush, for friskhet og mer glød i ansiktet.

 Har du noen personlige triks?

– Kremblush før og etter foundation! Det er en ganske ny ting at man legger på blush også før foundation, og det gjør virkelig en forskjell med friskhet og løft til ansiktet.

VOKSEN MAKEUP – Fokuser på god hupleie, da trenger du mindre makeup, tipser Dajana.

© Dajana Tomanovic

Hvordan kan man unngå å fremheve rynker?

– Unngå matte produkter og tørt pudder, det får huden til å se tørr ut, og det fremhever linjer og aldringstegn. Når det gjelder blush, kler de fleste friskere farger som laksetoner, fersken og korall, unngå kalde nyanser som lilla-toner. 

Solpudder er ikke alltid nødvendig for å få mer farge, velg heller blush i hele ansiktet, det gir et friskere utseende. Vil du bruke solpudder? Legg på et lett lag, ikke for mye, og husk varmere toner. Er man eldre, vil kalde toner fremheve det man ikke vil vise frem, og man vil se noe grålig ut. Friskhet er det viktige. Med lett rødhet i ansiktet, velg riktig fargetone. 

Til øynene finnes det gode øyeskyggeprimere for strammere øyelokk. Velg gjerne kremskygger, som er lettere å blende på huden. Husk å bruke concealer under øynene for fukt – ikke pudder. Mørkebrun kajal ser litt bedre ut enn svart. Kajal i farger er mer spennende og lekent, så prøv gjerne det. Er du rød i våtkanten, bruk en gul eller hudfarget kajal for et mer våkent blikk. Det er et triks som er en «game changer».

Vippeextension synes jeg er fint hvis man har få og korte vipper, men jeg liker best en naturlig stil. Blir vippene for tunge, skjules blikket og øynene henger. Falske vipper til fest er helt ok, eller punktvipper, de ser mest naturlige ut. Magnetvipper er det aller siste. 

Bruk lipliner for å forme leppene og holde leppestiften på plass. Velg leppestift med fukt i, slik at leppene ser fyldigere ut. Leppeskrubb er genialt for å fjerne tørr hud, øke blodsirkulasjonen og fremheve en friskere farge. Bruk gjerne en leppemaske som får virke over natten. 

Et generelt tips er å fjerne makeupen på kvelden og å ta på en god nattkrem. Det er et must for å restituere hudcellene mens du sover.

Hvilke verktøy trenger man for å legge makeup?

– Max tre koster, en til blush og solpudder, to til øynene – gjerne en flat til øyenskygge og en fluffy til å duse fargen ut med. Og husk å bruke en makeup-svamp, for eksempel Beauty Blender, for påføring av foundation slik at den fordeles jevnt og pent, det er et av mine beste tips

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...