© Getty Images

Alt du trenger å vite om pigmentflekker

Vi har samlet viktig informasjon og de beste produktene til å bekjempe, skjule eller forhindre pigmentflekker. Du får også svar på viktige spørsmål fra en ekspert.

1. november 2020 av Maria Rothmar

EKSPERTEN: Marie Louise Von Sperling 

Det er ganske sannsynlig og helt normalt at du har en eller flere brune flekker i ansiktet, på hendene eller på brystet. Pigmentflekker. Men hvorfor dukker de opp, er de farlige og hva kan vi eventuelt gjøre med dem? 

 • Eksperten svarer
 • Hvordan fjerne pigmentflekker
 • Hvordan kan du minske pigmentflekkene dine?
 • Hvordan forebygger du nye pigmentflekker?
 • Hvordan kan du permanent fjerne pigmentflekker?

Vi har tatt en snakk med Marie Louise Von Sperling som er spesialist i plastisk kirurgi og overlege på privat-klinikken AK Nygart. Hun er også tv-vert i dokumentarserien «Skjønnhetsfellen Danmark».

Hva er pigmentflekker? Er det det samme som fregner?

– Pigmentflekker er områder i huden hvor det brune fargestoffet melanin har hopet seg opp. Det oppstår typisk i ansiktet, på hendene eller på brystet. Fregner er også en form for pigmentflekker. De kan være permanente eller komme og gå om sommeren når huden blir utsatt for sollys, forteller overlege Marie Louise Von Sperling.

Er det farlig?

– Pigmentflekker i seg selv er ikke farlige, men de er et tegn på at huden er blitt litt skadet av solstråler. Det er den samme prosessen som skjer i huden når du blir solbrent. For mye sol på huden kan gi skader og kan med tiden utvikle seg til hudkreft eller føflekkreft, forklarer eksperten.

Hvorfor får jeg pigmentflekker?

– Pigmentflekker oppstår fordi solen får hudens fargestoff til å komme frem til overflaten. Når du soler deg mye vil det være områder hvor fargestoffet samler seg mer enn andre steder, og da oppstår det pigmentflekker. Hormoner spiller også en rolle. For eksempel får mange gravide pigmentflekker. Det kalles melasma.

Er det noen hudtyper som er spesielt utsatt?

– Personer med lys hud er spesielt disponert for å få pigmentflekker, fordi huden er mer sart enn hos personer med mørkere hud.

Kan jeg forebygge pigmentflekker?

– Den beste måten å forbygge pigmentflekker på, er å passe på i solen. Unngå å sole deg mellom klokken 12 og 15. Vær i det hele tatt ikke for mye i direkte sol og bruk solkrem i ansiktet hele året. Minst faktor 30 eller 50. Om sommeren er det lurt å smøre seg med solkrem flere ganger om dagen.

Hvorfor vokser pigmentflekkene typisk med alderen?

– Det er fordi huden samler opp pigmentet år etter år, og når den blir utsatt for sol, blir huden skadet.

Kan jeg minske pigmentflekker?

– Ja, du kan minimere dem ved å unngå å være i solen og alltid bruke faktor 50 rett på pigmentflekkene, forteller Marie Louise Von Sperling.

Your Skin But Better CC Cream SPF 50 er som et kinderegg. Den jevner ut som en foundation, fukter som en dagkrem og beskytter som en solkrem. Fra It Cosmetics, 32 ml, 365 kr.

Kan pigmentflekker bli helt borte?

– Hvis du har fått pigmentflekker etter en graviditet, vil mange av dem forsvinne igjen med tiden, som følge av at hormonene kommer i balanse igjen. Hvis de har oppstått på grunn av for mye soling, vil de ofte være mindre om vinteren. Men de forsvinner ikke av seg selv, hvis du ikke behandler dem.

Hvilke produkter eller kremer bør jeg bruke?

– Gå etter produkter som inneholder A-vitamin. Det kan være lurt å få en fagperson til å veilede deg i bruken av produktene før du begynner behandlingen.

Hva med profesjonelle behandlinger?

– Du kan både minske pigmentflekker og fjerne dem helt ved hjelp av laser- og peelingbehandling. Det gjelder imidlertid ikke melasma som gravide får, da denne typen ligger veldig dypt i huden. Prisen på behandling varierer alt etter hvor stor flekken er, hvor den er og hvor stor innsats som skal til. Det krever ofte flere behandlinger over en periode, der prisen per behandling ligger på minimum 1000 kroner, avslutter Marie Louise Von Sperling.

Murads Retinol Youth Renewal Night Cream er A-vitaminpleie på tre nivåer. Ett som begynner med én gang, ett som pleier over tid og ett som virker som en booster. 50 ml, 1.159 kr.

Hvordan fjerne pigmentflekker?

Det finnes flere muligheter og vi gir deg 3 knep for å dekke pigmentflekkene du allerede har! Fra å dekke dem med makeup til å fjerne dem med laser. Vi forklarer de ulike mulighetene nærmere her. 

Små eller helt lyse flekker

Vi elsker makeup! Ikke nok med at makeup kan fremheve de aller fineste sidene ved deg selv, men makeup kan også effektivt skjule de tingene som du er mindre happy for, som pigmentflekker.

1. Concealer 

Slik gjør du:
 1. Rens og fukt huden med dagkrem (husk solfaktor). Velg en flytende concealer som ligger så tett som mulig opptil din egen hudfarge. En fast foundation vil ikke se like naturlig ut.
 2. Bruk en liten, fast pensel eller fingertuppen til å duppe litt concealer på pigmentflekken. Jobb forsiktig concealeren litt utover slik at du får en usynlig og glidende overgang.
 3. Fiksér fargen med pudder. Bruk pudderet i hele ansiktet slik at huden får en jevn struktur.

Navnet lover nakenhet, og det er resultatet du får med Urban Decays concealer. Altså på makeup-måten! Stay Naked Correcting Concealer, 10 ml, 280 kr.

Store og mørkebrune flekker

2. Dekkende foundation 

Slik gjør du:
 1. Rens huden og fukt den med dagkrem. Ikke la kremen trekke helt inn før du begynner med å legge på foundation. Den fordeler seg nemlig penere på lett fuktet hud.
 2. Start med litt foundation, varm den opp mellom fingrene dine og fordel med lette strøk i hele ansiktet. De stedene hvor du ikke har pigmentflekker, trenger bare et tynt lag.
 3. Ta deretter litt mer foundation på en fingertupp og dupp det oppå pigmentflekken til den er skjult. Avslutt med et florlett lag med pudder. Pudderet skal bare fiksere foundationene.

Lancôme oppnår det nesten uoppnåelige med Teint Idole Ultra Wear. En heldekkende farge som på ingen måte ser matt eller oversminket ut. Velg mellom 40 nyanser. 30 ml, 460 kr.

Dette hvite, fjærlette pudderet er faktisk fargeløst på huden og passer derfor til alle hudtoner. Nars Light Reflecting Setting Powder, 400 kr.

3. Flytende foundation og mineraler

Slik gjør du det:

 1. Trikset når det gjelder å dekke veldig synlige flekker, er å legge flere lag. Start med en lett foundation som du fordeler i et jevnt lag på ren, fuktet hud. Den trenger ikke å ha full dekke evne, den skal bare fungere som en base.
 2. Mineralfoundation er et pudder som gir en vakker og naturlig overflate, men som har langt bedre dekkeevne enn vanlig pudder. Bruk en såkalt kabukibørste til å fordele mineralfoundation med sirkulære bevegelser.
 3. Gå over flekkene med børsten flere ganger, og kun med et lett streif der hvor huden er fin og ensartet.

Macs superlette foundation Studio Waterweight SPF 30 er like fint som et serum, og legger seg som silke på huden. 30 ml, 320 kr.

Nybegynner med mineraler? Det kan ikke gå galt med Youngbloods parfymefrie kultklassiker Natural Loose Mineral Foundation. 10 g, 559 kr.

For å minske pigmentflekkene dine!

Noen kremer og serumer evner å bryte opp ansam­ linger av pigment slik at de blir mindre tydelige. De kan gi en synlig effekt, men det er ikke et «flekkfjer­nende» mirakel.

Hvis du ønsker å bli kvitt pigmentflekker for godt, krever det profesjonell behandling, som eksperten Marie Louise Von Sperling forklarer på forrige side – og som du kan lese mer om til høyre på siden her.

Rodial går målrettet etter å gjøre aldersflekker og synlig pigmentering mindre iøyne­ fallende med det antioksidant­ rike serumet Vit C Drops. 31 ml, 925 kr.

Potente ingredienser bryter opp mørke skjolder, mens faktor 30 forebygger at flere titter frem. Pigmentclar UV SPF 30 fra La Roche-Posay. 40 ml, 299 kr

For å forebygge nye pigmentflekker!

Det er på alle vis smart å forebygge med sol­ faktor. For som eksperten har forklart, bidrar en daglig dose faktor også med til å minske de pigmentflekkene som allerede har opp­ stått. Og som en svært viktig bonus, sørger skikkelig solbeskyttelse for lavere risiko for å utvikle hudkreft og føflekkreft.

Velg enten en superpleiende dagkrem med faktor eller gå for en lett faktor som du kan spraye over favorittkremen din.

Spray et fukt­ givende, kjølende og solbeskyttende lag pleie på huden med Filorgas luftige og lette UV­ Bronze Hydra­ Refreshing Anti­ Ageing Sun Mist SPF 50. 50 ml, 360 kr.

Solfaktor 40, C­-vitamin, E­-vitamin, oppkvikkende koffein og pleiende plante­ ekstrakter. Uten spor av parfyme! Det er oppskriften på Cliniques Superdefense SPF 40. 50 ml, 475 kr.

Å fjerne pigmentflekker helt

Dine to beste valg når det gjelder å fjerne pigmentflekker fullt og helt, er laser og peeling. De virker på forskjel­ lige vis, men begge er veldig effektive. Du må regne med å bruke flere tusen kroner uansett hvilken behandling du velger.

Laser

Et pulserende lys trenger ned i lær­ huden, kaldt dermis, hvor det skaper en lett inflammasjon. Denne inflam­ masjonen påvirker hudens egne vekstfaktorer og stimulerer den til å danne mer kollagen og elastin, som til slutt gjør hudens overflate glatt, spenstig og jevn – og dermed fri for pigmentflekker.

Avhengig av størrelsen på og meng­ den av pigmentflekker, må du regne med fra én til fire behandlinger på en halv time med en måneds pause mel­lom hver behandling. Du vil imidlertid kunne se en forskjell allerede etter før­ ste behandling.

Pris: fra 1000 kr per behandling.

Peeling

Ved hjelp av syre fjernes det aller øver­ ste hudlaget. Det setter i gang en healingprosess som får huden til å danne et helt nytt og spenstig bindevev som har en jevn overflate og en fin glød. Behandlingen kan både fjerne midre rynker, akne, forstørrede porer og pigmentflekker. For noen holder det med én behandling på 15 minutter, mens andre trenger flere behandlinger.

Pris: fra 1500 kr per behandling.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...