© Getty Images

Slik pleier du hodebunnen

Enten du har tørr hodebunn, eller er plaget av kløe, flass eller sopp finnes det hjelp å få. Vi har snakket med ekspertene om hvordan du best pleier hodebunnen.

11. mars 2019 av Therése Hallberg og Åshild Breian

Derfor har du tørr hodebunn

En sunn og balansert hodebunn er utgangspunktet for all hårpleie. – Mange glemmer at huden på hodeskallen faktisk er en forlengelse av huden. Vi smører oss nøye inn med hudkremer og avslutter ved hårfestet, og så glemmer vi helt bort huden i hodebunnen, sier Patrik Lernberger som er en av grunnleggerne av hårmerket Lernberger Stafsing. 

Følsom hodebunn

En følsom og kløende hodebunn kan komme av parfymerte produkter som fører til en overfølsomhet eller til og med kontakt­ allergi i hodebunnen. Et godt råd er derfor å bare bruke produkter som er allergenfrie eller slike som både rengjør i dybden og tilfører fukt. Det hjelper hodebunnen med å komme i balanse. Men selv det å la håret lufttørke, som mange gjør i deler av året, kan faktisk føre til problemer. – Når det er fuktig for lenge i hodebunnen, skapes et miljø som ikke er så bra. Da er det bedre å føne håret tørt, sier Patrik Lernberger. – Hodebunnen reagerer også på stress, enten du føler deg stresset, spiser dårlig mat eller trener for mye. Faktum er at for mye mosjon også er en form for stress for kroppen, som kan resultere i økt følsomhet i hodebunneneller som flass, sier Patrik Lernberger.

© Getty Images

Flass er et vanlig problem 

Det klassiske problemet i hodebunnen er flass. Det er ingen tilfeldighet at verdens mest solgte shampoo er en som skal hjelpe mot akkurat det. Flass oppstår når den naturlige talgproduksjonen i hodebunnen forstyrres. Overflødig talg er gode nyheter for mikroorganismer, som spiser seg mette og samtidig utstøter syrer som forårsaker irritasjon og flak. – En flasshampoo gjør rent i dybden og tar bort over flødig fett. Dette skaper et miljø der verken talg eller mikroorganismer trives. En vanlig ingrediens som er god til dette, er zink, som finnes i de fleste flasshampoo i ulike mengder og i forskjellige sammenhenger, forteller Stina Nyman som utdanner frisører for hårpleiemerket Wella.

Tørr hodebunn - flass eller følsomhet

Men hvordan vet vi som forbrukere om det er flass eller en følsomhet som har begynt å like seg i hodebunnen? Kan vi se forskjellen selv? – Har du hvite hudflak på skuld rene, så har du flass. En stresset hud øker nemlig farten i produksjonen av disse stoffene. En følsom og irritert hud klør desto mer, men da finnes ingen tørre hudflak, sier Patrik Lernberger. Uansett diagnose så mener både Stina Nyman og Patrik Lernberger at det er bra at hodebunnen nå har blitt trendy. Fra å være et neddysset og kanskje litt pinlig tema, er det nå vanlig å bekjenne seg til den kløende skaren. – Omtrent halvparten av befolkningen har problemer med hodebunnen.

Björn Axén Moisturizing Gentle Shampoo, 250 ml / 240 kr sjampobar fra Lush -Honey washed my hair, 60 g, 124 kr /  Nioxin Hodebunnsbehandlng 100 ml, 309 kr /Fortifying Serum fra Sisley styrker hår og hodebunn, 100 ml, 1540 kr / Briogeo Scalp Revival Shampoo, 236 ml, 369 kr / Scalp Detox shampoo fra Bumble and bumble, 100 ml, 390 kr /Pramasana Purifying Scalp Cleanser fra Aveda 150 ml, 386 kr / Pleiende Balsam fra Rå, 200 ml, 65 kr

© Produsentene

Produkter til hodebunnen

Produkter for å behandle disse problemene har alltid vært der, men nå begynner vi også å snakke om dem, sier Stina Nyman. Også produktene har fått ny status. Fra å ha vært gjemt langt bak i skapet på badet, finnes det flere alternativ som nå også gjør seg i dusjen. – Vi opplevde at mange kvinner skammet seg når de kjøpte hodebunnsprodukter på apoteket. For menn virker det ikke som om det er et tema å kjøpe og bruke produkter mot flass, men for kvinner var det følsomt. Produktene hadde ofte også et medisinsk utseende der problemet nesten ble likestilt med sykdom, sier markedssjef Alexander Arnheim i hårmerket Maria Nila.

Holistisk tilnærming mot tørr hodebunn

Men uansett hvilke produktersom er nødvendig på ditt bad (eller hvor veldesignet de er), kan det dessverre være slik at hjelpen for en ubalansert hodebunn ikke bare er en hårvask unna. Tvertimot må den store forandringen kanske skje på innsiden, fordi den største årsaken til en hodebunn ute av balanse har røtter i hvordan vi har det og hvordan vi lever livene våre. – Livsstilen din spiller en rolle. Er du stresset, spiser dårlig og bor i en storby med forurensning kommer håret, huden og neglene til å bli negativt påvirket. Mange forventer at shampooen skal løse alle problemer uansett livsstil, men det er umulig, sier Arnheim. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...