Slik lager du eltfrie surdeigsbagetter med rug

Langtidsheving uten elting gjør brødet veldig lett å bake. Det får en herlig sprø skorpe og store, luftige hull inni.

Eltefrie surdeigsbagetter med rug
© Styling: Petra Lindstrand / Foto: Helén Pe

Eltfrie surdeigs bagetter med rug

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 bagetter

  • 5 g gjær
  • 2½ dl vann
  • 75 g
  • 75 g ferdig surdeig av rug
  • ½ pakke fersk gjær
  • ¼ dl olivenolje
  • 6½ dl hvetemel (ca. 780 g) + 1 dl til utbaking
  • 1 ts salt

Slik gjør du

TIPS! Deigen blir klissete og ganske løs, så bruk gjerne en deigskrape når du skal bake den ut.

  1. Rør ut gjæren i det kalde vannet i en stor bolle. Tilsett surdeig, olje, mel og salt. Rør kraftig sammen til en klissete deig i ca. 1 min. Dekk bollen med lokk eller plastfolie. La det heve i romtemperatur i ca. 10 timer.
  1. Skrap forsiktig ut den løse og boblende deigen på en godt melstrødd kjøkkenbenk, ikke trykk ut luften. Strø litt mel over deigen og dra den forsiktig ut til en avlang leiv.
  1. Brett deigen i tre lag, dvs. legg den ene langsiden mot midten og deretter den andre langsiden over, til en avlang leiv i tre lag, ca. 20 x 30 cm, ved hjelp av en deigskrape. Skjær leiven i 4 avlange biter.
  1. Tvinn hver bit lett og legg dem på en melstrødd bagettplate eller på et vanlig stekebrett med bakepapir. Strø over mel og la bagettene heve under et kjøkkenhåndkle i ca. 30 min. Sett ovnen på 250 grader varmluft eller 275 grader over- og undervarme.
  1. Sett bagettene midt i ovnen og senk varmen til 225 grader. Stek dem i 30–35 min. til de har fin farge. Avkjøles på rist

TIPS: Fyll bagettene med smøreost, kokt skinke i tynne skiver, parmesan & ruccola. Supergodt!

SURDEGSBAGUETTE
© Styling: Petra Lindstrand / Foto: Helén Pe