
Varm amaretto sour med grillet sitron
Dette er en rykende varm variant av den kjente cocktailen amaretto sour. Den varmer godt, men hvis du foretrekker den kald, er det bare å droppe å varme den opp og servere den med isbiter.
Mengde: 2 glass
2 sitroner
3 dl vann
1/2 dl sukker
1 dl Amaretto di Saronno (mandellikør)
Slik gjør du:
1. Del sitronene i to, og grill dem med snittflaten ned.
2. Press sitronsaften, og bland med vann og sukker. Varm dette opp til sukkeret er oppløst. Tilsett likør, og server umiddelbart.

Kremet artisjokksuppe med spinat
Denne kremete og varmende suppen kan du lage hjemme og ta med ut på termos.
Antall porsjoner: 4–6
1 løk, skrelt
2 hvitløkfedd, skrelt
1 ss olivenolje
3 poteter
2 bokser artisjokkhjerter (à 390 g), avrent
ca. 1 liter hønse- eller grønnsaksbuljong
(terning + vann)
40 g frisk spinat, hakket
1 dl crème fraîche
1/2 sitron, revet skall
salt og pepper
Slik gjør du:
1. Hakk løk og press hvitløken. Fres det i olivenolje i en kjele.
2. Skrell og skjær potet i terninger. Ha potet og artisjokkhjerter i kjelen, og la det frese med i et par min.
3. Tilsett buljong og la det putre til poteten er mør.
4. Blend suppen glatt i en blender eller med en stavmikser. Ha suppen tilbake i kjelen og rør inn spinat, crème fraîche og sitronskall. Varm suppen til spinaten faller sammen. Spe eventuelt med mer buljong. Smak til med salt og pepper.

Crostini med grillet pimientos de padrón og chilisalt
Litt chili varmer godt i fjellet, og matches perfekt med kjølig kremost.
Antall porsjoner: ca. 4
olje til pensling
200 g pimientos de padrón (små grønne paprika)
1/2 bagett, i skiver
1 ts flaksalt
1/4 ts chiliflak
150 g kremost, f.eks. Philadelphia
Slik gjør du:
1. Pensle olje på pimientoene og grill dem
over direkte varme til de har fått farge.
2. Grill brødskivene på begge sider. Bland flaksalt og chiliflak. Smør kremost på brødskivene, og topp med pimientos og chilisalt.

Viltgryte med sopp og soyasaus, servert med Västerbottenkrem
Her bruker vi næringsrikt og magert reinsdyrskav som du finner i frysedisken. I den sorte gryten har vi også mandelpoteter, epler og tyttebær – og soyasaus for å forsterke umamismaken.
Antall porsjoner: ca. 4
1 løk
1 hvitløkfedd
200 g sjampinjong
600 g mandelpotet
2 epler
5 ss smør
440 g frossen reinsdyrskav, delvis tint
1 1/2 liter kjøttbuljong (terning + vann)
1 dl kremfløte
2 ss soyasaus
ca. 1/2 dl tyttebær
salt og pepper
hakket persille til pynt
Västerbottenkrem:
1 1/2 dl crème fraîche
1/2 dl revet västerbottenost eller parmesan
Slik gjør du:
1. Västerbottenkrem: Rør sammen crème fraîche og revet ost, sett kjølig.
2. Skrell og hakk løk og hvitløk. Skjær soppen i båter. Skyll og skjær mandelpotetene i like store biter. Kjern ut eplene og skjær dem i båter.
3. Varm 2 ss smør i en støpejernsgryte og stek soppen gyllenbrun. Legg den til side. Stek eplebåtene raskt i 2 ss smør – de skal få farge, men ikke bli for myke. Legg dem til side.
4. Smelt resten av smøret i gryten, og fres løk og hvitløk i et par min. Tilsett reinsdyrskav og brun kjøttet. Rør om slik at kjøttet blir jevnt stekt.
5. Tilsett potet, buljong, kremfløte og soyasaus, og kok opp. La det putre til potetene er møre. Smak til med salt og pepper.
6. Vend inn eple, sopp og tyttebær. Pynt med et dryss persille, og server med ostekrem.

Pannebrød
Pannebrød er perfekt til et utemåltid. Deigen trenger ikke hevetid og brødene er raske å steke i panne over åpen ild.
Antall: 8
4 1/2 dl siktet hvetemel
3 dl siktet rugmel
1 ts malt anis eller fennikel
1 ts salt
1 ts natron
2 1/2 dl kulturmelk
1/2 dl sirup
Slik gjør du:
1. Rør sammen de tørre ingrediensene, men spar litt mel til utbakingen. Tilsett kulturmelk og sirup, og kna det sammen til en smidig deig. Del deigen i 8 emner, og form dem til boller på melet benk.
2. Klem bollene flate, og vend dem i mel. Kjevle dem tynt ut, først med vanlig kjevle, deretter med kruskjevle om du har det.
3. Fyr opp bålpannen eller grillen, og stek brødene i stekepanne på begge sider til de er gjennomstekte.
TIPS!
Pannebrødene blir enda bedre hvis du pensler dem med litt smeltet smør.

Dutch baby med sitron og melis
Til tross for navnet, stammer denne tykke, fluffy pannekaken fra USA. Her lager vi en variant som bakes over glødende kull, så her vil du trenge en støpejernsgryte med lokk.
Antall porsjoner: ca. 4
3 egg
1 1/2 dl melk
2 ss smeltet smør
1 1/2 dl hvetemel
2 ts sukker
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1/2 sitron, revet skall + saft
rapsolje til pensling
melis til pynt
Slik gjør du:
1. Fyr opp bålpannen eller kullgrillen. Når kullet er varmt og glødende, lager du en fordypning i midten av det. Sett støpejernsgryten i fordypningen slik at den blir varmet opp.
2. I mellomtiden piskes eggene luftige, i ca.
1 min. Visp inn melk og smeltet smør. Bland forsiktig i mel, sukker, vaniljesukker, salt og sitronskall og -saft.
3. Pensle hele innsiden av den varme gryten med olje, og tilsett røren. Sett på lokk og legg litt kull oppå lokket for å tilføre overvarme også.
4. La pannekaken steke i ca. 15 min. til den har blåst seg litt opp og er gjennomstekt. Tiden vil avhenge av hvor varmt kullet er, så følg med.
5. Sikt melis over, og server umiddelbart. Pannekaken er også god med syltetøy til.

Grillet camembert med fiken, lønnesirup og pekannøtter
Her kan du erstatte camemberten med brie eller en annen type hvitmuggost.
Antall porsjoner: 4–6
1 hel camembert, 500 g, eller 2 mindre
3–4 ferske fikener, i båter
1/2 dl pekannøtter
ca. 3 ss lønnesirup
Slik gjør du:
1. Tenn opp bålpannen eller kullgrillen.
2. Pakk inn osten i aluminiumsfolie. Varm pakken over glødende kull. Snu den etter en liten stund. Klem forsiktig på pakken, er osten myk, er den ferdig.
3. Åpne folien forsiktig og legg osten over på et fat. Topp camemberten med fiken, pekannøtter og lønnesirup. Server umiddelbart med litt brød eller kjeks til.