dorullnisser dorullnissefar dorullnissemor munnbind korona @dorullnissen Sabastian Solli

«DORULLINFLUENCER»: Lærer og kreativ sjel: Sebastian Solli har pustet nytt liv inn i barndommens dorullnisser.

© Sebastian Solli/Guri Pfeifer

Juleverksted med @dorullnissen

Sebastian Solli er ikke i tvil: – Dorullnisser har absolutt fått et velfortjent comeback i det siste. Som @dorullnissen på Instagram har Sebastian utviklet sin helt egen stil på dorullnisser – her kan du lære å lage dem.

11. desember 2020 av Cecilie Espensen

– For meg startet det i Vadsø, der jeg jobbet som Kunst og håndverkslærer på ungdomsskolen. Jeg hadde ikke sett så mye til dorullnisser siden jeg selv var liten, og ville lage min egen vri på det til bloggen som en julekalender. Det likte visst folk, og da ble det gjentatt året etter, og da var det liksom for sent å snu for meg. Det måtte bli en årlig tradisjon, forteller Sebastian Solli som står bak den populære Instagram-kontoen @dorullnissen.

Nå har Sebastians lidenskap for dorullnisser blitt til boken «Den store dorullnisseboka». 

– Jeg, som sikkert mange andre, går med forfatterdrømmer og det var ikke vanskelig å be meg om å skrive og lage dorullnisser til boka. Det var en stor jobb og vi hadde ikke lang tid på oss, men det var veldig morsomt og lærerikt. Nå skal vi snart til å lage dorullnisser på juleverkstedet på skolen, og det virker som om mange andre også har fått opp øynene for de små nissene igjen.

Klipp og lim med kjendiser

Men det er ikke bare dorullnisser til jul som kreative Sebastian tryller frem. Han henter inspirasjon fra film, tv, tegneserier, bøker og spill. Harry Potter, Dronning Sonja, Donald Trump, Jomfru Maria, Finn Schjøll, Else Kåss Furuseth, Herman Flesvig, sjaman Durek og Erna Solberg – er du kjent er det stor risiko for at du gjenskapes som dorullnisse av Sebastian.

– For noen år siden startet jeg med å lage kjendiser og berømte figurer også utenfor julekalenderen, og da jeg fant ut hva Instagram var fikk jeg stadig flere følgere. Etter hvert oppdaget jeg at en og annen hadde laget dorullnisser med min oppskrift, og det var veldig stas. Da følte jeg meg som en vaskeekte dorullinfluenser, smiler Sebastian.

– Etter hvert har jeg utviklet min egen stil på dorullnissene med kun to øyne til ansikt, ingen armer og ingen bein. Utfordringen ble da å lage gjenkjennelige karakterer med disse begrensningene.

Hvor mye tid Sebastian bruker på å lage dorullnisser, er han ikke sikker på, men én ting er sikkert, og det er å kose seg på dorullnisse-juleverksted: 

– Jeg er veldig glad i å legge mye detaljer i figurene, så noen kan ta flere timer, men da har jeg en Hallmark-julefilm eller to på i bakgrunnen. Det er viktig å ta seg tid, og kose seg, avslutter Sebastian som deler fremgangsmåten på hvordan du lager Nissefar lenger ned i saken.

dorullnisse nissefar munnbind kornavennlig

KORONAVENNLIG JUL: – Nissefar og Nissemor har selvsagt på munnbind i annerledesjulen 2020 – Sebastian Solli har fingeren på pulsen når han lager dorullnisser.

© @dorullnissen
dorullnissen ravnen anne rimmen maskorama nrk

GJETTET RIKTIG: Høstens store tv-snakkis har uten tvil vært Maskorma på NRK. Hvilken kjendis skjuler seg bak de fantastiske kostymene? Anne Rimmen skjulte seg bak ravnen som selvfølgelig Sebastian har laget en dorullnisse av. På Instagram skriver @dorullnissen: «Her hjemme stemte faktisk begge på @annerimmen.

© @dorullnissen

Slik lager du en nissefamilie – trinn for trinn:

dorullnisse nissefamilie nissefra nissemor nissebror nissesøster nissebaby

GØY Å LAGE: Nissefar, nissemor, nissesøster, nissebror og nissebaby – hele nissefamilien er enkel å lage. Her får du fremgangsmåten på nissefar – trinn for trinn – så kan du enkelt lage resten av nissefamilien også. 

© Sebastian Solli

TIPS! Det kan være lurt å kjøpe hvitt gavebånd til gavene. Da har man skjegg og hår til dorullnisser også.

TRINN 1:

Til bukser klipper vi en stripe med papir som går rundt hele dorullen, og som dekker til litt under midten. Det finnes mange ulike doruller, tro du meg, så helt nøyaktige mål kan jeg ikke gi. Lim på nederst på dorullen. Han får en trøye, og den lager vi enkelt med en liten bit papir som ikke trenger å gå rundt hele rullen, og som ikke er høyere enn at vi får plass til et ansikt. Han skal ha skjegg, så man trenger ikke så mye detaljer på trøya, men jeg har valgt en del av en serviett med litt mønster. Jeg vil at skjorten skal synes, så jeg lager en åpen jakke. Den lager vi av en ny bit papir, som nesten går rundt hele dorullen, men som etterlater en åpning så trøya under synes. Rund av hjørnene nederst og lim på, så åpningen viser litt av trøya.

Dorullnisse nissefar
© Sebastian Solli

TRINN 2:

Til skjegget bruker jeg hvitt garn som jeg limer fast i sikksakk. Barten er en bit garn som jeg limer fast i bue over. Om du vil kan du lage den stor nok til å tegne inn en munn. Til håret limes garn i sikk sakk langs hodet. 

Dorullnisse nissefar
© Sebastian Solli

TRINN 3:

Til lue bruker vi rød serviett. Denne har hvit bakside som jeg bretter opp til å lage kanten, men en hvit kant er også lett å lime på senere. Lim luen rundt toppen av hodet så den står rett opp som en kokkelue. Knyt sammen i ønsket lengde og klipp strimler til dusken. Bøy luen ned for å gi den litt tyngde og for å skjule skjøten. 

Dorullnisse nissefar
© Sebastian Solli

TRINN 4:

Så er det bare å finne frem svart og rød tusj og tegne på øyne, munn – og roser i kinnene på nissefar!

Dorullnisse nissefar
© Sebastian Solli
Den store dorullnisseboka Sebastian Solli Font forlag

DORULLNISSER FOR ALLE ANLEDNINGER: Over 200 dorullnisser, kjent fra inn- og utland, har Sebastian Solli laget til «Den store dorullnisseboka» og som du kan la deg inspirere av. Kanskje du kan lage dorullnisser av familie og venner og overraske med en morsom og personlig gave? Font, 349 kr.

© Guri Pfeifer

Seneste

Kanskje er du også interessert i...