Vingården til Delaire Graff regnes for å være Afrikas vakreste.
Hvite viner laget på chenin blanc-druer kommer svært heldig ut i Sør-Afrikas klima. Druen kan gjerne kombineres med andre druesorter for å variere smaksprofilen, og det blir alltid vellykket. Synes jeg.
Chenin blanc-druen er mest kjent fra Loire, men den solmodne utgaven i Sør-Afrika gir en drikkevennlig vin som stadig flere får øynene opp for. Det positive med chenin blanc er at den er så matvennlig.
Alt-i-ett-vin
Mange damer foretrekker hvitvin fremfor rødvin, og nettopp chenin blanc går både til lette kjøttretter, fisk, skalldyr, salater, forretter og tapas. Det er en aromatisk drue som avgir deilig duft og mye smak, samtidig som den er tørr. Snakk om en alt-i-ett-vin!
Hva smaker egentlig chenin blanc? Den har fin friskhet fra sitrus, epler og litt tropiske frukter. Druen kan også lages som dessertvin og gir da toner av honning, aprikos og litt bivoks. Prøv gjerne en variant en dag du føler for noe søtlig. Felles for begge typer er at chenin blanc lagrer svært bra, både i tørr og søtlig utgave.
Aroma av eple og lime
I Sør-Afrika regnes chenin blanc fra Swartland-området som unik. Der vokser druene ofte på gamle «bush vines» som bidrar med fylde, mineralitet og tekstur. De gamle vinstokkene trekker opp mye fuktighet dypt nede fra bakken og derfor trengs ingen vanning, selv om solen steker godt. Granittjordsmonn gir aroma av eple og lime og en balansert, naturlig syre.
Mesteparten av vinene har gjennomgått en naturlig gjæringsprosess med kun naturlig gjærsopp, som gir vinen struktur og kompleksitet. Fremstillingsprosessen gir et naturlig preg av chenin blanc og et ekte speilbilde av terroir Swartland – et konsept stadig flere verdsetter.