Vårens vintips: Solskinn i glasset
Drikkevennlige, friske og lette viner som vi damer liker! Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti har vært i Sør-Afrika.
Den nye generasjonen vinmakere i Sør-Afrika skaper leskende viner som forfører!
Det har skjedd mye i landet lengst sør i Afrika. Mitt første besøk var i 1994, det var valgår og befolkningen så frem til nye tider. Som i andre land kan utviklingen gå i rykk og napp, slik ble det også i Sør-Afrika. Men det går fremover, spesielt i vinens verden.
Moderne vinstiler
Jeg har med spenning fulgt med på unge vinmakere som satser iherdig på moderne vinstiler. Friskere og lettere, lavere på alkohol, mindre fatbruk. Mer drikkevennlige – også uten mat. Tørre. Fruktige. Slik vinsmaken er for vintørste livsnytere i Europa og smak- og helsebevisste menn og kvinner i store deler av verden.

Vingården til Delaire Graff regnes for å være Afrikas vakreste.
Hvite viner laget på chenin blanc-druer kommer svært heldig ut i Sør-Afrikas klima. Druen kan gjerne kombineres med andre druesorter for å variere smaksprofilen, og det blir alltid vellykket. Synes jeg.
Chenin blanc-druen er mest kjent fra Loire, men den solmodne utgaven i Sør-Afrika gir en drikkevennlig vin som stadig flere får øynene opp for. Det positive med chenin blanc er at den er så matvennlig.
Alt-i-ett-vin
Mange damer foretrekker hvitvin fremfor rødvin, og nettopp chenin blanc går både til lette kjøttretter, fisk, skalldyr, salater, forretter og tapas. Det er en aromatisk drue som avgir deilig duft og mye smak, samtidig som den er tørr. Snakk om en alt-i-ett-vin!
Hva smaker egentlig chenin blanc? Den har fin friskhet fra sitrus, epler og litt tropiske frukter. Druen kan også lages som dessertvin og gir da toner av honning, aprikos og litt bivoks. Prøv gjerne en variant en dag du føler for noe søtlig. Felles for begge typer er at chenin blanc lagrer svært bra, både i tørr og søtlig utgave.
Aroma av eple og lime
I Sør-Afrika regnes chenin blanc fra Swartland-området som unik. Der vokser druene ofte på gamle «bush vines» som bidrar med fylde, mineralitet og tekstur. De gamle vinstokkene trekker opp mye fuktighet dypt nede fra bakken og derfor trengs ingen vanning, selv om solen steker godt. Granittjordsmonn gir aroma av eple og lime og en balansert, naturlig syre.
Mesteparten av vinene har gjennomgått en naturlig gjæringsprosess med kun naturlig gjærsopp, som gir vinen struktur og kompleksitet. Fremstillingsprosessen gir et naturlig preg av chenin blanc og et ekte speilbilde av terroir Swartland – et konsept stadig flere verdsetter.

Adi Badenhorst er en gøyal vinmaker med glimt i øyet. Han setter pris på at norske damer er så glad i hans viner!
Swartland er «in»-stedet for druedyrking mens landsbyen Franschhoek er tilsvarende for restaurantopplevelser og vingårdsbesøk. Franskinspirerte Franschhoek ligger midt i en vakker vindal, en times kjøretur fra Cape Town.
Her sees franske navn som Klein Champagne, Grand Provence, Mont Rochelle, La Motte, La Couronne, Haute Cabrière og Dieu Donné. Franschhoek betyr «det franske hjørnet» på afrikaans og ble grunnlagt i 1688 av franske hugenotter. Franske steds- og familienavn preger fortsatt området, og dyktige kjøkkensjefer, ofte europeiske, etablerer seg der.
Reis hit en gang i løpet av livet!
Franschhoek er et trekkplaster for vinturisme, og alle som nyter kulinariske opplevelser bør reise hit en gang i livet. Mange blir helt forelsket og kommer tilbake år etter år.
En av de siste som har etablert seg her, er selveste Richard Branson. Han har kjøpt hotellet og vingården Mont Rochelle med nydelig utsikt over vindalen, og oppgradert de to gode restaurantene. Greit å vite hvis dere skal på langtur.
Tar med vin til Tara Weekend
Personlig er jeg ekstra glad i vingården Le Lude, som har rosehage, orangerie (lysthus og restaurant) og virkelig god musserende vin. Den skal vi smake på under neste Tara Weekend i Strømstad i juni – jeg bare nevner det.
Klikk her - for å melde deg på!
Mens vi venter på sommer og sol, kan vi la oss inspirere av de gode smakene fra Sør-Afrika. Jeg heier på de energiske vinmakerne som har satt landet på verdens vinkart. La dere begeistre mens dere smaker, og kjenn solvarmen i druene.

Rosa bobler
Dette er en kvalitetsprodusent av musserende viner. Roséutgaven er laget på de samme druene som i Champagne, nemlig pinot noir, chardonnay og pinot meunier, og med samme metode med annengangsgjæring på flaske.
Denne er også lagret i 35 måneder på bunnfall for ekstra modning. Vinen har nydelig aroma av bringebær, solbær, litt skogsbær og modne moreller. Den er tørr og forfriskende med flott fruktighet, og har deilig ettersmak. Passer som lekker aperitiff, og til retter av fisk og skalldyr.

Rimelig nykommer
Chenin blanc-druene fra Swartland er unike og gir fantastisk vinsmak. I vinen Vinologist er druene hentet fra granittjordsmonn som bidrar med aroma av kvede, pære og steinfrukt. Vinen har smak av nektarin, fersken, gule epler og lime med en fast tekstur, fint integrert syre og litt krydderpreg.
Mesteparten av vinen har gjennomgått en naturlig gjæringsprosess som gir vinen struktur og kompleksitet. Denne hvitvinen kan nytes alene og til fisk, skalldyr eller grønnsaksretter.

Fyldig hvitvin
Denne vakre vingården med skulpturpark lager stadig bedre viner. Hvitvinen på chenin blanc-druen fra Swartland er spesielt heldig for norske ganer. Den er både frisk og fyldig på samme tid, og kan nytes alene og til mat.
Vinen dufter vidunderlig av gule tropiske frukter med honningnoter og litt mandler, samt behagelig sitrus. Smaken har fin fylde, er ren, med god syrlighet. Ettersmaken viser mineralitet og mer av tropisk frukt.

Chenin blanc-opplevelse
Vinmaker Adi Badenhorst var tidlig ute med å satse på chenin blanc fra gamle vinstokker i Swartland. Han har blandet godsakene med viognier, grenache blanc, grenache gris og roussanne.
Alle druene presses i hele klaser og spontangjæres på store, gamle eikefat i 13 måneder, deretter på betongfat i 6–8 måneder. Det gir en vin med kompleks duft av sitrusfrukter. På smak har den en klar, syrlig steinfrukttone med flott struktur, mineralitet og lengde. Prøv vinen med retter av hvit fisk, skalldyr eller lyst kjøtt. Gi gjerne vinen et kort opphold på karaffel før servering.
