Marianne Tyldum Friis, «vinaktivist» i Rebel Group,

SATSER PÅ VIN FOR KVINNER: Marianne Tyldum Friis, «vinaktivist» i Rebel Group, har troen på at lettere rødviner passer kvinner bedre. «Mañana» er deres første rødvin skreddersydd for kvinner. 

© Rebel Group

Rødvin laget av kvinner for kvinner

Visste du at det finnes en egen vin-kategori myntet på kvinner som kan oppleve ubehag og hodepine når de drikker vin? Nyheten «Mañana» tilhører denne kategorien og den er laget av kvinner for kvinner! Rødvinen har lite garvestoffer, histamin og sukker – 3 ting som passer oss kvinner mye bedre!

9. mars 2021 av Gunnhild Bjørnsti

I dag lanseres en helt ny rødvin med lite garvestoffer, histamin og sukker. Dette er den første vinen i det hurtigvoksende «lav på»-segmentet hvor egenskapene er oppnådd kun gjennom naturlige prosesser i vinmarken og i vinkjelleren.

Viner som ikke gir hodepine

«Lav på»-kategorien ble introdusert i Norge i 2010, og representerer i dag landets mest solgte rødviner. Disse vinene er laget for kvinner som kan oppleve ubehag og hodepine selv ved å drikke 1-2 glass. I 2020 solgte Vinmonopolet 3,4 millioner liter rødvin i «lav på»-kategorien, opp 47,5 prosent fra 2019.

Økningen henger åpenbart sammen med restriksjonene som følge av pandemien, men kategorien har på tross av at det er få produkter å velge blant uansett vokst betydelig de siste årene. 

Rødvin laget av kvinner for kvinner

– Vi tror definitivt norske kvinner ønsker et større utvalg i kategorien. Derfor lanserer vi nå «Mañana», vår første rødvin skreddersydd for kvinner. Der konkurrenten sender vinen gjennom en avansert teknisk prosess på laboratorium for å redusere nivået av garvestoff og histamin, oppnås dette ved en unik og naturlig prosess på den nye vinen, sier Marianne Tyldum Friis i Rebel Group.

– Kvinners smaksopplevelse kan ofte variere fra menns. Derfor har så å si kun kvinner vært involvert fra idé til ferdig produkt. Gjennom analysen av land, produsent og drue, til utviklingsprosessen i tett dialog med vår spanske produsent, via norske testpanel hvor kun kvinner har fått smake og til endelig produkt nå er klart. Mañana er med andre ord en vin av kvinner for kvinner. 

Rødvinen Mañana lite garvestoffer, histamin og sukker

LAGET AV OG FOR KVINNER: Rødvinen Mañana har lite garvestoffer, histamin og sukker – noe som passer kvinner som lett får hodepine av rødvin, veldig godt.

© Produsenten

Mañana Bag-in-box (BU) 12163506, 429,90 kr.

Histamin: 1 milligram/liter mot normalt 5–10 milligram/ liter. 

Garvestoffer: (2 gram/liter mot normalt 2,5–4 gram/ liter. 

Sukkerinnhold: 6 gram/liter. Den pt. mest solgte «lav på»-rødvinen har nesten det dobbelte sukkerinnholdet.

Miljøavtrykk: Vinen produseres og fraktes fra Spania kontra oversjøiske land. I tillegg er mengden plast redusert ved at plasthåndtaket er fjernet.

Mañana vinmark jumilla spania

ØKOLOGISKE PRINSIPPER: Monastrell-druene til Mañana-vinen dyrkes under økologiske prinsipper i Jumilla, øst i Spania.  

© Produsenten

Naturlig rødvin

Mañana er basert på Monastrell-druen fra Jumilla øst i Spania, en region Vinmonopolet nå også ønsker å satse på. Ved hjelp av bevisste valg samt målrettet arbeid både i vinmarken og i vinkjelleren, oppnås reduserte nivåer av garvestoff, histamin og sukker.

– Kort fortalt er hovedelementene som sikrer lave nivåer av disse ingrediensene at druene får en skånsom behandling og en noe annerledes vinifikasjon enn vanlig rødvin. Druene vokser i området Espaldera hvor man har vanningssystemer i vinmarkene. Det vannes bevisst for å skape mindre konsentrasjon i druene. Druene håndplukkes for å få en så skånsom behandling som mulig, og høstes før de er fullmodne. Deretter lages denne rødvinen stort sett som en hvitvin, det vil si at den har lite kontakt med drueskallet og stilkene på druen noe som avgir både farge og tanniner. Vinen er spontan-fermentert og har veldig lite kontakt med bunnfallet. Dette gir lite tanniner og ingen histamindannelse. Mañana er en naturlig vin laget på druer som er dyrket under økologiske prinsipper og som sertifiseres økologisk neste år, forklarer Marianne. 

TIPS! Server rødvinen avkjølt

Mañana er en silkemyk rødvin som er skreddersydd for kvinner uten at det går på bekostning av den gode smaksopplevelsen og kvaliteten. 

– Generelt ser vi de lette og friske rødvinene foretrekkes nå, mens de tunge rødvinene ikke er like populære lenger. Derfor har vi gitt Mañana en frisk og fruktig smak vi tror mange vil like godt. Og fordi den har lite tanniner og er saftig, kan den gjerne serveres avkjølt, tipser Marianne Tyldum Friis. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...