Ny trend: Isbiter i vinen
Disse nye vinvariantene SKAL serveres med is og i store vinglass! Unn deg vin med isbiter, gjerne noen ekstra fargerike bær i sommervarmen du også, sier Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.
Det er noe du helst ikke tillater deg i selskap med vinfolk.
Som å servere for varm vin, i feil glass eller putte isbiter i vinen.
Nå er det imidlertid kommet nye vinvarianter som SKAL serveres med is og i store vinglass, men det er ikke hvilken som helst vintype.
Kun varianter med Ice i navnet eller som er spesiallaget for sommerlig nytelse. Enkelte produsenter har kommet opp med nye oppskrifter på vin tilpasset varmere årstider, med noe mer sødme og som også bør serveres kalde. Temperaturen er riktignok ikke like avgjørende når de skal nytes med mange isbiter, som en cocktail.

Noe av det mest gøyale jeg har smakt i denne nye kategorien, er Sangria i både en hvit og en rød variant.
Ideen er å tilsette sommersmaker. Du setter frem bær, frukter, urter og isbiter så alle gjestene kan komponere sin favorittsammensetning. Du kan gjerne leke bartender og mikse etter ønske fra hver gjest. Uansett blir det en spennende måte å servere på, gjestene må vurdere hvilke smaker de foretrekker og hva som kan blandes sammen.
Som forslag, sett gjerne frem blåbær, bringebær, jordbær, appelsin i små båter, zest av sitron, appelsin og lime, kanelstenger, basilikum og frisk mynte. Masse isbiter og store rødvinsglass. Så er det bare å spesialblande sommerdrikken.
Dessert og drink i ett!
Selvfølgelig spiser vi innholdet etter hvert, så Sangria à la sommer 2018 er dessert og drikke i ett! Fargerikt og visuelt blir det også. Du kan også kjøre enkelt med bare isbiter, mynteblader og sitron- eller limeskall, eller full pakke med alle tenkelige bærvarianter. Det positive er at isbitene kjøler ned drikken og tilsetningene, så smaksopplevelsen blir uansett leskende og delikat.

Når man koser seg med vin i solen..
Da er det positivt at alkoholprosenten ikke er for høy. Sangria har kun 8 %. Og med alle isbitene som gradvis smelter, går styrkegraden i innholdet etter hvert ned.
Er du glad i musserende, og hvem av oss damer er vel ikke det, så prøv deg gjerne på en ny boblende ICE-variant. Ideen er den samme, nemlig å servere boblene med isbiter, derfor passer et hvitvinsglass bedre enn et høyt champagneglass.
Hvordan smaker musserende vin med isbiter?
Helt fortreffelig. Kjølig, forfriskende og delikat. ICE-variantene er laget med litt høyere dosage, det betyr at de er søtere enn vanlige brut-utgaver. Den lille ekstra sødmen trengs så ikke smaken blir for syrlig med isbitene. Musserende med is kan med hell brukes som terrassevin, aperitiff og som avslutning på et måltid. Etter en god middag utendørs en flott sommerkveld, blir musserende med is prikken over i-en. Vil du ha dessert til, er bær og fruktsalat glimrende – det samme er marengs- og kremfavoritten pavlova.

Vintips for sommeren
Ønsker du mer vitaminer, prøv en mimosa, som er ferskpresset appelsinjuice med musserende vin.
Hvordan holde vinen kald? Å ha vinflasken i en isbøtte eller -kjøler er jo alltid genialt. Et annet tips er å servere kun litt vin av gangen rett fra kjøleskapet, så smaken holder seg deilig og kald.
Kan du ha isbiter i vanlig vin? Selvfølgelig kan du det. Men smaken blir utvannet og dermed tammere. Temperaturen går riktignok raskt ned og du får etterlengtet, kald vin. Et triks jeg bruker hvis det er krise, er å ha noen isbiter i for varm vin kun noen få minutter, og så fjerne dem. Da er vinen avkjølt før isbitene har smeltet.
Sjokkjøle ned en vinflaske? Bruk en stor vinkjøler stappfull med isbiter, salt og vann helt opp til halsen på flasken.
Er du glad i chablis om sommeren? Den vinstilen har så god syre at den takler høyere temperaturer uten at den virker vammel. Da vet du det!

Hvit sommersangria
Prøv en hvit sangriavariant med behagelig duft av appelsin, lime, sitron og tropisk frukt. Den smaker av sitrus og tropiske frukter med litt urter, og skal som den røde varianten tilsettes isbiter, frukt og bær etter ønske. Passer alltid!

Feriedrikke
Her er en rosévin med kun 6,5 % alkohol som du fint kan nyte i solveggen, med eller uten isbiter. Stilen er perlende, med frisk og fruktig ferskenaroma og frisk smak med preg av fersken og røde frukter.

Champagne som cocktail
Vanligvis sier man «champagne på is», men med denne utgaven blir det «is i champagnen». Denne vinen skal også serveres med isbiter i vanlig vinglass, som aperitiff eller til dessert. Champagnen er laget på chardonnay, pinot meunier og pinot noir. Kjenn duft av søte gule epler, tørket aprikos og sitrus. Smaken er fruktig og frisk med god balanse mellom sødme og syre.

Musserende med isbiter
Her er boblene laget på druene chardonnay og pinot noir som i Champagne, pluss at de er tilsatt noe aligoté. Vinen har duft av sitrus, blomst og eple, med noe nøtte- og smørpreg som er typisk for Burgund-regionen. Den smaker mykt av sitrus og eple, og man kjenner igjen smør og nøtter fra aromaen samt litt kjeks. Serveres med isbiter – gjerne i hvitvinsglass – som aperitiff.

Gjenoppdag sangria
Sangria er en aromatisert vin med kun 8 % alkohol som skal nytes med frukt, bær, isbiter og tilsetninger etter ønske. Duften er av modne, røde bær som kirsebær, jordbær samt eple, kanel og sitrus. Smaken er både frisk og fruktig med preg av kirsebær og jordbær. Kan nytes til alle anledninger du ønsker noe forfriskende.
