Ny spalte: Møt Taras turjente

- Hvis noen hadde fortalt meg for to år siden at jeg skulle bli en «friluftsperson» og bære tittelen «Årets turjente 2017», hadde jeg svart aldri i verden.

Årets turjente 2017

– Jeg nyter maten mer når den spises utendørs enn hvis jeg kaster den i meg foran tv-en hjemme, forteller Bodil.

Ut på tur

Du trenger ikke å gå lengst, høyest eller raskest. Du trenger ikke dra på lange ekspedisjoner eller ha det dyreste utstyret. For å komme i gang trenger du faktisk ikke ha så mye peiling på friluftsliv i det hele tatt.

Det var slik jeg hadde det. Men etterhvert har jeg blitt en som sover ute flere ganger i måneden – hele året og som deler ut tips og råd til andre om friluftsliv. Sånn kan det gå, hvis man kjøper seg telt og sovepose og får øynene opp for alle mulighetene vi har i den norske naturen.

Friluftsliv med lavterskel

Jeg heier på det sakte friluftslivet, som ikke nødvendigvis krever mange dager og uker med planlegging.

Korte dagsturer med familien, en overnatting i hengekøye i nær­heten eller en liten ettermiddagstur med et vaffeljern i sekken kan by på mange spennende opplevelser og utfordringer.

Årets turjente 2017

Bodil har mange gode råd for dem som vil prøve seg på friluftslivets gleder.

Lite stress og mye kos

Nå som det snart er påske, min favoritthøytid, da er det lov – det er faktisk forventet – at du ligger som en slabbedask på hyttesofaen og spiser smågodt, leser bøker hele dagen eller sitter i solveggen og drikker øl.

Det er den høytiden med minst stress og mest kos. (Og god tid til turer i skog og mark)!

Best å være ute

Jeg elsker å slumre lenge i soveposen når jeg sover ute. Spesielt om vinteren, når posen er god og varm, og luften utenfor er frisk og kald. Kanskje du skal bytte ut hyttesofaen
med en hengekøye i påsken?

Påsken er også da naturen begynner å våkne for fullt. Snøen smelter, det drypper fra takrennene mens solen varmer opp hytte­veggen. For oss som liker å sove utendørs, betyr det også at vi slipper å smelte snø til kaffen.

Mars og april er to av de aller beste månedene å være ute, etter min mening. Mygg og maur er fortsatt i dvale, fuglene kvitrer, bekkene sildrer og det er mye lysere dager.

vaffeloppskrift turmat

– Bland sammen røren på forhånd. Løvtynn skinke kan godt byttes ut med spekeskinke, og bruk de urtene du liker best. Denne opp­skriften er en vri på min pappas berømte vaffeloppskrift – hemmelig­heten er skummet kulturmelk, mye egg og olje. Nyt!

Nyt våren

På denne tiden av året spiser jeg måltider i skogen og på fjellet så ofte jeg kan for å få med meg mest mulig av vårens krumspring. Jeg tar meg gjerne en tur etter jobb, eller en søndag ettermiddag, med vaffel­­jernet i sekken og lager et lite bål eller bruker en gass­brenner.

Når jeg har båret med meg vaffeljern og røre i sekken, føler jeg at jeg fortjener maten litt ekstra.

Ta med deg et reinskinn (jeg drar aldri på tur uten) eller sitte­underlag, og nyt vårsolen med vaffeloppskriften du finner under her, en kopp kakao og godt selskap (eller ta litt alenetid i skogen), og få med deg at naturen sakte våkner etter vinterdvalen.

vaffel på bål

Husk rikelig med smør til steking, og varm opp vaffeljernet før du har i røren (følg bruksanvisningen som følger med jernet). Det er viktig å snu jernet ofte når du steker, så vaflene ikke svir seg.

vaffeljern til bål

ØVERST TIL VENSTRE: Vaffeljern for gass­bluss, «Home Away» fra Sunwind, 299 kr.

ØVERST TIL HØYRE: Belgisk vaffeljern i aluminium fra Eagle Products, 299 kr.

NEDERST: Vaffeljern i støpegods for bålbruk fra Espegard, 399 kr.