The Handmaid's Tale på HBO
Du kan se The Handmaid's Tale på HBO© George Kraychyk

17 ting du kanskje ikke visste om The Handmaid’s Tale

Seriens designteam hadde en helt spesiell (og tidkrevende) oppgave!

23. september 2022 av Henny Müller Dahl

The Handmaid’s Tale er uten tvil en av de mest skremmende serier vi noen gang har sett. Vi klarer faktisk ikke å få fortellingen om det fiktive landet Gilead, hvor kvinners rettigheter er lik null, ut av hodet.

Sesong fem av The Handmaid’s Tale har nylig hatt premiere og den forbindelse har vi sett på noen av de mest fascinerende fakta om HBO-serien.  Sjekk om du har fått med deg noen av disse 17 interessante tingene om serien. 

1. The Handmaid’s Tale er basert på en bok – og forfatteren opptrer kort i serien

Det er forfatter Margaret Atwood som har skrevet boken med samme navn, og hun gjør selv en liten gjesteopptreden i seriens aller første episode. Her spiller hun en tante, og i scenen hennes gir hun faktisk hovedkarakteren June/Offred en fik. 

2. Kun første sesong er basert på boken

Resten av historien er laget spesifikt til selve serien. Forfatter Margaret Altwood har dog vært mye involvert i skapelsen av resten av serien. 

3. Serien er spilt inn i Canada

Selv om det fiktive land Gilead, som handlingen utspiller seg i, skal forestille å være et fremtidig USA, så er hele serien faktisk spilt inn i den canadiske byen Toronto.

Den canadiske forfatteren bak boken har forklart at hun selv tror at et styre som det i Gilead med større sannsynlighet ville kunne finne sted i USA, enn i Canada. I tillegg til at Canada historisk sett heller har vært et sted der folk flykter til – slik mange karakterer i serien ønsker å gjøre. 

Margaret Atwood i The Handmaid's Tale
Her ses forfatter Margaret Atwood i den første episoden af The Handmaid's Tale© George Kraychyk

4. Det som skjer i serien, er basert på fakta, i en eller annen forstand

Ok, nå er det ikke fordi The Handmaid’s Tale er fullstendig virkelighet i den forstand (fjo!), men forfatteren bak boken har uttalt at hun hele tiden kun har beskrevet ting som mennesker gjennom tiden faktisk har gjort. Så hun har altså ikke selv oppfunnet all mulig tortur eller teknologi, som ikke tidligere har eksistert eller funnet sted. Sjokkerende...

5. Seriens designteam hadde en stor oppgave i forbindelse med scenene i matbutikken

Fordi en av lovene i Gilead er at det er forbudt å lese, ville det ikke gi mening hvis varene i butikken hadde etiketter med tekst på. Derfor har designteamet selv laget utallige av unike etiketter kun med piktogrammer som skal vise hva som er i varene. For et tidskrevende og stort arbeid!

6. Scenene i matbutikken var også blant de mest ubehagelige å filme

Ikke fordi det er stedet hvor de mest uhyggelige scenene nødvendigvis fant sted, men fordi butikken ser så moderne ut, og ikke ligner et sted som er flere årtier gammelt. Likheten til den virkelige verden var derfor noe av det som hele produksjonen hadde det vanskeligst med. 

The Handmaid's Tale
Ifølge teamet bak serien var scenene i matbutikken de vanskeligste å filme. © George Kraychyk

7. Handlingen i serien utspiller seg i nåtiden

Handlingen i første sesong skal for eksempel forestille 2017, som også er det året sesongen kom ut. Dette skal gjøre serien enda mer uhyggelig, og det er også årsaken til at karakterene til tider snakker om ting fra nåtiden, slik som Uber og Tinder. 

8. The Handmaid’s Tale eksisterer også som blant annet en opera og som film

Operaen er laget av den danske komponisten Poul Ruders. Forfatter Margaret Atwood skal angivelig være imponert over opera-fortolkningen.

Utover dette er det også en film som ikke fikk det beste av anmeldelser, og forfatteren er visst heller ikke så imponert over den. The Handmaid’s Tale er også blitt laget til en ballet og en tegneserie.

9. Skuespillerinnen bak June/Offred tok voiceoveren sin veldig seriøst

Ettersom June/Offred er historiens forteller er det også hennes voiceover vi hører gjennom hele serien – og Elisabeth Moss, som spiller rollen, pleier å lære hele teksten til voiceoveren utenat. Da kan hun si den høyt i hodet sitt under scenene, hvor stemmen hennes senere skal settes inn. Dette gjør hun for å få de helt riktige uttrykkene frem! 

10. Også Operah har en liten voiceover i serien

Stemmen hennes kan høres både i sesong to og tre, hvor det et par ganger er mulig å høre små biter av utsendelser fra en radiostasjon ved navn Radio Free America. 

11. De røde kjolene er faktisk behagelige å ha på

Selv om alle handmaidsene i serien tvinges til å bære de røde kjolene, og de dermed kan representere noe negativt, så har skuespillerinnen Elisabeth Moss uttalt at hun elsker å ha på kjolen fordi den er så behagelig å filme i!

Offred i The Handmaid's Tale
De røde kjolene fra serien er tydeligvis ikke de verste å filme i.© George Kraychyk

12. June/Offreds rom representerer alle tingene hun ikke har lenger

Det tomme rommet i Waterford-husstanden skal vise det tomme livet som June/Offred nå lever. Skrivebordet skal representere at hun ikke lenger kan skrive, og at hennes liv som bokredaktør ikke lenger eksisterer.

At hun ikke kan låse døren til rommet sitt skal symbolisere at hun ikke lenger har frihet, og at hun har mistet rettighetene sine som kvinne. 

13. Skuespillerinnen bak karakteren Serena Joy fødte sitt første barn mens sesong tre ble spilt inn

Og hun var tilbake allerede syv uker etter at hun hadde født! Det er hva man kan kalle en hardcore og dedikert mamma.

14. Skuespillerinnen bak karakteren Rita har et spesielt forhold til The Handmaid’s Tale

Rita, den såkalte Martha, som jobber for familien Waterford, har lenge elsket boken bak The Handmaid’s Tale – spesielt den karakteren som hun selv endte opp med å spille. Hun var så glad i boken at hun valgte å skrive en god, gammeldags stil om den, da hun forsøke å komme inn på universitetet – og hun endte opp med å få stipend! 

15. De som spiller handmaids i serien, er veldig avhengig av lyd når de spiller inn

På grunn av de hvite hattene de har på, er det vanskelig å se noe mens de spiller inn. Derfor må de spisse ørene ekstra i det kamera går. 

The Handmaid's Tale på HBO
Seriens handmaids er avhengig av lyder når de spiller inn© George Kraychyk

16. Mange av karakterene er ikke helt som i boken

Blant annet er det mer diversitet blant karakterene i serien enn i boken – både når det kommer til rase og seksualitet. I tillegg opptrer ikke navnet June i boken. 

17. Tante Lydia pleier å forbli i sin rolle – også når hun ikke spiller inn scener

Den virkelig skremmende Tante Lydia spilles av den dyktige skuespillerinnen Ann Dowd, og hun gjør det så godt at hun virkelig kan gi oss grøsserfølelsen.

Prøv så å forestill deg å være rundt Tante Lydia i flere timer om dagen – for angivelig har Ann Dowd tendens til å forbli i sin rolle, selv om kameraene ikke filmer. Dette gjør at hun kan spille rollen like bra når kameraene begynner å filme igjen. 

Les også: Tips til serier på Netflix, HBO og NRK

Tante Lydia fra The Handmaid's Tale
Tante Lydia er uden tvil en av de mest ubehagelige karakterene fra The Handmaid's Tale. © George Kraychyk

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...