SÅ ET FRØ: Og se det vokse i rekordfart! 

© Louis Gaillard

Spirer og stiklinger – slik skaper du en grønn oase

Det er enklere å lykkes med spirer og stiklinger enn du tror. Lær deg de grønne triksene og få det til å spire og gro i hvert hjørne!

29. april 2021 av Vania Leroy-Thuillier
© Louis Gaillard

Så bønnefrø i «minikuvøser»

Start med å så et lite bønnefrø. Med litt tilpasning vil disse små hekkeplassene snart forvandles til minihager. Lag gjerne små skilt på hver vase. Da husker du hva du har sådd. Det beste av alt: du kan spise spirene når de blir grønne!

Her har vi brukt modell-leire til å forme små vaser og en liten eggelignende form. Men la deg inspirere til å bruke det du har av små vaser eller eggeglass.

Tips: Du kan finne små vaser til en billig penge brukt på f.eks. Finn.no eller appen Tise. 

© Louis Gaillard

Hjelpe-pinner til avokadosteinen

Hvis du tar vare på noen avokadosteiner kan du raskt lage deg et grønt hjørne hjemme. Bruk noen ulike shotglass. Stikk tannpirkere inn i avokadosteinene. Da får du små stativ som sørger for at bare litt av steinen står i vann. Du kommer til å bli positivt overrasket over hvor raskt det spirer.

På lappen står det: «Utklekking av avokado-babyer, vær vennlig å ikke røre dem, på forhånd takk»

Slik får du avokadosteiner til å spire:

Stikk tre tannpirkere inn i avokadosteinene og la dem hvile på kanten av et glass. La bunnen på avokadosteinen ligge i bløt. Da spirer avokadosteinen på få dager. 

Slik får du erter, bønnser, linser og karse til å spire

Erter: Legg ertefrøene i bløt i åtte timer, skyll dem og legg dem i en krukke. Skyll spirene to til tre ganger per dag i noen dager. Det er viktig at de ikke tørker ut. De skal heller ikke ligge i vann.

Fra første spiring: plant dem i bomull. Pass på å holde bomullen fuktig. Skyll gjerne og la renne av.

Bønner: Samme teknikk som for erter.

Linser: Vokser i fuktig bomull. Dette går fort! Barn vil elske å følge med. Pass på å holde bomullen fuktig.

Karse: Så frø på bomull. Hold bomullen fuktig.

© Louis Gaillard

Spirer på 1-2-3

Spirer er både vakkert å se på og deilig på brødskiven og i salaten. Du trenger bare litt bomull, en form og spirefrø. Vakkert ikke sant? Husk å skylle spirene et par ganger om dagen. La vannet renne av. Spirene skal ikke stå i vann, men bomullen skal heller ikke tørke ut. 

© Louis Gaillard

Vintage-verksted

Her har vi laget små lokk i modell-leire. Det er en vakker måte å løfte stiklinger over vannet på.

TIPS! Du kan også lage hull i pene plastlokk.

Vi har stukket stiklinger ned i hullene i en sukkerbøsse, brukt en gammel saltbøsse i glass. Dessuten har vi funnet frem et glass av hver fordi det er formene som skaper en vakker samhørighet. Let gjerne etter fine glass på loppemarked og i bruktbutikker. Sett gjerne alle de ulike glassene på et brett for å stramme opp formen. Da slipper du også vannsøl på bordet.

TIPS! Husk å etterfylle vann i glassene etter behov. Og be gjerne om å få stiklinger fra venninnene dine. De setter røtter utrolig raskt! 

© Louis Gaillard

«Ramm inn» stiklingene

Bruk noen gamle rammer. Mal dem gjerne i pastellfarger.

Ta vare på små plasthylser som du får i blomsterbutikken. Den lille plasthetten sørger for at vannet ikke fordamper så lett.

Vi har brukt gamle glassvaser som vi har hengt opp med en enkel makramé, Du kan knyte rundt halsen på en flaske, eller bruke et plastnett fra en vinflaske. Vær kreativ! Knyt vasene fast til rammene.

Du kan også la en av rammene stå på benken. En gammel sukkerbøsse uten lokk passer fint inn.

TIPS! Samle rammene slik at de skaper en helhet på veggen. Tenk over at det skal være mulig å etterfylle vann. 

© Louis Gaillard

Lag en «krybbe» til blomsterløken

Hyasinter elsker vann! Men løken elsker ikke vannet. Derfor er det om å gjøre å holde løken over vann. Her har vi brukt kinesiske hullsleiver som er formet til en krybbe for blomsterløken. Du kan bøye hanken slik at blomsterløkens røtter får stå i vann.

TIPS! Du kan også bruke små tesiler. Bøy til en ståltråd for å lage en hank. Glassene er kjøpt på loppemarked, men kanskje du har noen stående i boden?

© Louis Gaillard

Graver på glass

Opphøy vanlige patentglass til kunst ved å gravere tegninger av planter på dem. Øv deg gjerne ved å tegne opp med en tusj som sitter på glass.

Du får fin vårstemning ved å gravere krokus på en glasskrukke.

Blomsterløk som påskeliljer eller hyasinter (i midten) klarer seg fint hvis de kun står i litt vann. Kjøp en potte med ferdig spiret løk i blomsterbutikken. Fjern jorden forsiktig og skyll røttene rene før du setter dem i glasset. Det er bare røttene som trenger vann. Løken vi råtne hvis du dekker hele løken.

En eikenøtt (helt til høyre) står tørt og fint i en trakt som kan lages av litt papp. Den har hull til røttene som trives godt i vann i det gamle brusglasset etter bestemor. Har du gamle hyasintglass vil disse også egne seg.

TIPS! Du kan bruke gamle glass fra bruktbutikken, vaskede syltetøyglass eller kjøpe nye konserveringsglass fra Clas Ohlson til 40 kr.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...