© VisitNorway / Gunnhild Bjørnsti

Kreativ Norgesreise: Venninnetur med kunst og kultur - i bygd og by!

Nyt Norge med kreative opplevelser i både Bergen, Lillehammer, Lofoten, Arendal, Oslo, Kristiansand og mange flere steder. Naturen får dere også med på kjøpet!

17. november 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Senhøsten og mørketiden er en ideell sesong til å utforske kultur. Hva med å gjenoppdage hovedstaden sammen med venner? Eller leke turist i egen by og nærområde? Rund av dagen med et godt måltid, sjekk kulturkalenderen for en konsert eller teateropplevelse – eller kanskje dere bare vil fortsette skravlerunden på en hyggelig bar. 

Bli inspirert av alle mulighetene, lag en kunst- og kulturliste, og kryss av etter hvert som dere drar rundt.

OPPLEVELSESSENTER: Deichmanske Bibliotek har seks etasjer med bøker og sittegrupper. 

© Erik Thallaug

MUNCH-MALERIER: Ramme billedgalleri har utstillinger av Munchs arbeider sammen med annen lokal kunst.

Oslo

Deichmanske bibliotek er Oslos nye signalbygg rett ved Operaen. Seks etasjer med store lese- og litteratursaler, scener, kinosal, flott arkitektur og design frister til å bli oppdaget. 

Her er også en hyggelig restaurant, Centropa, som også passer for et glass vin før dere går videre. Ekebergparken er åpen med turstier og skulpturer, man kan gå så langt eller kort man ønsker. Bestill en guidet tur hvis dere vil høre mer om kunstverkene. 

Hver søndag, hele året, tilbys gratis guidet tur i lysinstallasjonene Skyspace og Ganzfeld av den verdenskjente amerikanske kunstneren James Turrell. 

Havnepromenaden på 9 km starter ved Sjølyst/Frognerkilen og har merkede informasjonsstolper i oransje underveis til elven Alnas utløp i øst.

Stopp gjerne underveis på SALT, et kunstprosjekt på Langkaia, med dans og konsertopplevelser samt sauna.

Vulkan Mathall er et eldorado av kulinariske opplevelser. Her kan dere handle ost, skinke og delikatesser med smaksprøver på kjøpet. For et måltid kan dere velge fra all verdens kjøkken. Vulkan er en sanselig reise!

Røverstaden og Opera til folket i Munkedamsveien 15 fortsetter med sesong tre av Operapub på Røverstaden hver onsdag kl. 19. Her kan dere nyte noe godt i glasset og lytte til vakker sang, høye toner og smektende melodier. Opera passer ikke dere? La dere bli positivt overrasket over den musikalske gleden og nærheten til utøverne.

NY SEVERDIGHET: Arkitekturperlen Deichmanske Bibliotek i den nye bydelen Bjørvika i Oslo må utforskes. 

© Erik Thallaug

EKEBERGPARKEN: Gå en tur og opplev skulpturene i den vakre skogen – uansett årstid.

Hvitsten

Ramme er en kulturdestinasjon som ligger 40 minutter med bil sør for Oslo, og er området hvor Kristianiabohemen og Edvard Munch dro for å leve i landlig harmoni. Ramme er et stort sted for rekreasjon i landlige og historiske omgivelser, med den imponerende Havlystparken, en fortryllende parkhage med skulpturer, fontener, benker, vann og gangveier. 

Bli med på en guidet kunstvandring og sjekk kulturkalenderen for konsert og teater. Nede ved sjøen kan dere oppleve Edvard Munchs hjem og eiendom og vandre i hans landskap på ny kultursti. Man kan overnatte på Ramme fjordhotell fra 29.11., samme dag som det nye underjordiske museet åpner. Kafé og restaurant serverer mat basert på sesongens økologiske råvarer fra egen gård, hvor fjorden og skogen brukes som spiskammer. 

THE TWIST: På Kistefos på Jevnaker kan du se det skulpturelle galleriet som snor seg over elven – den er en opplevelse både inne og ute. Museet havnet tidligere i år på New York Times’ liste over steder som er verdt å besøke. 

© Kim Erlandsen
© Laurian Ghinitoiu

Kistefos 

Et av de hotteste arkitektur- og kunstreisemål akkurat nå, er Kistefos på Hadeland – en av Europas viktigste skulpturparker for samtidskunst, med verker av bl.a. Bjarne Melgaard, Fernando Botero, Olafur Eliasson og Anish Kapoor. Området har et industrimuseum, to kunstgallerier og The Twist, som er galleri, bro og skulptur på 1000 m2 som strekker seg 60 meter over Randselva. 

Bygningen er blitt omtalt som en «must-see» kulturdestinasjon internasjonalt, bl.a. av New York Times. 

PSST... Her er topp 10 spa i Norge og Norden 

HADELAND GLASSVERK: La deg inspirere av utstillingene til bl.a. illustratøren Lisa Aisato. 

© Lisa Aisato

Hadeland glassverk 

Glassverket byr på mer enn glassgjenstander. Senhøstes starter to utstillinger, den ene med den kjente illustratøren og billedkunstneren Lisa Aisato, som har gitt ut flere bildebøker. Den andre er med Frank Brunners bilder, som er inspirert av himmelen, lyset og refleksjoner i vannet og menneskets poetiske møter med natur og byrom. 

Bergen 

KODE, med Troldhaugen, Edvard Griegs verdensberømte komponisthjem, samt Ole Bulls eventyrlige Lysøen og Harald Sæveruds egenartede Siljustøl, er tre unike minnesmerker over noen av Norges største musikkpersonligheter gjennom tidene, med naturområder og konsertvirksomhet. KODE Kunstmuseer byr på Norges nest største kunstsamling, med Nikolai Astrup, Edvard Munch, J.C. Dahl, norsk sølv og landets største samling av kinesisk kunst. Få med deg utstillingene «Sølvskatten», det ypperste av bergensk gullsmedkunst gjennom 500 år, og «Knag – Håndverksmøbler», som varer ut året. 

Ålesund 

Ålesund Jugendstilsenteret og KUBE ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907, og er et spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen. 

Etter en katastrofal bybrann i 1904, ble Ålesund gjenoppbygget og skapte et av Europas mest karakteristiske bygningsmiljøer i jugendstil. Senteret gir et innblikk i stilarten gjennom autentiske interiører og gjenstander samt skiftende utstillinger. Ut året vises «Harald Krohg Stabell – billedkunstner og arkitekt» med akvareller, grafiske trykk og arkitekturtegninger fra Ålesund og omegn rundt århundreskiftet. 

Gå også forbi Kirkegata 9, et av de mest fotograferte jugendstilbyggene i Ålesund. Fasaden forklares med «et frodig vell av planter og frukter i ornamentikken, som får huset til å eksplodere i skjønnhet, livsglede og nytelse». En sjarmbombe av et lite hus og en perle for byen Ålesund. 

FARGERIK: Gatekunsten i Stavanger liver opp bybildet! 

© Brian Tallman

Stavanger 

Gå en kunstrunde i Stavanger og opplev NUART! Gatekunsten er en spennende og populær kunstgren som preger bybildet. Kunstverkene stammer fra retninger kalt situationisme, graffiti, post-graffiti, muralisme, tegneseriekultur, sjablongkunst og aktivisme. Kunsten har fanget oppmerksomheten til publikum, samlere, auksjonshus og kuratorer over hele verden. 

MAIHAUGEN: Garmo Stavkirke oser av historie og kultur – gå innom!

Lillehammer 

Maihaugen er landets største friluftsmuseum med over 200 bygninger fra 1200-tallet og frem mot i dag. Året rundt er det fint å rusle rundt i de vakre omgivelsene og få inntrykk av hvordan vi levde før i tiden. Flere av de historiske husene har åpne dører som du kan se inn gjennom. I noen er det også lydguider som forteller om huset og tiden det er fra. Lillehammer Kunstmuseum i Snøhettas ikonbygg fra de olympiske vinterleker i 1994, har en samling på 1500 kunstverk fra begynnelsen av 1800-tallet til vår tid, med bl.a. verk av J.C. Dahl, Hans Gude, Frits Thaulow, Edvard Munch, Harriet Backer og Jakob Weidemann. Høstens utstilling med Nancy Spero, som belyser feministiske problemstillinger, er verdt å få med seg. Spero viser et dyptgripende engasjement for kvinnefrigjøringen. Ta også en titt utendørs, hvor skulptør Bård Breivik har skapt en kunsthage med stein og vann som hovedelementer.  

Rjukan 

På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork kan du oppleve det fantastiske industrieventyret som fant sted, og som er grunnlaget for at Rjukan sammen med Notodden nå er på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. Museet er mest kjent for sin presen tasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig. «Helter i Telemark» er en spennende multimedial utstilling som gir en opplevelse av å være en del av hendelsene, og utfordrer deg til egen refleksjon rundt hva det vil si å være en helt. 

RINGVE: Unn deg et besøk i hovedbygningen og legg merke til de flotte detaljene på veggene og i taket. 

© Erik Børseth

Trondheim 

Ringve Musikkmuseum har mye å by på for alle som er opptatt av det musikalske, med utstillinger, konserter, foredrag og omvisning med spillende guider. Utstillingen «Musikk på boks» er verdt å få med seg. Du kan også prøve deg på å komponere musikk. I Café Victoria finnes wienerbrød, deilige kaker og lunsjretter. Rockheim på Brattørkaia er det nasjonale museet for populærmusikk. Se Tidstunnelen som er lagt opp som en reise gjennom nyere norsk musikk- og kulturhistorie samt Rockheim Hall of Fame og Rockens verktøy med 150 ikoniske gjenstander. Få med dere Cry Wolf utstilling med A-ha i Brasil og fotografier av Just Loomis (til 21. mai 2021). Restauranten Rockheim Panorama i 5. etasje har fantastisk utsikt mot Trondheimsfjorden og byen. 

Arendal 

Bomullsfabrikken Galleri er en tidligere tekstilfabrikk fra 1898 som ligger i naturskjønne omgivelser, og er Sør-Norges største visningssted for samtidskunst. I tillegg til permanent kunstsamling som inneholder verk av 40 av landets ledende kunstnere, åpner 7. november keramikkutstillingen «Present» med Gunilla Åkesson, Nina Malterud, Sidsel Hanum, John Skognes og Takeshi Yasuda. I Kunstarena Torbjørnsbu gruver kan man lære om en av de viktigste jerngruvene i landet, et flott naturområde! 

Kristiansand 

51K Arteriet er et kunstnerdrevet galleri på Lumber i Kristiansand. Galleriet viser en blanding av lokale og internasjonale kunstnere, både etablerte og nyutdannete. Arteriet er et alternativ til andre kunstinstitusjoner i Agder, og alltid spennende å besøke. På senhøsten arrangeres en rekke utstillinger som «Transformasjon- Konflikt/Flukt» fra øya Lesvos, videokunstfestivalen NodoCSC, samt foto workshop, croquistegning og oljemalingkurs for alle som vil lære noe nytt. Besøk Sørlandets Kunstmuseum som har over 1600 kunstverk, fra Kjell Nupen, Amaldus Nielsen, Grete Nash, Edvard Munch, Johan Martin Nielsen, Leonard Rickhard, May Bente Aronsen, Lise Schønberg og John Skognes. Ut november vises utstillingen «Sparebanken Sør Kunstnerpris 2020» med de unge kunstnerne Johanne Hestvold, Tim Høibjerg, Pearla Pigao og Marthe Elise Stramrud, med innovative arbeider. 

Lofoten 

Lofotr Vikingmuseum på Borg feirer 25 år i år og er utgangspunktet for Nordens hovedsete for vikingene. Her kan man se Høvdinghuset og høre historier om hvordan vikingene levde. I november og i mørketiden er det stemningsfullt med bål og levende lys. Få med den arkeologiske utstillingen og en film, og delta på ulike aktiviteter. 

NORDLYS: Kombiner – hvis du er heldig – naturfenomenet nordlys med et besøk på KaviarFactory i Henningsvær i Lofoten. 

© Kristin Folsland Olsen

Henningsvær/Lofoten 

KaviarFactory er en internasjonal møteplass for moderne kunst, der Venke og Rolf Hoff har samlet kunstverk fra norske og utenlandske kunstnere. Bygget er en kaviarfabrikk fra 1950 med spennende arkitektur, og man kan kombinere et besøk hit med å se etter nordlys! 

HAMSUNSENTERET: Ha god tid på Hamarøy i Nordland for å sette deg inn i nobelprisvinner Knut Hamsuns (innfelt) litteratur og historie. 

© Ernst Furuhatt

Hamarøy 

Besøk Hamsunsenteret, det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859–1952). Senteret sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009. Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, Nordland. I den store utstillingen kan du utforske Knut Hamsuns omstridte liv og litteratur. 

Tromsø 

Nordnorsk Kunstmuseum er et utrolig bra museum med norske mestere som Munch og Tidemand til samtidskunstnere som O.C. Jenssen og Hockney, og alt imellom. Her kan dere se kunst fra de siste 200 år, i alle former og formater, fra 1800-tallets romantiske landskapsmalerier til samtidig kunsthåndverk av reinsdyrhorn og gamle jakker. 

SAMISKE SAMLINGER: «Gudenes dans» fra 1972 av Iver Jåks ved RiddoDuottarMuseat – De Samiske Samlinger. Foto: RiddoDuottarMuseat/BONO, 2020

Karasjok 

RiddoDuottarMuseat – De Samiske Samlinger er den største samiske kulturinstitusjonen med over 5000 gjenstander. Den består av en hovedbygning med utstillinger og magasiner samt friluftsmuseum, og viser frem trommer, tradisjonelle klær, duodji- og håndverksredskaper, redskaper fra reindrift, bealljegoahti (buestangstelt), elvebåt og kjørerein med pulk samt kultur historiske fotografier, filmer og lydopptak. På Samisk Senter for Samtidskunst vises utstillingen Vanishing med kunstneren Arnold Johansens grafiske arbeider. Han er en av de ledende kunstnerne i landsdelen, og skildrer lokale miljøer og folk i den nordlige regionen. 

Alta 

Alta Museum med bergkunsten er en av de åtte norske innskrivingene på UNESCOs verdensarvliste. Den består av fem områder med både helleristninger og hellemalerier, de eldste over 7000 år gamle. I den snøfrie perioden av året leder et gangveisystem deg gjennom verdensarvområdet ute, og du kan velge mellom å få fortalt historien fra guidehefte, audioguide eller personlig guide. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...