Reise til Gdansk, reiseguide og shopping
BEST BESØKT:

Gdansk er en populær by for shopping og opplevelser!

© Tone Solberg

5 gode grunner til å reise til Gdansk

I fjor ble Gdansk det mest besøkte storbymålet i Europa for nordmenn!

8. desember 2016 av Tone Solberg

5 på topp i Gdansk:

1. I motsetning til Krakows historiske gamleby, er den staselige renessansearkitekturen i bydelen ved Motlawa-elven bare 40–50 år gammel. 30. mars 1945, etter at de allierte hadde vunnet andre verdenskrig, satte russerne punktum med å bombe den tyske byen Danzig (i dag Gdansk) sønder og sammen. Et ukjent antall sivile polakker og over 30 000 tyske soldater ble drept. Gamlebyen er gjenoppbygget slik den var.

2. Mariakirken, gjenoppbygget som verdens største kirke i teglstein, har plass til imponerende 20 000 mennesker. Kirken er 105 meter lang og tårnet ruver 78 meter opp i byens
himmelrand.

3. Europeisk Solidaritetssenter fra 2014 har interaktiv gjennomgang av de hendelser som satte byen på europakartet i 1980. Gdansk var fødebyen for Øst-Europas første frie fagforening. «Solidaritet» ble frontet og styrt fra det store skipsverftet, Leninverftet. I spissen var elektriker Lech Walesa, som fikk Nobels fredspris i 1983 og var president fra 1990–95.

4. Artus handelshus (mhmg.pl) er kanskje den mest kjente bygningen i Gdansk. Bygget på 1300-tallet, og nøye rekonstruert etter gamle bilder under gjenoppbyggingen. Dette var et møtested for velstående kjøpmenn som var innom den gamle Hansabyen.

5. Markedshallen er et eksempel på smijernsarkitekturen som på 1800-tallet preget mange europeiske jernbanestasjoner. Arkitekturen er mer imponerende enn butikkene på innsiden.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...