© Lena Evertsson

Slik bygger du basisgarderoben din

Hvor vanskelig er det egentlig å skape den perfekte basisgarderoben? Det er faktisk enkelt hvis du følger stilekspert Katarina Althins råd.

10. april 2019 av Av Katarina Althin Hår og makeup: Linnea Thelander

Alle har behov for en basisgarderobe. De fleste av oss har det uten å være klar over det. For hva annet kan du kalle plaggene du gjerne tar på deg dag etter dag? Nettopp basisplagg! Det kan være favoritt jeansen, kjolen som passer til alle anledninger eller dressjakken som passer til det meste. Basisplaggene er de tidløse og nøytrale plaggene som ikke gjør så mye ut av seg, men som alltid er med og bygger opp antrekket. 

De beste basisplaggene er de som får resten av klærne til å «skinne». De er oljen i maskineriet som gjør at du alltid har noe å sette sammen med den fargerike pentoppen eller den kule, nye skinnjakken. Den lille sorte er det klassiske eksempelet – den kan styles opp med pumps, tones ned med flate sandaler eller tøffe joggesko.

Katarina Althin er en av Sveriges fremste stileksperter og kommer med gode råd til Tara-leserne.

© Lena Evertsson

Må-ha plaggene i en basis-garderobe

– Synes du det er vanskelig å sette basisplaggene sammen med resten av garderoben? Da har jeg oppskriften til deg her: Tenk på kake!

Kakebunnen er basisplaggene dine. Typiske plagg som du alltid har på deg. For eksempel hverdagsjeansen som du bruker på jobb eller dressen du bruker når du skal være litt finere. Penkjolen, den hvite skjorten, strikkejakken eller dressjakken eller andre typiske basisplagg. Husk at du kan lage en fantastisk kake med en butikkjøpt kakebunn også.

Kakefyllet er de vanlige plaggene dine. Tenk på alle de farge glade, mønstrede og spesielle toppene og blusene du har i skapet der hjemme – de er fyllet ditt. Det samme gjelder mønstrede bukser og skjørt, spesielle kjoler og tøffe jakker. På samme måte som fyllet setter smak på kaken, tilfører fyllet ditt stil til basisgarderoben.

Toppingen er tilbehøret ditt. Det er tid for å pynte kaken, og typiske eksempler på topping er sjal, smykker, vesker og sko. Slikt som setter prikken over i-en på antrekket ditt. Du trenger alle lagene for å lage en god kake – og for å bygge din egen stil.

Hvor mange plagg trenger du?

På tide med en opprydning? Her er en tommelfingerregel på hvor mange plagg du behøver for å bygge opp en god basisgarderobe. Tenk deretter et sett til vår/sommer og et til høst/vinter. 8–10 overdeler (singlett, topp, genser og bluse), 5–6 underdeler (bukse, jeans, kjole og skjørt) og 3–4 utenpå-plagg (strikkejakke, dressjakke og vest).

Vi har satt sammen 7 forskjellige stiler du kan bruke som utgangspunkt når du setter sammen basisgarderoben din.

Basisgarderoben: Hverdags-jeansen

En del farger oppfattes som mer tidløse. Kamelfargede plagg for eksempel. Tenk bare på den ikoniske kamelfargede frakken! Det peneste stiltipset er å matche genserfargen med fargen på jeanssømmen.

Tips! Velg en formsydd skjorte, så slipper du unødvendig mye «fyll» under genseren.

Skjorte i bomull/polyester/modal/ elastan, str. 34–42, 2 599 kr, Wolford. Genser i bomull, str. xs–l, 599 kr, MQ. Jeans i bomull/elastan, str. 34–46, 899 kr, Klingel.no. Armyjakke i polyester, str. 34–46, 899 kr, Joy. Sneakers i skinn, str. 36–40, 1 465 kr, Jim Rickey. Veske, 699 kr, Beck Söndergaard. Øredobber, 299 kr, Pipol’s Bazaar.

© Lena Evertsson

Maritim stil

Den maritime stilen er en sikker vinner fordi striper går aldri av moten.

Tips! Behold stilen, men oppdater detaljene. Velg de klassiske fargene blått, hvitt og rødt, og sats på sesongens snitt og stil på tilbehøret. For eksempel stripete skulderstropp på vesken og dyp røde sko til den vide buksen.

Genser i ull/kasjmir, str. 34–46, 1 499 kr, Klingel.no. Jeans i bomull/viskose/ elastan, str. 34–46, 599 kr, Joy. Veske, 1 299 kr, Beck Söndergaard. Røde ballerinasko, 1 800 kr, Brunate. Øredobber, 1 850 kr, Skanshage Sweden.

© Lena Evertsson

Safaristilen

Basen handler ofte om å velge stilen fullt ut. Safaristilen er en klassiker som holder år etter år og som du enkelt kan bygge på etter hvert.

Tips! Liker du ikke å gå i kjole? Gå i stedet for kakibukser, gråbeige topp og skinnsandaler når du skal pynte deg. 

Kjole/tunika i viskose, str. 34–46, 699 kr, Joy. Sko, 1 895 kr, Flattered. Hårbøyle, 299 kr, Beck Söndergaard. Øredobber, 300 kr. Armbånd, 300 kr. Begge fra Ioaku

© Lena Evertsson

Den hvite basen

Med en hvit basisgarderobe er du velkledd hele sommersesongen. Varier med dempet eller fargerikt tilbehør som sko, topp og smykker.

Tips! Trenger du en egen svart base til vinteren og en hvit til sommeren? Overhodet ikke, du kan mikse de to! Bruk de hvite overdelene med de svarte underdelene om vinteren og motsatt om sommeren.

Topp i silke, str. xs–xxl, 1 899 kr, Stenströms. Genser i viskose/elastan, str. xs–xxl, 499 kr, Culture. Bukse i polyester/viskose/elastan, str. 34–46, 799 kr, Soya Concept. Plissert skjerf i polyester, 299 kr, Wera. Pumps, 1 099 kr, Klingel.no. Armbånd, 599 kr, Ignell Jewellery

© Lena Evertsson

Den lille sorte

Det er vanlig å tenke at den lille sorte «må» være elegant, gjerne i silke og todelt som her. Selvfølgelig er den best til fest og kanskje også til formelle anledninger. Men den lille sorte kan også være en enkel trikotkjole eller skjortekjole som du kan bruke på jobb.

Topp i silke, 34–42, 1 290 kr, Kerber. Skjørt i silke, 34–42, 1 590 kr, Kerber. Sko med ankelstropp, str. 36–42, 299 kr, Skopunkten. Grå kåpe i polyakryl/ polyester/ull, str. 36–48, 1 699 kr, Klingel.no. Smykke, 499 kr, Astrid & Agnes. Armbånd, 1 600 kr, Charlotte Bonde.

© Lena Evertsson

Ta et valg

Vær lydhør for sesongens nye trender – det kan være en farge, en stil eller et plagg som setter trenden. Du behøver ikke å velge alt, men forsøk å flette inn nyhetene i basisgarderoben din på en eller annen måte.

Genser i akryl, str. xs–l, 340 kr, Boohoo. Bukse i viskose/nylon, str. 34–44, 399 kr, Ellos.no. Pumps, str. 35–42, 1 895 kr, Flattered. Veske, 3 995 kr, A. Nordin. Hårbånd i polyester, 299 kr, Beck Söndergaard. Øredobber, 1 225 kr, Caroline 

© Lena Evertsson

Svarte jeans

Slå ut håret og la klærne signalisere en litt rocka stil. Du trenger nemlig ikke alltid passe inn eller kle deg som alle andre. Vær litt leken når du utforsker stilen din. Ved å være litt vågal kan du enkelt jazze opp basisplaggene dine.

Tips! En offwhite eller marineblå kasjmirgenser kan du ha i garderoben din året rundt.

Genser i kasjmir, str. 34– 48/50, 1699 kr, Klingel.no. Jeans i bomull/elastan, str. 34–46, 399 kr, Kappahl. Sokkeboots, 2200 kr, Brunate. Belte, 89,90 kr, H&M. Armbånd, 299 kr, Pipol’s Bazaar. Ryggsekk, 1 890 kr, Klingel.no. Ring, 399 kr, Astrid & Agnes. 

© Lena Evertsson

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...