© Esten Borgos

Hva kler din kropp? Bli med på stilanalyse!

Å finne sin egen stil, handler ikke bare om det ytre. Klær handler også om selvrespekt og egenkjærlighet.

3. november 2015 av Gunnhild Bjørnsti

Klær og stil gjelder ikke bare hvilke farger som passer, for temaet har også en mening på et dypere plan.

– Jeg støtter opp under kvinners mot til å finne sin individuelle stil. Vi som mennesker er glade når vi uttrykker oss selv. Hva klær og stil representerer inne i deg, er faktisk viktigere enn det ytre. Dette er en hjertesak for meg, sier Wenche Veiersted.

Hun kan bli lei seg når folk tror hun bare jobber med noe overfladisk. Hun har lang utdannelse og internasjonal karriere bak seg. Wenche har jobbet både i USA og Europa.

– Å bli kjent med seg selv handler om å finne sin individualitet, og ikke bare følge andre. Mangfold av personligheter er det vi trenger. Derfor brenner jeg for faget, det ligger mye egenkjærlighet i dette, påpeker Wenche.

 

Stort fargespekter

Hun holder til i lyse lokaler i Filmparken på Jar, utenfor Oslo. Her er et spennende miljø med kostymer og filmfolk. På kontoret har hun flere tusen stoffprøver i ulike nyanser.

Blått er ikke bare lyseblått og mørkeblått, rødt er heller ikke bare lyserødt og mørkerødt. Farger har en stor skala med islett av ulike nyanser – i kalde og varme grader.

Undertegnede er personlig ekstra interessert i klær og kreativitet, og har med glede latt meg bruke som klient til å lære mer om hvordan Wenche jobber. Vi starter dagen foran vinduet for mest naturlig lys, og Wenche finner frem hvilke nyanser som passer best til meg.

– Du har grønne øyne, og når du bruker grønt får du frem en egen harmoni. Uttrykket virker beroligende og selvsikkert på en positiv måte, og kan brukes i de situasjoner hvor du vil ha frem et budskap, forklarer Wenche.

Ut fra hud- og hårfarge mener hun at jeg passer best med litt dusere toner, gjerne farger som har litt grått i seg. Signalfarger virker for sterkt.

– Skal du bruke sort/hvitt, velg heller beige istedenfor hvitt, beige virker mykere, fortsetter Wenche og viser med fargeprøvene at de roligere nyansene står til min hud og hårfarge.

 

© Esten Borgos

Stiltips til din kropp:

  • Det er tre typiske områder på kroppen kvinner legger på seg: Lår og hofter, midjen, eller jevnt fordelt. Ta hensyn til din kroppsfasong når du kler deg.
  • De fleste kvinner over 40 år får etterhvert mindre midje og ofte også større byste. Den hyppigste feilen er å fortsette og kle seg som da man var yngre og ikke tilpasse snitt og garderobe til den kroppen man har i dag. 
  • Har du ingen tydelig midje, er det lurt å droppe belte. Bruk plagg som sitter pent uten å stramme over magen.
  • En vanlig feil er å bruke for trange klær. Med for stramme plagg ser det lett ut som om du har lagt på seg. Sitter klærne litt løsere, ser det heller ut som om man har gått ned i vekt.
  • Jo eldre man blir, desto viktigere er det å være velpleid: Bruk en naturlig og lett makeup og fremhev naturlige farger.
  • Husk at god kroppsholdning får deg til å fremstå med yngre og mer kraftfull enn om du har en litt lut holdning. 
  • Det vakreste du kan ta på deg, er gratis: Smilet ditt!

 Gleder du deg til vår og sommer? Sesongens fineste kjoler til under 500-lappen!

Personlig palett

– Dette med å finne dine harmoniske farger er ikke begrensende, men handler mer om et verktøy så du som person kommer bedre frem. Du vil se på din personlige palett at du har mer enn nok av ulike nyanser og de kan kombineres i det uendelige. Liker du farger som kanskje ikke får frem det beste i deg, bruk dem på andre måter, for eksempel i interiøret. Der kan du boltre deg med puter, gardiner, duker og servietter i dine andre favorittfarger, sier Wenche.

Dette er nyttig for fordi jeg selv er utrolig glad i og opptatt av farger. Gjerne sterke farger, og flotte materialer. Men jeg ser tydelig at utrykket og stilen min fremheves bedre av roligere toner, og matte stoffer heller enn blanke. Konsistensen og overflaten på huden sier noe om hvilke stofftyper som passer.

– Du virker som en avslappet og harmonisk person? Derfor trenger du ikke en ekstrem klesstil. En svært dramatisk person, bør imidlertid ha dramatiske klær for å balansere personligheten. Jeg ser deg som mer elegant og sofistikert, og du kommer frem med stilfulle plagg som sitter pent. Det passer deg sikkert også i jobben som journalist, informerer Wenche.

Dette med stil og type var interessant å høre, for man ser seg lett blind på seg selv.

Jeg har eksperimentert mye opp gjennom årene, hatt både sort og brunt hår, striper i sterke kontraster, prøvd klær i alle regnbuens farger og vært innom mange stilarter. Det er svært nyttig for å lande i en stil som passer min alder, livsstil og den type jeg er i dag, og sortere hva jeg har spart på i klesskapet.

Wenche avslutter konsultasjonen med en flott plansje med mine personlige farger, tilpasset klær, hudtone og leppefarger. Der finner jeg grunnfarger og aksentfarger. Grunnfargene passer til basisklær og aksentfargene til tilbehør.

 

Unngå bomkjøp

– Når du vet hva som passer, kjøper du ikke feil. Selv om impulskjøp er på salg, blir det penger av det. Hvis du regner sammen verdien av alt som henger i skapet og som ikke brukes, ser du verdien av en stilkonsultasjon, forklarer hun.

Alle har en oppfatning av hvordan de ser ut, og ofte kan de tankene ha kommet fra foreldre eller andre autoriteter. Wenche er en nøytral person og skaper avstand til hva man ser i speilet. Hun vil også påpeke at hun langt fra er perfekt selv.

– Dette har jeg fått fra naturen, hva kan jeg gjøre med det? tenkte jeg første gang jeg ble bevisst mitt ytre. Jeg har for eksempel korte ben og trenger hæler. Så da velger jeg høye sko når det passer situasjonen. På tur i skogen, er det selvfølgelig joggesko som gjelder, forklarer hun og stiller seg selv foran speiler og viser balansen mellom over- og underkropp. Når det gjelder det som er «feil», blir hun ivrig. For nettopp det aspektet kan bli din styrke.

– En som er flatbrystet kan ha dype utringninger uten at det virker provoserende. Hvem har tenkt på det som positivt? Og har du runde, kvinnelige fasonger, kan det fremheves heller enn å skjules i sekkeklær som ofte selges i store størrelser. Det er harmoni og balanse i hver kropp, forteller Wenche.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...