Mona B. Riise Brené Brown Atlas of the heart
© Trude Westby

Mona B. Riise: – Bøkene som forandrer livet ditt

Taras kulturspaltist Mona B. Riise er skeptisk til mange selvhjelpsguruer, men når livet trår til, kan hun både bli inspirert og oppløftet av selvutviklingsbøker eller podkaster. Dette er hennes anbefalinger.

6. april 2022 av Mona B. Riise

Jeg er skeptisk til mange selvhjelpsguruer. Det er en jungel av humbug der ute og noen av disse bøkene gjør mer skade enn nytte. Likevel, når livet trår til, kan jeg både bli inspirert og oppløftet av noen gode selvutviklingsbøker eller podkaster. En jeg stoler på og vender tilbake til er Dr. Brené Brown som hele sitt voksne liv har forsket på sårbarhet, mot og skam.

Brené Brown ATLAS OF THE HEART

«ATLAS OF THE HEART» er Brené Browns nye bok. Etter 15 år med forskning kartlegger den de fleste følelser og det viser seg å være mye nyttigere enn man skulle tro!

La meg ta et lite eksempel. Jeg gikk til Storo kjøpesenter med en venninne for å kjøpe vintersko. På veien ble hofta skikkelig vond og da jeg skulle prøve sko var det umulig å få det til selv. Venninnen min måtte ta på meg skoene og knyte lissene for meg. Foran alle.

Da jeg kom hjem var jeg skikkelig deppa og jeg skjønte ikke helt hvorfor. Var det fordi jeg hadde vondt? Var det fordi jeg som vanlig trodde at nå ville jeg ha det sånn for alltid? Var det nedverdigelsen?

Følelseskartet Brené Brown lager hjelper oss å se: Hvor er jeg? Hvordan kom jeg hit? Og hvor går jeg herfra? Skuffelse, angst, misunnelse, skam, håp, stress, sorg og mange flere følelser er kombinert med forståelige eksempler fra livet.

Da jeg ikke kunne knytte skolissene selv, ble jeg nok egentlig skamfull og flau. Jeg har en perfeksjonist i meg som med jevne mellomrom dukker opp og som kommer av en litt vaklende selvfølelse. Jeg må få til alt selv.

Å navngi følesene

I veldig forenklet form sier Brené at løsningen er observasjon, forståelse, varme for meg selv og å ta i mot hjelp. Boka har et helt kapittel om dette og de vonde følelsene rundt min «skolissegate» forsvant. 

Vanskeligere håndterbare følelser får også en plass på kartet og en vei videre i «Atlas of the heart». Utrolig nok synes jeg at idet man forstår følelsen og kan navngi den, er det nesten som den blir mer gjennomsiktig og sakte fordamper.

Hvis man ikke er vant til å lese engelsk, kommer den nok på norsk etter hvert og ikke minst blir boka en åtte episoders tv-serie på HBO Max. Enn så lenge kan du høre eller lese hennes tidligere bøker som litt svakt oversatt heter «Reis deg med ny styrke» og «Uperfekt, våg å vise hvem du er». Se Brené Browns også foredrag på Netflix: «Brene Brown, The call to courage»  eller hør podkasten hennes «Unlocking us» på Spotify.

Selvutviklingspodkast: «By the book»

I åtte sesonger har komiker Jolenta Greenberg og kulturjournalist Kristen Meinzer lest selvhjelpsbøker, levd etter dem i to uker, for så å felle sin dom over dem. De omfavner mulighetene bøkene byr på, men viser også hvor dumme de kan være og hvordan noen selvhjelpsbøker byr på farlig tankegods som for eksempel at vi selv er ansvarlige for ALT i vårt liv og at vi skal tilgi alle. Jolenta har opplevd overgrep i oppveksten og har sykdommen Lupus. Det er ikke hennes egen skyld og skal hun virkelig tilgi sin overgriper?

By the book podcast

Podkasten »By the book» finner du på Sticher.com.

Alt dette høres heftig ut, men er også veldig morsomt! Med humor og full åpenhet viser venninnene hvordan de får utrettet utrolige ting ved hjelp av tipsene de får, men også de dype dalene når selvutviklingen ikke går som planlagt.

Tilsammen er det rørende, oppløftende og gøy!

De ga også ut boken «How to Be Fine: What We Learned from Living by the Rules of 50 Self-Help Books» i 2020.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...