Lise Klaveness Peer Gynt
© Eurasia Sport Images/Getty Images

Lise Klaveness er Årets Peer Gynt

Lise Klaveness, damen som har turt å stå opp mot det mektige og mannsdominerte internasjonale fotballforbundet FIFA, er kåret til Årets Peer Gynt 2023!

9. mai 2023 av Cecilie Espensen

Lise Klaveness har gjort seg bemerket i Norge og ikke minst i resten av fotball-verden siden hun startet i jobben som president i Norges Fotballforbund. Å snakke det mektige og mannsdominerte internasjonale fotballforbundet midt i mot falt ikke i god jord i FIFA-toppen da jurist og tidligere fotballspiller Lise Klaveness entret talerstolen på FIFA-kongressen i Doha i 2022. 

Men det gjør det blant stortingsrepresentantene som med et overveldende flertall stemte frem Lise Klaveness som mottaker av prisen Årets Peer Gynt 2023. 

I en pressemelding fra kulturfestivalen Peer Gynt, er dette begrunnelsen: 

- Lise Klaveness er en meget verdig vinner av Årets Peer Gynt. Med stort mot gikk hun på talerstolen i Qatar, og kritiserte både FIFA og VM-arrangøren i forbindelse med diskriminering og brudd på menneskerettighetene rundt arrangementet. Hun er en modig og viktig internasjonal stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, menneskerettigheter og demokrati. Lise Klaveness sier fra der andre ikke tør, og hun baner vei for at alle kan få muligheten til å leve trygge liv, sier Rune Støstad, leder i Nominasjonskomiteen for Årets Peer Gynt.

Lise Klaveness er den 54. prisvinneren i rekken. 

Siterer Anne-Cath. Vestly

Selv svarer vinneren av Årets Peer Gynt 2023 blant annet dette: 

– Jeg står på skuldrene til kollegaer før meg som har kjempet for idrettens grunnverdier og tidligere prisvinnere. En av mine barndomsfavoritter var tidligere Peer Gynt-vinner Anne-Cath. Vestly. Jeg tenker på hennes fabelaktige sitat på en dag som denne: «Hvis noen spør meg om hva jeg mener med det og det, svarer jeg at jeg mener alt!», sier Lise Klaveness.

–  Fotballen er verdens mest populære idrett, både for menn og kvinner. Den samler mennesker på tvers av kulturer, inspirerer og bryter ned barrierer. Fotballen har en enorm kraft og et potensiale til å påvirke samfunnsutviklingen. Det er et tveegget sverd. Populariteten kan, og blir i økende grad, utnyttet av stater og selskaper som vil ha større makt, som vil fremme nasjonalistiske prosjekter hvor man dekker over kritikkverdige forhold. Fotballen brukes til å avlede oppmerksomhet fra brudd på menneskerettigheter. Til sportsvasking og maktmisbruk, sier Klaveness og fortsetter: 

– Hva kan fotballen gjøre for å realisere potensiale til positiv samfunnsendring? Jeg tror at svaret på disse spørsmålene ligger i vår vedvarende oppmerksomhet og et fortsatt engasjement. Vi må jobbe, med integritet og åpenhet, for å komme inn i rommene hvor beslutningene tas, gå kritisk inn i alle saker som er viktige for fotballens grunnverdier. Vi må lene oss inn og konfrontere de vanskelige dilemmaene vi står ovenfor. Vi får ikke til endring hvis vi står på sidelinjen eller hvis vi ikke tørre å delta i de vanskelige samtalene og de vanskelige valgene, avslutter Klaveness.

Lise Klaveness får prisen overrakt på Vinstra under kulturfestivalen Peer Gynt tirsdag 8. august 2023.

Vi gratulerer og hyller Lise Klaveness med denne posten som gikk viralt på sosiale medier etter talen i Doha. Vi må alle tørre å si i fra når vi er vitne til urett! 

Lise Klaveness meme
© Cathrine Nysæther

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...