Vaske vinduer

NYE VASKETRIKS: Gammel lærdom om vasking er utdatert – her får du de mest effektive vasketriksene til renholdslederen Raluca Moldovan.

© Getty Images

Glem alt du tror du kan om å vaske

– Det har skjedd så mye på vaskefronten, så du bør glemme alt du trodde du visste om hvordan du vasker mest effektivt, sier renholdsleder Raluca Moldovan. Her deler hun sine mest effektive vasketips!

29. april 2021 av Cathrine Amann Berentsen

Raluca Moldovan har gått fra å være pianolærer til å bli en vaskeguru på Instagram. Nå har hun gitt ut boka «Vask med meg» med drøssevis av tips til hvordan du kan ha et «gjesteklart» hjem hele tiden. 

Det er litt av en Vaskepott-historie hun står midt oppi med bok, over 46 000 følgere på Instagram og som renholdsleder ved Kilden teater og konserthus i Kristiansand. Noe hun selv ikke hadde forestilt seg for ti år siden, da pianolæreren slet med å få til dette med vasking i sitt eget hjem.

@vaskmedmeg Instagram Raluca Moldovan Kagge Forlag

VASKESUKSESS: Raluca Moldovan har gjort vasking til en suksess med Instagram-kontoen @vaskemedmeg og boken med samme navn som er utgitt på Kagge Forlag.

– Jeg har blitt en ordentlig renholdsentusiast både på jobb og i fritiden. Jeg har aldri vært spesielt ryddig eller vasket masse. Men jeg liker å ha det fint. Det blir litt kaos hodet mitt hvis det er rotete og skittent rundt meg. Nå har jeg klart å få gode rutiner, og kan glede meg over et rent og ryddig hjem hele tiden. Det gjør at jeg får ro og frihet til å klarne hodet, sier Raluca.

Det høres ut som en drøm for de fleste, særlig for alle som har barn i huset. Men er det mulig å få til for alle? Helt klart, mener Raluca. Selv har hun gått fra å vaske veldig mye på en gang til å ta litt hver dag, og det er nettopp det som er selve trikset.

«Du sparer så mye tid på å ta ting med en gang. Litt hver dag. Da er det mye enklere å holde ved like. En god plan, godt utstyr, vann og at alle i familien bidrar litt, er løsningen»

En «hverdagsflaske» er alt du trenger

Mange har sikkert lært det de kan om vasking og renhold av mor eller mormor. Det har imidlertid skjedd mye på vaskefronten siden den gang, så du bør glemme alt du trodde du visste om hvordan du vasker mest effektivt. Det er nemlig ikke slik at jo mer såpe, desto renere blir det. Eller at du må vaske med vaskeklut og grønnsåpe (med mindre du har tregulv).

– Det har overrasket meg hvor lite vaskemidler du egentlig trenger og hvor lite såpe som skal til for å holde ting rent. Hvis du vasker ofte nok da.

Et av Ralucas beste tips er å gå vekk fra alle vaskemidler du absolutt ikke trenger. Midlene lager ofte de uønskede skjoldene av restsåpe, slik at du uansett må skylle med vann etterpå for å få fjernet dem.

Zalo sprayflaske mikrofiberklut

SUPERDUO: Med Ralucas ‹hverdagsflaske», som inneholder Zalo, eteriske oljer og vann, og en mikrofiberklut, løser du de fleste vaskejobber i hjemmet mest effektivt.

– De aller fleste flekker går vekk med kun vann. Selv har jeg lagd meg en sprayflaske som jeg kaller for «hverdagsflasken». Den består av en dråpe Zalo, et par dråper med en eterisk olje jeg liker og vann. Med den og en mikrofiberklut fjerner du lett flekker som dukker opp og du kan bruke den samme flasken i alle rom. Den er rett og slett en «lifesaver», forklarer hun.

Mye av rengjøringen kan også gjøres med en støvsuger. For inneklimaet er det for eksempel mye bedre å støvsuge enn å vaske ofte. Bare pass på at du har en god støvsuger med HEPA-filter, er rådet fra Raluca.

Vaskesuksess startet med kunnskap

For ti år siden tok Raluca med seg mann og barn og flyttet til Norge fra Romania. I hjemlandet var hun musikklærer, men da hun kom til Norge kunne hun verken språket eller hadde riktig pedagogisk utdanning. Det var ikke så lett, og hun svevde definitivt ikke på en rosa sky den første tiden her.

– Men jeg måtte ha jobb og bidra til å forsørge familien, så jeg tok den jobben jeg fikk. Det var som renholder i et privat firma.

«Jeg, som hadde hatt vaskehjelp selv og som ikke likte å vaske, skulle vaske etter andre. Det føltes som en nedtur fra mitt gamle liv»

Raluca valgte imidlertid å gjøre det beste ut av det og se positivt på muligheten. Etter hvert begynte hun å lære nye ting hun aldri hadde hørt om innen renhold, noe hun etter hvert satte stor pris på.

– Som for eksempel fiskebørste og mikrofiberklut. Jeg hadde mange aha-opplevelser, både når det gjaldt planlegging, utstyr og rutiner når det gjaldt vasking. Ting jeg aldri hadde hørt om eller tenkt på. Kunnskapen gjorde det også lettere å vaske hjemme, og etter hvert tok jeg fagbrev innen renhold. Det ble starten på min vaskereise, sier hun.

Kunnskapen og tipsene begynte hun å dele på Instagram-kontoen @vaskmedmeg. Fordi hun selv ikke skjønte hvordan andre fikk til å ha det rent og ryddig hele tiden, følte hun at mange etterlyste effektive tips om hvordan man kan klare å ha et «gjesteklart» hjem uten å streve livet av seg.

– Før fikk jeg det ikke helt til. Jeg følte at jeg brukte mye tid på å vaske, det var som en treningsøkt å vaske stekeovnen for eksempel. Nå har jeg fått kunnskap som gjør at det går fort og lett, fordi jeg gjør litt hele tiden.

Har du prøvd denne effektive ryddemetoden?

Ralucas beste vasketips

 • Lag en god plan – dag for dag, rom for rom, måned for måned
 • Gjør litt hver dag
 • Godt utstyr er halve jobben
 • Bruk mye mindre såpe og vaskemidler enn du har lært
 • Involver hele familien – er det to eller tre som griser, må det være to eller tre som vasker
 • Mikrofiberklut er mest effektivt
 • De aller fleste flekker går bort med vann, hvis du tar dem med en gang.
 • Skaff deg en hverdagsflaske og en dusjflaske
 • Kjøp en såkalt oven liner – den ligger i bunnen av stekeovnen og tar imot alt som renner ned og som vanligvis setter seg fast i bunnen. Denne kan tas ut og vaskes.
 • Bruk en vindusnal til å dra over dusjdørene hver gang noen har dusjet

Dette bør du gjøre hver dag

 • Forvent alltid besøk
 • Kast søpla hver dag
 • Ha en fast plass til alt du har
 • Tørk benkeplater og bord før du legger deg
 • Rydd eller vask kjøkkenet etter hvert måltid
 • Bruk 30 minutter hver dag på renhold
 • Ta alltid med deg noe for å sette det på plass hver gang du går ut av et rom
 • Vask flekkene med en gang
 • Ha de fine vaskelistene lett synlig
 • Hold gulvene fri for rot

30 effektive minutter

Sett klokka på 30 minutter, verken mer eller mindre. I de 30 minuttene vasker og rydder du. Alle har den tiden, det er ikke mer enn du bruker for eksempel på å ta en kopp kaffe eller sjekke Facebook. Og det er utrolig hvor mye du får gjort på den tiden når du har fullt fokus på det. Du rekker ikke alt men du tar det du rekker og så fortsetter du neste dag.
Hvis du hater å vaske, så kan du for eksempel snakke med en venninne som er like lite glad i det som deg, og så gjør dere det sammen via telefonen. Da får du både et rent kjøkken og en prat med venninnen din. Selv pleier jeg å sette på musikk eller høre på en podkast. Jeg prøver å gjøre det gøy mens jeg holder på. En av sangene jeg alltid hører på er «Another one bites the dust», avslutter Raluca Moldovan. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...