© Getty Images

5 ting du skal være oppmerksom på før du skaffer deg hund

Er du klar for det store ansvaret?

1. juli 2021 av Amalia Kristiansen

Å skaffe seg hund er en stor avgjørelse. Det kommer til å bli din nye bestevenn og et koselig tilskudd til familien. Dog medfølger det en stor jobb og et enda større ansvar, og det er derfor viktig å være klar over at det medfølger noen prioriteringer.

Hvert år blir mange ti tusener av hunder registrert i Norge. Dessverre skjer det mange feilkjøp, hvor eieren ikke har gjort en grundig nok jobb i å finne ut hva slags hund som passer for dem, eller hva det innebærer og faktisk ha hund. 

Den danske dyrlegen Mogens Brix som er dyrlege hos Agria Dyreforsikring forklarer: "Det går opp for eierne at hunden ikke passer så godt inn i hverdagen deres likevel. Den er for dyr eller har har atferdsproblemer på grunn av dårlig oppvekst. Av den grunn ser vi dessverre av og til at friske og oppegående hunder blir solgt videre, avlevert på dyreinternater eller i verste fall avlivet." 

Han har derfor samlet fem tips til grundige vurderinger du skal gjøre før du velger å kjøpe en søt, liten hundevalp til å holde deg med selskap mens du ser på Netflix. 

1. God forberedelse betyr alt

Beagle, Golden Retriever eller Labrador? Det finnes mange hunderaser og hver rase har et eget behov.

Noen raser trenger hyppig mosjon, noen har det fint med kun en liten gåtur. Noen er mer utadvendte og andre er reserverte. Så finnes det selvfølgelig de som liker best av alt å se på Gossip Girl sammen med deg i sofaen. 

Derfor er det viktig å sette seg inn i de ulike rasenes atferd og sammenlikne dette med de forventningene du har til en hund. Dette fremfor å kun velge den søteste varianten. 

2. Din hverdag og hundens behov

En hund krever mye tid. Den skal luftes ofte og ha mosjon. Det skal den flere ganger hver dag - i all slags vær.

Du skal være villig til å bruke tid på trening, da alle hunder har bruk for å bli stimulert gjennom lek og aktiviteter hele livet deres. 

Har du jobb hvor du drar tidlig og kommer hjem sent er det ikke sikkert at en hund passer inn i rutinene dine. Utover det kan det også bli utfordrende å ta spontanturer med venninnene dine til Ibiza. 

3. Økonomi

Er økonomien din klar for et ekstra familiemedlem? En hund behøver ikke være dyr i drift, men det vil alltid være kostnader. Det betyr mindre tid til shopping og cafébesøk.

Du skal sette av penger til mat, utstyr, dyrlegeregninger, forsikring og profesjonell trening. Det mest fornuftige vil være å lage et forslag til utgiftene til hunden (gjerne litt høyere enn det du kanskje regner med), og ta med de faste utgiftene dine i beregningen for å se om du har råd til en hund. 

© Getty Images

4. “Selgeren sa ingenting var galt med den!”

Du skal forholde deg kritisk til det miljøet valpen er vokst opp i - så spør gjerne om du kan følge den fra fødselen. På den måten kan du følge dens fysiske utvikling, men også adferdsutviklingen.

Når du kjøper en valp er det viktig at du får utlevert den rette dokumentasjonen. Du bør få utlevert dokumenter med helseopplysningene dens, som skal være stemplet av en norsk dyrlege. 

5. En billig hund blir dyr

Hvis prisen på hunden er mye lavere enn hva tilsvarende hunder normalt koster i Norge, bør det ringe en alarmklokke hos deg. Selv om vi er vant til et januarsalg bør det altså ikke gjelde hunder.

Det du sparer på å kjøpe en billig hund kan lett bli overskygget av ekstra omkostninger til dyrleger, behandlinger og medisinering av sykdommer og skader som resultat av dårlige forhold i oppveksten. 

Hvis du har disse fem tipsene i mente når du vurderer å kjøpe en firbent bestevenn, skal du nok være i stand til å ta avgjørelsen om en hund er det rette for deg akkurat nå. Det er nemlig et stort ansvar å skaffe seg en hund, og det skal du være klar for. Du får til gjengjeld det dobbelte tilbake i kjærlighet og kos hver dag. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...