Hjemmebrygget øl: Slik brygger du ditt eget øl
Hjemmebryggeri:

Unni brygger ølet på kjøkkenbenken hjemme. foregår. Hun bruker naturlige og tradisjonsrike ingredienser som pors foran i bildet til å smaksette de forskjellige øltypene.

Norske kvinner drikker mest øl i Europa

Hjemmebrygget øl er mer trendy enn noen gang. Slik brygger du ditt eget øl!

13. desember 2016 av Lene Wikander

Godt øl er fantastisk både til julemat og spekemat, men visste du at det kan være ypperlig til både ost og sjokolade også?

Se hvor enkelt du kan brygge ditt eget øl nederst i artikkelen!

– En mørk og deilig porter med litt kaffe­overtoner sammen med en sjokoladefondant er for eksempel helt fantastisk, sier Unni Irmelin Kvam entusiastisk når vi møter henne hjemme på det romslige kjøkkenet i Oslo. Det er nemlig her bryggemagien skjer.

Unni elsker øl. Hun syns det er så gøy å lage sitt eget øl at hun har startet et eget, lite mikrobryggeri på kjøkkenet hjemme. Når hun kjenner seg litt fandenivoldsk kaller hun mikrobryggeriet sitt «Bitch Craft», men når hun holder kurs i ølbrygging, går det under det litt yndigere navnet «Micromaid».


Mange muligheter

– Øl er først og fremst kokkelering, mener Unni.

– Mange tror det bare handler om utstyr og kjemi, men historisk har ølbrygging alltid vært et kvinnedomene og tilhørt kjøkkenkunsten. Det var først med industriell brygging på 1800-tallet at dette ble en mannsdominert jobb, forteller hun.

– For oss som liker å brygge i det små, er det stort sett to grupper: De som liker utstyr og å bore i stål og sånn, og så er det den gruppen jeg tilhører som rett og slett liker å koke, plukke sopp, urter og tilsette smaker. Det er helt utrolig hvilke muligheter de enkle ingrediensene korn, vann, gjær og humle kan gi oss.

– Øl kan varieres i mye større grad enn vin og er også mye enklere å få til selv, sier Unni som mener det nesten er umulig å mislykkes med hjemmebrygging når man følger oppskriften til punkt og prikke.

Hjemmebrygget øl: Brygg ditt eget øl, det smaker så mye bedre.
Håndverk:

Egenutviklede oppskrifter = skikkelig godt hjemmelaget øl.

© Lene Wikander

Unnis interesse for ølbrygging begynte med at hun brygget ølet hun kalte «Beer of Doom» til bryllupet sitt for fire år siden. Siden har det blitt eksperimentert heftig hjemme på kjøkkenet og favorittene har fått de lekreste etiketter laget av ektemannen som er designer.

– «Cinder Ale» er for eksempel et øl jeg brygget med mye gresskar. Et øl for alle de som kan bli rammet av Askepott-effekten, ler Unni og henter frem en diger kurv fylt med en slags tørket buskvekst.

– Dette er pors, en viktig øl-ingrediens fra middelalderen, det er den Porsgrunn har fått navnet sitt fra faktisk, forteller hun entusiastisk og fortsetter med et lengre foredrag om hvordan det i middelalderen var dødsstraff for å plukke pors på annen manns grunn og hvordan de gamle babylonerne hadde en egen øl-gudinne. Hun innrømmer at hun nok er ganske nerdete og at ølbrygging er en hobby som passer for dem som liker å nerde litt.

– Men det er jo så gøy å lage øl! Det er morsomt å både servere og gi bort noe du har laget selv som smaker så godt og så er selve prosessen gøyal, mener hun.


– Perfekt for matglade damer

Prosessen er omtrent den samme uansett hvilken øltype du skal lage, men ingredienser og gjæringstemperaturer vil variere. Så er du helt nybegynner anbefaler Unni at du kjøper et ferdig ølsett. Det krever ikke nødvendigvis mye og dyrt utstyr å brygge øl, men det tar tid.

Selve bryggedagen må du regne med å legge ned nesten en hel arbeidsdag, men inviterer du venner, blir det jo også en sosial greie. Unni har for eksempel kjøpt seg en lang fjøl til den typen formål.

Den fyller jeg helt opp med mat og inviterer til mat på en fjøl. Å være flere som brygger sammen er sosialt og en god arvtaker til den gamle syklubben, mener hun.

Unni produserer øl i for liten skala til å selge det, men holder hyppig ølbryggingskurs for både nybegynnere og viderekomne, så blir du bitt av basillen og vil lære mer er det bare å melde deg på hennes «Brygg hjemme hos-kurs» via Micro Maid på Facebook, for eksempel.

Mange venner mener jeg har øl til gjæring og modning «overalt», men jeg produserer langt ifra et stort nok kvantum for salg. Jeg har likevel tenkt å holde åpent hus en dag og servere øl og sjokolade som er en av mine absolutte favoritter. Det er som sagt fantastisk godt sammen når du velger riktig øl. Ølbrygging er jo håndverk. Jeg føler at jeg fortsatt går i lære. Jeg liker å smake meg frem og bruke sansene, for det er da det blir godt øl. Det er en levende og organisk hobby jeg anbefaler alle matglade damer å teste ut.Hjemmebrygget øl: Unni anbefaler å brygge sitt eget øl til jul, det er mye enklere enn du tror.
JULEØL:

Unni anbefaler å brygge sitt eget øl til jul, det er både gøy og smaker så mye bedre.

Øl – en kvinnetradisjon

Øl har eksistert nesten like lenge som menneskeheten. I tidens løp har den populære drikken både blitt sett på som feminin og hellig. Brødets og ølets historie henger tett sammen, siden øl først ble fremstilt av knust og gjæret brød.

I Mesopotamia var øl en hellig drikk. Den hadde sin egen gudinne, Ninkasi. Et 3900 år gammelt dikt til ære for Ninkasi, ølets gudinne, inneholder den eldste øloppskriften vi kjenner til. Under faraoenes tid, var det kvinner som brygget ølet i Egypt.

I Norge var ølbrygging fra vikingtid til moderne tid også kvinnenes oppgave – med unntak av en liten periode under og rett etter hekseprosessen i Europa.


Norske kvinner elsker øl

78 prosent av norske kvinner drikker øl fra tid til annen. Totalt står damene for 26 prosent av ølkonsumet her i landet. I internasjonal sammenheng er dette høyt.

Men kvinner er på kraftig fremmarsj som øldrikkere også på kontinentet. Det skyldes både forandringer i ølkulturen og økt kunnskap om det store mangfoldet av øltyper og smaksvarianter.

Mange kvinnelige øldrikkere stiller større krav til smaken, stil og karakter enn det menn gjør.

Stadig flere får smaken for det friske hveteølet, eller øl med fylde og sødme som blonde, stout og porter. Godt øl må, om ikke luftes, så i hvert fall skjenkes i glass for å få frem aromaen og alle smaks­nyansene.

Se fremgangsmåte under bildet!

Hygiene:
hjemmebrygget øl utstyr

Det er ekstremt viktig at flasker og alt utstyr er sterilt i den siste fasen av bryggingen.

© Lene Wikander

Slik brygger du øl hjemme

Det tar mellom to og fire uker å brygge et godt, ferdig og drikkeklart øl. Unni anbefaler å kjøpe et ferdig ølsett – da får du alt perfekt oppmålt etter Ikea-metoden og det kan være bra for nybegynnere.

Før du går i gang må du ha en stor kjele med tut og vaskemiddel for desinfeksjon, et ølsett, et gjæringsfat, gjærlås, flasker, en oppskrift, korker og korkpåsetter. Enkle bryggegryter med tappekran og ølsett får du på nettsteder som feks. brygging.no, olbrygging.no og bryggselv.no. Norbrygg har et forum på nett der du kan finne oppskrifter, tips og stille spørsmål.

Selve bryggeprosessen deles i en kald og en varm fase der veien går fra malting til mesk og skylling, koking, nedkjøling og så den siste sterile fasen der alt som kommer i kontakt med ølet, må være helt rent.


MALT:

Malten er tørket korn som legges vått til spiring. Etter to–tre dager stanses spiringen og malten tørkes. Slik gjøres stivelsen i kornet om til sukker.

Malten kan lages av bygg, rug, havre og hvete. I noen land brukes også mais, ris eller andre ting.

Malten kan være røkt, tørket, ristet, flaket eller karamellisert.

MESK:

Malten legges i bløt i vannbad. Vannbadet kalles mesking og den søte væsken som kommer ut av dette, kalles vørter. Vørter er øl som ikke er gjæret, og derfor uten ­alkohol.

Jo bedre meskeprosess, jo bedre utbytte får man. Utbytte er hvor mye sukker man får ut av kornet.

Jo mer sukker, jo mer alkohol i ølet.

Hjemmebrygget øl: Det eneste utstyret du må ha for å brygge øl, er et stort kokekar med tut og en kjølemekanisme.
Koking:

Det eneste utstyret du må investere i for å brygge øl, er et stort kokekar med tut og en kjølemekanisme.

© Lene Wikander

KOK:

Så koker man vørteren. Man tilsetter humle som krydder. Ved endt koketid skal væsken hurtig kjøles ned for å unngå
bakterieinfeksjoner i ølet.

KJØLING:

Nedkjøling av øl gjøres ofte ved bruk av en kobber- eller stålspiral. Man kjører iskaldt vann gjennom spiralen mens den står i det varme ølet. Etter kort tid vil væsken komme ned på en temperatur der gjæren kan tilsettes. Slik vi kjenner det fra brød­baking, vil gjæren dø dersom væsken er for varm.

GJÆRING:

Under nedkjølingen må alt som kommer i kontakt med ølet være sterilt. Det må også flaskene du tapper på være. Ale, som er overgjæret øl, bruker rundt 14 dager på å gjære ut. Undergjæret øl bruker lengre tid på utgjæring. I gjæringsprosessen spiser gjæren opp sukkeret i vørteren og lager «avfallsstoffene» alkohol og CO2. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...