Jojo Moyes I dine sko

POPULÆR I NORGE: Jojo Moyes er tilbake med romanen «I dine sko». Boken, som er utgitt på Bonnier Forlag, har fått strålende kritikker. 

© Bonnier Forlag

Bokaktuelle Jojo Moyes: – Tusen takk for all støtten dere har vist meg!

Vi har møtt Jojo Moyes (53) som har solgt 1,5 millioner bøker i Norge og som takker sitt norske publikum for støtten. I hennes nye roman, «I dine sko», er et par røde Christian Louboutin-sko sentrale ...

26. april 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Jojo Moyes fikk sitt gjennombrudd som forfatter med boken «Et helt halvt år». Nå er den britiske forfatteren aktuell med roman «I dine sko» der et par designersko snur opp ned på livet til to kvinner som lever helt forskjellige liv.

Vi har møtt den populære forfatteren for en prat om hennes nyeste roman. Man kan kjenne seg igjen i historien, ler, blir overrasket, irritert og nesten sint. Denne boken er det vanskelig å legge fra seg. 

«De røde sålene lyser mot marmoren. Synet av dem sender et støt gjennom henne, som om alle nerveendene brått våkner til liv. Hun bøyer seg, griper skoene og slipper pusten, som hun ikke hadde vært klar over at hun hadde holdt inne.»

Jojo Moyes, hvorfor skapte du et par røde sko nesten til en egen karakter?

– Jeg ville at skoene skulle være et viktig symbol. Boken stiller spørsmålet: «Hvem er vi hvis vår uniform blir tatt bort?» Og for Nisha, hvem var hun i disse skoene? Glamorøs, velstående og sexy, men til syvende og sist maktesløs. For hvem kan gjøre noe nyttig i røde sko med høye hæler?

 Har du et par røde Louboutin-sko?

–Jeg eier ikke slike sko som beskrevet i boken. Men da boken ble utgitt, kjøpte min britiske forlegger et par røde Christian Louboutin-sko med lav hæl i gave til meg. De er vakre, og litt mer praktiske enn Nishas sko. Men jeg må innrømme at jeg bruker 99 prosent av tiden min enten i boots eller joggesko!

Hva er psykologien bak kvinner og sko? Og – effekten på menn?

– Jeg tror sko i flere tiår har vært et symbol på sex og makt. Som en ganske lav person er jeg klar over at jeg føler meg ganske annerledes når jeg har på meg et par høye hæler, det er interessant å føle seg høyere. Det får deg til å gå annerledes og du får oppmerksomhet fra menn. Jeg tror riktignok vi alle har forandret oss i løpet av Covid-årene – jeg ser knapt noen mennesker som har på seg høye sko her i landet lenger.

I boken møter vi Nisha som lever et liv i luksus og Sam som sliter for å forsørge familien. En forveksling av treningsbager endrer deres situasjon dramatisk. 

Nisha opplever å gå fra et liv i luksus til fattigdom over natten. Hva kan du fortelle oss om hennes transformasjon?

– Jeg tror Nisha i begynnelsen av boken har brukt rikdom som en rustning, som beskyttelse mot alle negative assosiasjoner til hennes tidligere liv. Hun er livredd for å havne tilbake der hun kom fra. Det er først når alt blir tatt fra henne at hun innser at selvfølelsen kan komme fra andre ting: Som fra jobb, vennskap og sitt eget indre. Til syvende og sist er det alt dette som gjør henne glad.

Hva skjer når en kvinne føler seg mer attraktiv, som Sam gjør med de nye røde skoene?

– Jeg tror dessverre at mange kvinner bare føler seg attraktive når omverdenen forteller dem at de er det. Så Sam bruker mye tid i denne boken på å føle seg usynlig. Men når hun bruker skoene, får hun en mulighet til å revurdere sin versjon av hvem hun er – minne henne på at hun er en attraktiv og seksuell person. Skoene fører også til at hun kommer i situasjoner der hun oppdager sin egen styrke. Jeg tror at til tross for alt hun går gjennom, er Sam mye mer sikker på hvem hun er mot slutten av boken.

Hva er den største personlige transformasjonen du selv har gjennomgått?

– Det er et interessant spørsmål. Mitt eget liv har gått gjennom en enorm transformasjon de siste årene. Jeg ble skilt, mistet moren min og flyttet tilbake til London etter 23 år. Jeg tror imidlertid at den største endringen har vært gjennom terapi og evnen til å gå tilbake til følelsene mine og spørre meg hvorfor jeg føler det jeg føler? I stedet for å reagere umiddelbart eller føle meg overveldet. Jeg håper jeg har blitt en litt klokere person!

Til slutt, er det noe du vil dele med våre norske kvinnelige leserne?

– Jeg vil si tusen takk for all støtten dere har vist meg så langt! Og jeg vil oppmuntre dere til å være glade, elske alle vennene dere har og ikke bry dere for mye om hva andre tenker om dere.

Les også: Jojo Moyes: – Det beste i livet mitt har skjedd etter 40

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...