Britiske prins Edward er gift med grevinne Sophie av Wessex

KONGELIG PAR: Britiske prins Edward giftet seg med grevinne Sophie i 1999.

© Getty Images

Kongelig besøk: Grevinne Sophie hedret dronning Maud

Grevinne Sophie, gift med dronning Elizabeths yngste sønn Edward, plantet et tre ved den britiske ambassaden i Oslo til ære for at det denne måneden er 150 år siden dronning Maud var født – og det ubrytelige båndet mellom de to kongefamiliene.

6. november 2019 av Lisbeth Skøelv

Grevinne Sophie av Wessex (54) var i Norge for å delta på ICANs årlige forum for kvinner, fred og sikkerhet, men tok også en tur innom den britiske ambassaden for å kaste glans over jubileet til Norges avdøde dronning Maud, som var gift med kong Haakon og mor til kong Olav. 26. november er det 150 år siden hun ble født. 

Historisk bånd

Kongefamilien dronning Maud kong Haakon prins Olav av Norge

KONGEFAMILIE: Dronning Maud og kong Haakon med kronprins Olav på begynnelsen av 1900-tallet. 

© Getty Images
Den britiske og norske kongefamilien representert ved kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Håkon, dronning Sonja og grevinne Sophie

KONGELIG MØTE: Den britiske og den norske kongefamilien har fortsatt et nært forhold. Her er det kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og dronning Sonja som møter grevinne Sophie under en museumsutstilling av dronning Mauds klær i London i 2005. 

© Getty Images

– Giftemålet skapte et historisk og sterkt bånd mellom England og Norge. De to kongefamiliene er fortsatt nære. Det er veldig hyggelig at et medlem av den britiske kongefamilien har tatt turen hit for å hedre dronning Maud, sier Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood. 

Ambassadørens ektemann Xavier Piot, grevinne Sophie, ambassadør Richard Wood og Oslos ordfører Marianne Borgen

HJEMME HOS AMBASSADØREN: Ambassadørens ektemann Xavier Piot forklarer grevinne Sophie om fotografiene. Oslos ordfører Marianne Borgen og ambassadør Richard Wood er også blant lytterne. 

© Lisbeth Skøelv

Dronning Mauds arv

Inne i den vakre og storslåtte britiske ambassaden, bygget på midten av 1850-tallet, fikk grevinnen først se fotografier og akvareller fra dronning Mauds liv og bilder av hennes kjære Appleton House, villaen hun fikk i bryllupsgave fra faren, og den fargerike hagen der. Med grevinne Sophie var blant andre den britiske ambassadøren, ektemannen hans Xavier Piot, Oslos ordfører Marianne Borgen og representanter for de kongelige samlingene og Oslos parker. 

Dronning Maud engelske hjem Appleton House er utstilt på Den britiske ambassaden

HISTORISKE BILDER: Bilder av dronning Maud og hennes engelske hjem Appleton House står utstilt i Den britiske ambassaden i Oslo. 

© Lisbeth Skøelv

Plantet tre til minne om dronning Maud

Deretter gikk følget ut i hagen, der grevinne Sophie plantet et koreakornell-tre (Cornus kousa) til minne om dronning Maud, og som også markerer starten på opprettelsen av Dronning Mauds Hage. At nettopp det treet ble valgt, kom av at dronning Maud i sin tid bragte koreakornell som den gang ble regnet som et eksotisk tre, fra England tilbake til slottet i Oslo. 

Dronningen var kjent for å ha et nært forhold til hager og botanikk, og den nye hagen vil inneholder blomster som dronningen fikk plantet både på Appleton House og de kongelige eiendommene i Norge. 

Grevinnne Sophie platet et tre i dronning Mauds minne utenfor Den britiske ambassaden i Oslo. Det er starten på Dronning Mauds Hage

KONGELIG HAGE: Grevinne Sophie plantet et tre til minne om dronning Maud – treet er startskuddet på det som skal bli Dronning Mauds Hage utenfor Den britiske ambassaden. 

© Lisbeth Skøelv
Grevinnne Sophie plantet tre til minne om dronning Maud
© Lisbeth Skøelv

Norges første dronning

Engelskfødte Maud ble født som Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Maud av Storbritannia og Irland i 1869, og var datter av kong Edvard VII og barnebarn av dronning Victoria. Hun var Norges første dronning i moderne tid, og var ved kong Haakon VIIs side fra unionsoppløsningen i 1905 til sin død i 1938.

grevinne Sophie håndhilser på de ansatte ved Den britiske ambassaden under Oslo-besøket.

PERSONLIG MØTE: De ansatte ved Den britiske ambassaden får hilse på grevinne Sophie under Oslo-besøket. Ambassadør Richard Wood er vert. 

© Lisbeth Skøelv

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...