jul ballett nøtteknekkeren den norske operaen
© Erik Berg

I år kommer nøtteknekkeren inn i stuen din

Den norske Operaen og NRK gjør det i år mulig for alle å se Nasjonalballettens juleeventyr. Sitt klar foran skjermen søndag 20. Desember klokken 19.45 på NRK2 - så kan også du få litt ekstra julemagi inn i stuen din.

17. desember 2020 av Maria Magnus

2020 har på mange måter vært et spesielt år, hvor vi alle har vært tvunget til å være kreativ i måten vi møtes på. Kulturlivet som ellers er avhengig i at mennesker møtes i det fysiske rom er intet unntak. Klassikeren Nøtteknekkeren har blitt spilt for fulle saler i Den norske Opera i over 50 år. I år har Den Norske Opera og ballett gått sammen med NRK for å sørge for at nøtteknekkeren fremdeles forblir en juletradisjon. 

I år vil du få hele tre sjanser til å se ballettens mest berømte juleeventyr Nøtteknekkeren hjemme i stuen din. Nasjonalballettens klassiske juleeventyr Nøtteknekkeren er et stykke for hele familien. Du får både nydelig musikk, dans, kostymer og julestemning rett hjem i sofakroken. 

jul ballett nøtteknekkeren den norske operaen
© Erik Berg

Historien

Koreograf Kaloyan Boyadjiev og scenograf og kostymedesigner Jon Bausor skapte i 2016 en helt ny oppsetning, men som fremdeles er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen». Den nye oppsetningen av juleeventyret foregår i Kristiania i 1905.

Nøtteknekkeren som vises på NRK i julen handler om Clara, som føler seg utenfor i et stort juleselskap. Clara befinner seg i den merkelige alderen hvor man er for stor til å være barn, og for liten til å være voksen. I løpet av selskapet sovner hun og drømmer. I drømmen forvandles gjestene til rotter og mus - og nøtteknekkerdukken, som hun har fått i gave, blir til en ekte prins.

Prinsen og Clara kjemper side ved side i et merkelig univers mot rottene og musene. I andre akt forvandles enda flere gjenstander til levende vesner - og alt blir styrt av den mysistiske dukkemakeren Drosselmeyer.

Du kan lese mer om showet her

jul ballett nøtteknekkeren den norske operaen

I år kan vi oppleve nydelig dans, kostymer, musikk og atmosfære - selv gjennom tv-skjermen.

© Erik Berg

Nøtteknekkeren vises tre ganger på NRK – før jul, julaften og i romjulen. Dette er datoene og tidspunktene du skal markere i kalenderen: 

  • 20. Desember kl. 19:45 på NRK2
  • 24. Desember kl. 17:00 på NRK2
  • 27. Desember kl. 13:15 på NRK1

Her kan du se nøtteknekkeren direkte fra NRK. 

jul ballett nøtteknekkeren den norske operaen
© Erik Berg

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...