© Sacha Maric

Monas B. Riise: 3 oppløftende dokumentarer du bør se

Morsom, rørende, viktig - disse dokumentarene kan du kose deg med i sommer.

17. juni 2022 av Mona B. Riise

Mona B. Riise gir deg sine beste anbefalinger på gode dokumentarfilmer.

© Julia Marie Naglestad

«Crip Camp» Regi: Nicole Newnham og Jim Lebrecht (Netflix) 

Da Jimmy LeBrecht ble født, trodde legene at han ikke kom til å leve mer enn noen timer. Han hadde en feil i ryggraden, så beina fungerte ikke, men som Jim sier i min favoritt feelgood-dokumentar: «Jeg hadde tydeligvis andre planer.» 

Faren oppfordrer Jimmy til å være utadvendt, og det blir han, likevel er han på utsiden. 

Det forandrer seg sommeren 1971 når han får høre om en ungdomsleir for unge med funksjonshemninger, «Camp Jened», rett i nærheten av Woodstock. 

Busslass med funksjonshemmede blir kjørt til leiren, og unge hippier står klar til å ta dem imot til verdens råeste sommer. Michelle og Barack Obama har vært med på å finansiere denne dokumentaren om disse ungdommene som blir helt essensielle i kampen om likeverd og rettigheter for funksjonshemmede – og som forandrer verden.

 Morsom, rørende, viktig!

dokumentar Netflix
© Joyce Levy

«Jakten på tonetreet» Regi: Hans Lukas Hansen (NRK TV) 

Gullrutevinneren er en sjeldent spennende historie om jakten på det perfekte treet for å lage den fullkomne fiolinen. Fiolinen var i sin tid en revolusjon, for hvordan kunne dette lille instrumentet fylle et rom med en så stor lyd? Hemmeligheten ligger i treet. Vi følger fiolinmaker Gaspars jakt på tonetreet i Bosnias fjellskrenter. Jakten innebærer ufattelige verdier, lugubre mafiaaktige typer, kunst, og underet og arbeidet som ligger bak å lage fantastisk musikk.

beste dokumentarer NRK
© NRK TV

«Summer of soul» Regi: Questlove (Disney +)

Oscar-vinneren i år er historien om den glemte Harlem Cultural Festival i 1969, regissert av trommeslager Ahmir «Questlove» Thompson. Han har både en forståelse og kjærlighet for musikken som gjør dokumentaren til en unik musikkopplevelse: Mahalia Jackson, Mavis Staples Stevie Wonder, Nina Simone, Gladys Knight og mange, mange andre opptrer. Jeg mister pusten og ender full av glede over denne – også politiske – dokumentaren.

dokumentarfilm disney plus
© Disney +

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...