Krista Kosonen Beforeigners sesong 2
© Eva Strømsted

Takket ja til norsk hovedrolle uten å kunne språket

Finske Krista Kosonen måtte pugge de norske replikkene døgnet rundt for å kunne spille med innlevelse – ikke bare overleve.

16. desember 2021 av Eva Beate Strømsted

Fakta om Krista Kosonen

Født: 28. mai 1983, i Esbo i Finland.
Familie: Gift med den finske regissøren Antti Jokinen. Sammen har de datteren Selma (5).
Bakgrunn: Utdannet i teater fra Teaterhøyskolen i Helsinki. Skuespiller, men også foredragsholder og stemmeskuespiller. Har spilt inn flere lydbøker, deriblant «Det nye testamentet». Kosonen har også vunnet flere priser og blitt utropt til beste skuespiller, hun har blant annet vunnet den finske «Oscar-prisen» Jussi to ganger.
Aktuell: Er å se i hovedrollen i sesong 2 av den norske HBO Nordic/ Max-serien «Beforeigners». Er også aktuell med filmen «Tove», om Tove Jansson, som hadde norsk kinopremiere i mai.

Beforeigners 2 skuespillere
© Eva Beate Strømsted

Krista Kosonen kunne ikke norsk store deler av innspillingen

Vi har møtt hovedrolleinnehaveren fra den populære serien «Beforeigners», som endelig er tilbake med sesong 2.

Jeg vet at Nicolai kommer til å være veldig fornøyd når han igjen får muligheten til å spille med en kollega som faktisk kan improvisere. Den finske skuespilleren Krista Kosonen (37) ler en klukkende latter før hun rynker pannen i en medfølende grimase. 

At Kosonen ikke har kunnet norsk store deler av innspillingen til den aller første norske HBO-serien «Beforeigners», ble til tider en utfordring for hovedrollemedskuespiller Nicolai Cleve Broch. I løpet av en av innspillingsdagene av sesong 2 forrige vinter, spurte han om Kosonen i det hele tatt hørte etter, og forsto, hva han sa på settet. – Og det gjorde jeg jo ikke. Jeg måtte hele tiden konsentrere meg om mine egne replikker og reaksjoner som måtte inn på riktig sted og tid. 

Her er Beforeigners og 9 andre gode norske serier

Jeg husker Nicolai la til: «Så ... betyr det at jeg kan si hva som helst?!» Svaret på det var et klinkende klart «ja». Hun ruller demonstrativt med øynene og gisper for å illustrere reaksjonen til den norske skuespilleren – så flirer hun. 

– Vi har en veldig god relasjon oss imellom, altså, men jeg vedder på at han til tider har tenkt: «Herregud!» Og det er klart, som skuespiller ønsker man å improvisere – man vil være i øyeblikket. Men med meg, er det ingen som kan være det i denne produksjonen. 

Vintersolen skinner gjennom vinduet. I leiligheten, et sted mellom Torshov og Sandaker i Oslo, henger det et vikingsverd, rett ved siden av sengen. I stuen – en «Beforeigners»-plakat. Man skulle tro en blodfan bodde her, men det har vært Krista Kosonen og hennes fem år gamle datters norske hjem i seks måneder. En noe voldelig atmosfære for et lite barn, vil noen trolig påstå. 

– Jeg tror det må være produsentens humor. Så ja, det er produksjonen som eier det, ikke jeg! De vil ikke la meg glemme hvorfor jeg er her. Hun ler.

«Beforeigners», også kjent som «Fremvandrerne», handler om det moderne Oslo som flommer over av fremvandrere, som ut av det blå starter å poppe opp av vannet i Oslofjorden: Fulle vikinger, energiske bohemer og huleboere. 

I det intrikate mysteriet og særpregede sci-fi-landskapet spiller Krista Kosonen en politidame fra vikingtiden med navnet Alfhildr Enginnsdóttir. Idet et lik med steinaldertatoveringer dukker opp, blir hun satt i arbeid med politietterforskeren Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) for å hjelpe ham med å løse mysteriet. Har offeret blitt utsatt for «tidsisme»?

Skuespiller Krista Kosonen

GIR ALT: Krista Kosonen øver på replikker som en papegøye hver dag. — I starten måtte jeg finne noen som kunne norsk via mine Facebook-venner. Denne personen leste alle replikkene for meg, mens jeg hermet etter, forteller hun.

© Eva Beate Strømsted

Sanket flere prestisjetunge priser

– «Beforeigners» har vært en stor ting for meg karrieremessig. Det er en fantastisk rolle og et eksepsjonelt manus. Jeg har ledd så mye! Det var også veldig viktig for meg å få en stor rolle der ingen kjente meg gjennom en audition. Mentalt sett viktig. 

Utdannet i teater fra Teaterhøyskolen i Helsinki, har 37-åringen lagt bak seg en lang karriere i finske filmer og tv-serier, og blitt en stor stjerne i hjemlandet. Hun har vunnet flere priser og blitt utropt til beste skuespiller, blant annet under Kinas største filmfestival Shanghai International Film Festival for krigsfilmen «The Midwife» i 2015. 

Under den finske «Oscar-utdelingen» har hun sanket flere prestisjetunge Jussi-priser, både i 2016 og 2018. I fjor ble Krista Kosonen nominert til den norske Seriekritikerprisen i klassen «beste skuespiller i norsk serie» – som eneste utenlandske skuespiller i denne kategorien. Og i år har hun vært å se på kino i det finske Oscarbidraget «Tove». 

Ikke nok med det, Kosonen har spilt mot internasjonale filmstjerner som Harrison Ford og Ryan Gosling, noe få nordiske skuespillere kan skryte på seg.

– Min superkraft ligger i at jeg er hardtarbeidende. Jeg har aldri danset eller sunget, men jeg er veldig nysgjerrig, og jeg kaster meg inn i alt jeg gjør. Jeg tror ikke på noe spesielt talent eller karisma, jeg tror heller på intuisjon, øving og hardt arbeid, og jeg føler at det er jeg god på. Derfor har «Beforeigners»-produksjonen aldri måttet ta en ekstra filmtagning på grunn av Krista Kosonens norskkunnskaper. 

Til tross for at hun har lært seg litt mer norsk (og norrønt) i løpet av to sesonger i Norge, er hun fortsatt langt fra å være flytende i språket. – Jeg tror mange forventer at jeg kan bedre norsk, men etter 10 til 14 timer med opptak, har jeg ikke akkurat energi til å lære meg «small talk». Men jeg vil klare meg om jeg havner i trøbbel, og jeg kan bestille mat på norsk. For å spille med innlevelse – ikke bare overleve, pugger hun replikkene som en papegøye. Spesielt i scener der flere snakker ulike dialekter.

Beforeigners sesong 2
© Lars Olav Dybvig
Beforeigners Krista på rød løper
© NTB

Drømte om å bli forfatter

Krista Kosonen visualiserer ivrig en scene: – Nå sier han det, så sier hun det – nå er det min replikk og her må jeg reagere. Det føltes til tider litt schizofrent! Øynene gløder, men hun smiler et stort og ukontrollert smil. For til syvende og sist, så besto hun prøven. 

Mens NRK Filmpolitiet har omtalt henne som «sjarmerende og kul» i rollen som Alfhildr, tikker det samtidig kontinuerlig fanmeldinger inn fra hele verden på hennes mobil: Fra Europa, Sør-Amerika, og trolig snart fra USA og Australia, der serien nylig har hatt premiere. I hjembyen var det ingen som trodde at Krista Kosonen en gang skulle bli en kjent skuespiller. Ikke en gang hun selv. 

– Jeg drømte om å bli forfatter, lenge ... Oppvokst i Finlands nest største by, i Esbo, var miljøet for skriving tilsynelatende tilrettelagt: Byen ved den idylliske Finskebukten, kun 20 minutter unna Finlands hovedstad Helsinki, hadde alt å tilby av inspirasjon til litterære talenter. Det var visst så fredelig og harmonisk der, at unge Kosonen alltid var å se fordypet i en bok. Ofte svevende, i sine egne tanker. 

– Det var det jeg gjorde for det meste da jeg var barn. Jeg leste, leste, leste. Som barn fulgte hun nøye med på yrket til prestefaren, som utrettelig måtte snakke foran publikum, opptre og synge. Moren, på den andre siden, var en karriererettet advokat som arbeidet uopphørlig, men visste å avsette tid til barna.

– På en måte så føler jeg at pappa er den personen som kommer nærmest mitt yrkesvalg. Lidenskapen hans har vært å opptre, så jeg finner veldig mange likheter mellom skuespill og presteskap. Hun ser litt ut i luften mens hun mimrer tilbake til barndomsårene. 

Sannheten er at det ikke var farens prekener som endret forfatterdrømmen og staket ut en ny kurs. Da familieidyllen kollapset en vakker dag, måtte fem år gamle Krista Kosonen og hennes tre år eldre bror flytte sammen med moren. Det var på 1990-tallet, i en tid rystet av en meget alvorlig økonomisk krise med en arbeidsledighet på over 23 prosent og en finanspolitisk misere i Finland. Livet til Kosonen-familien ble vanskeligere. Moren hadde to små barn å ta seg av og en utfordrende jobb, men likevel holdt hun ut med imponerende stålnerver. 

– Vi hadde ikke mye penger og det var veldig stressende, men hun tok det aldri ut på oss. Min mor har virkelig hatt en stor innflytelse på livet mitt, og måten jeg tenker at en kvinne bør være. 

Sterk og ydmyk er personlige sider hun har arvet fra moren. Og når Krista Kosonen reiser verden rundt som voksen i dag, har hun ofte med seg datteren sin, Selma. 

– Hei, kaveri. Mikä hätänä? Intervjuet avbrytes i det lille Selma tar tak i mammas skulder, mens hun gjemmer bort ansiktet beskjedent. Krista Kosonen spør hva hun vil på finsk. 

– Kan du unnskylde meg litt? Hun er sulten. Vi har vært ute i parken i hele dag, skjønner du. Kosonen går inn på kjøkkenet og starter med kokkeleringen. Lik sin egen mor, sjonglerer hun mellom egen karriere og foreldreskap med glans. Åpenbart. Nå, hvor var vi? Jo, hvor gammel var du da du først forsto at du ville satse på skuespill? Hun drar på det. 

– Jeg hadde aldri en drøm om å bli skuespiller, men det endret seg da jeg startet på musikk-, dans- og dramalinjen på videregående. Det er noe rart ved det. I løpet av hele min ungdomstid ønsket jeg å bli forfatter, men så forsto jeg plutselig at jeg ikke kunne jobbe alene. Når jeg jobber med andre, føler jeg meg veldig selvsikker. Når jeg er alene derimot, setter jeg spørsmålstegn ved alt jeg gjør. Liten pause. 

– Og det jeg likte så godt med skriving, kunne jeg plutselig gjøre med andre innenfor skuespillfaget: fortelle historier og bruke fantasien min. Det var en slags stor kjærlighet som plutselig fylte et tomrom inni meg.

Slik gikk det videre: I løpet av de sju årene hun var under utdanning på 2000-tallet, medvirket hun i en rekke serier og filmer. Tre år etter at hun var uteksaminert i 2009, landet hun en rolle i filmen «The Purge», regissert av den kjente finske musikkvideo- og filmregissøren Antti Jokinen. Jokinen har jobbet tett sammen med store internasjonale kjendiser som Beyoncé, Céline Dion og Will Smith. 

Det ble starten på et bekjentskap som utviklet seg til en romantisk affære

– Det er Antti som også har regissert «The Midwife», og i den filmen var vi allerede sammen. Etter filmen fridde han til meg, og i hans neste film var jeg allerede gravid. Hun trekker på skuldrene og humrer. Slik kan det gå. 

– Jeg synes at det er en veldig fin ting at han forstår min timeplan, presset, lidenskapen og stresset. Han vet akkurat hva jeg snakker om og forstår dersom jeg kommer for sent til et avtalt tidspunkt på grunn av innspillingene. Andre, utenfor filmindustrien, ville antagelig tenkt «Hva faen ...?» om livet mitt. For mens Krista Kosonen har vært i Norge og spilt inn HBO-serien de siste seks månedene, har ektemannen vært i Finland og jobbet med sine egne prosjekter. 

– Jeg elsker Oslo, Norge og det norske folket, men jeg må si at jeg har vært litt ensom. Ektemannen min er naturligvis i Finland, og jeg bor sammen med en fem år gammel datter. Samtidig har det ikke vært mulig å få besøk mens jeg har vært i Oslo, på grunn av korona. Det er klart at det har vært litt trist. Krista Kosonen retter litt på det flokete «vikinghåret» sitt. Ja, vikinghåret. Til tross for blandede følelser, kan hun vinke farvel til de falske flokene siden innspillingen av sesong 2 av den populære HBOserien nå er over og kan sees på strømmetjenesten. Og med sin naturlige manke skal hun igjen rette kursen mot nye muligheter i Finland, eller andre steder i verden. Kanskje returnerer hun igjen til norske farvann for en sesong 3 i fremtiden? Men det er foreløpig uklart, dessverre. 

– Ah, hva er mine fremtidige planer ...? Nei, først og fremst skal jeg jo si hei til ektemannen min. Så får jeg ta det derfra! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...