Tanja Solberg svømmer Lofoten rundt

SVØMMER ÅRET RUNDT: Utstyrt med våtdrakt, snorkel og svømmeføtter er Tanja Solberg godt kledd for å svømme i det kalde arktiske vannet rundt Lofoten.

© Privat

Unik hobby: Tanja (52) har svømt 217 km

Tanja Solberg svømmer Lofoten rundt. Så vidt hun vet er hun den eneste med denne spesielle hobbyen. Nå håper hun å inspirere flere til å gjøre det samme. Se video av Tanjas spesielle hobby her!

5. mars 2021 av Cecilie Espensen

– Det er en naturgave som ligger der ute, sier sykepleier Tanja Solberg og fortsetter: – Det har virkelig åpnet opp øynene mine for alt det vakre som ligger rett utenfor stuedøren min.

Tanja er bosatt på Vestvågøy, den mest folkerike kommunen i det vakre øysamfunnet Lofoten i Nordland. Lofoten er en yndet destinasjon for både oss nordmenn og utenlandske turister. For folk som elsker ville og naturskjønne naturopplevelser, er Lofoten stedet for å surfe, fiske, dra på havsafari, padle i kajakk, klatre, snorkle og dykke.

Tanja derimot, har «funnet opp» sin helt egen hobby i den nordlige delen av Norge som hun håper flere vil teste.

Saken fortsetter under annonsen.

Tanja Solberg svømmer rundt Lofoten

UREDD OG EVENTYRLYSTEN: Tanja Solberg har funnet opp sin helt egen hobby ved å svømme rundt øyene i øysamfunnet Lofoten. Hun håper flere vil la seg friste til å oppleve Norge fra vannet – uten båt.

Måtte reise bort for å oppdage den unike naturopplevelsen hjemme

– Det var på en tur til Maldivene at jeg oppdaget det å svømme i havet. Jeg har alltid likt å svømme, men da i basseng, innrømmer hun.

Turen til Maldivene var en 50-årsgave hun ga til seg selv. 

– Jeg reiste alene og endte opp med å svømme rundt øya jeg bodde på. To ganger. Det var helt fantastisk – alt man kunne se og oppleve av dyreliv i vannet. Vel hjemme var det på en fjelltur med en god venn at jeg sto og kikket utover Vestvågøy og det klare asurblå havet rundt, og undret om jeg ikke kunne svømme rundt øya. 

Vennen til Tanja var positiv og sa seg villig til å ledsage henne i kajakk som sikkerhet.

Det var høsten 2019.

Tanja Solberg svømmer rundt Lofoten

MAGISKE OMGIVELSER: Lofoten er verdenskjent for krystallklart vann og magisk natur. Lofotværingen Tanja har funnet sin helt egen måte å nyte naturen på – ved å svømme rundt de mange øyene.

© Privat

Har svømt 217 km

– Jeg er jo en pingle i forhold til kulde – jeg hater å fryse, sier Tanja.  

Å svømme i kaldt arktisk vann i Lofoten er ikke det samme som å svømme i det varme Indiske hav. Derfor gikk Tanja til innkjøp av en våtdrakt på nett, fylte opp badekaret og la seg oppi for å teste om hun ville tåle den kalde sjøen i Lofoten. 

– Det er jo ikke mulig å bevege på seg i en våtdrakt i et badekar, sier hun og ler. – Men det ga meg en pekepinn på at drømmen om å svømme rundt Vestvågøy var en mulighet. 

8 måneder fordelt på 33 etapper tok det Tanja å svømme rundt Vestvågøy hvor hun bor. 130 kilometer i våtdrakt med svømmeføtter og snorkel. Siden har det ballet på seg med øy-svømming for Tanja. 

– Nå har jeg 1 etappe igjen for å runde Flakstadøya, forteller hun.

Her satte naturkreftene en midlertidig stopper for at Tanja kan fullføre.

– Her må jeg bare vente på bedre forhold før jeg kan fullføre. Sikkerhet kommer først og været er for vilt akkurat nå så jeg må nok vente til sommeren for å få tatt den siste etappen. Å gjennomføre enkelte etapper er logistikk på høyt plan, fordi jeg blant annet må ha følgebåt ved krysninger på havet – jeg er veldig avhengig av at været spiller på lag.

Nå er Tanja halvveis rundt øy nr. 3 i Lofoten. Det er Gimsøya som nå står på svømmekalenderen til den sporty og uredde Lofotværingen. Til sommeren planlegger Tanja å svømme rundt Skrova og Røst. 

Et kick

– Det har blitt en liten besettelse, jeg svømmer hele året nå selv om temperaturen kan være nede mot to-tre grader. Det er et skikkelig kick å sette en liten strek på kartet etter hver svømmetur og ikke minst å slutte sirkelen rundt de vakre øyene i Lofoten. 

Livet i havet er også en sterk drivkraft.

– Det man opplever når man svømmer i dette farvannet er bare helt fantastisk! Jeg ser store fiskestimer og fantastiske maneter når jeg svømmer. Og jeg har til og med sett spekkhoggere mens jeg har svømt! De var et stykke unna, men jeg var likevel ikke så høy i hatten da, men for en opplevelse! Og alt dette er gratis!

En tredje ting Tanja har oppdaget, har blitt til en liten butikk.

Kråkeboller Lofoten telysholder Tanja Solberg

GAVER FRA NATUREN: Tanja dykker også etter kråkeboller som hun renser og «bygger om» til vakre telysholdere. De selger hun i nettbutikken sin Kråkebollen.no.

© Privat

– Jeg observerte kråkeboller flere ganger på svømmeturene mine og en dag fisket jeg noen opp. Etter litt forskning gjennom å prøve og feile, har jeg begynt å lage telysholdere av dem. Kråkeboller er utrolig vakre, alle er forskjellige og er i de mest vakre fargene. Det er et moro, men et tidkrevende sideprosjekt, sier Tanja.

At det fenger, er sikkert. Hun har solgt de unike telysholderene til både Sverige, Svalbard og New York.

Ønsker å inspirere andre

Siden Tanja startet med å svømme rundt øyene i Lofoten 2019, er det noen som har hengt seg på enkelte etapper og enda flere som har sagt de ønsker å være med å svømme. Dette gleder Tanja. 

– Det er hyggelig hvis jeg kan åpne opp folks øyne for denne gratis-aktiviteten rett utenfor stuedøra. Det man opplever når man svømmer i dette farvannet er bare fantastisk! Og i denne tiden vi er inne i med pandemi og korona-restriksjoner er jo det å svømme genialt. Det er ikke akkurat trangt med folk i vannet og så er det jo sunt å prøve noe nytt, oppfordrer Tanja.  

– Jeg hørte om en skoleklasse her som nå skulle legge svømmetimene ut i havet, og det tenker jeg er supert. Havet er jo alltid der!

Tanjas kjæreste er bosatt sørpå, men når han er hjemme, er han med Tanja og svømmer. Det er noe som har gitt dem inspirasjon til å drømme om noe annet når verden åpner opp igjen: 

– Det er hyggelig å dele dette med ham og nå planlegger vi å reise til Maldivene og svømme rundt to øyer når ting normaliserer seg igjen, avslutter Tanja. 

Se videoen av Tanja siste svømme-etappe rundt Vestvågøy og la deg inspirere! Her har hun fått med seg broren, som er ordfører, og svigerinnen på «sjarmør-etappen».

Seneste

Kanskje er du også interessert i...