Tannlegens 5 beste råd for friske og sterke tenner

Tannlegen anbefaler at hele familien bør gjøre dette i 2 minutter hver dag!

1. mars 2018 av Bonnier Creative Studio

Er du flink til å ta vare på tennene dine i en hektisk hverdag?  

Sunne tenner og en god munnhygiene er viktig for hele familiens velvære og helse, så det å få på plass gode rutiner er viktig!

Men hvor lang tid tar det egentlig å ta vare på tennene dine? 

«Tennene skal vare livet ut og trenger derfor ekstra omtanke og pleie daglig – men med gode rutiner fra barna er små vil dette komme automatisk og tennene blir sterke», sier tannlege Mariann Sørensen, fra Odontia gruppen.

Hun mener at nordmenn flest er flinke til å ta vare på tennene, og at tannhelsen er god hos største delen av befolkningen. Det er imidlertid mer karies / hull i tennene hos barna i dag enn i forrige generasjon – kanskje fordi dagens foreldregenerasjon ikke har opplevd karies som et problem? Eller fordi vi spiser mer søtt enn tidligere? Hos barn og unge i dag er det dessuten mye vanligere med syreskader enn for forrige generasjon.

Her er 5 tips for friske og sterke tenner for hele familien:

1. Tannpuss= tid sammen <3

Gjør tannpussen til en hyggelig rutine hvor dere setter av litt tid sammen. For de minste kan en sang, et hyggelig rituale eller at du forteller en liten historie mens dere pusser, være det som gjør at det forbindes noe positivt med vanen. En liten mengde fluortannkrem anbefales fra første tann. 

«Kveldstannpussen er den viktigste, og tannpussen er foreldrenes ansvar til barna er 12 år gamle. Når de er ca 10-12 år, kan de starte å børste tennene selv,  men du må følge med og gjerne sjekke om de har gjort en skikkelig jobb», sier Mariann Sørensen.

- Når barna lærer vanen med å pusse tenner morgen og kveld og skylle med fluor om kvelden, får de gode vaner som er lettere å holde livet ut. Fluor styrker tannemaljen og gjør denne mer motstandsdyktig mot hull, og er også med på å reparere begynnende hull. Derfor er daglig fluortilførsel så viktig, sier tannlege Mariann Sørensen.

Tips! Flux tannkrem finnes i tre varianter. Flux junior 0-6 år (1000ppm F) med god smak av Fruit Mint, Flux junior 6+ (1450ppm F) med mild smak av Mild Mint og Flux tannkrem (1450ppm F)mfor voksne med smak av Coolmint. Tannkremene er såperfrie (fri for SLS) og uten allergener.

2. Ikke glem å rengjøre mellom tennene

Tannlegen sier at man bør tenke på tennene som «klosser»; tannbørsten gjør rent foran, bak og oppå, men ikke mellom. Du bør derfor bruke tanntråd eller mellomromsbørste for å rengjøre mellom tennene der tannbørsten og fluorskyll ikke klarer å komme til. 

3. Unngå å småspise mellom måltider

«Hver gang vi inntar sukker, selv i små mengder, starter syreangrepet på emaljen som over tid gir hull. Jo færre angrep – jo bedre for emaljen. Det er bedre å spise hele platen med sjokolade eller drikke hele colaen enn å gå og "smånippe" hele dagen», sier Mariann Sørensen.

Tennene trenger å hvile i 2-3 timer etter hvert måltid. Du bør derfor begrense barnets småspising og søte drikker mellom måltidene, og passe på det samme selv.

Tips! Flux tyggeummi gjør god nytte mellom måltidene. Finnes til barn med xylitol og C-vitamin og to varianter til voksne med fluor som smaker godt av Fresh fruit eller Mint.

4. Tid for å gurgle! Har du fluxet i dag?

Gurgle og beskytt tennene dine med fluorskyll daglig for ekstra beskyttelse. Det tar bare 1-2 minutter hver dag!

Tannlegen anbefaler å vente minst én time med å spise/drikke/skylle etter fluorskylling.

«Skal du skylle bare en gang om dagen; skyll på kvelden! Da får fluoren virke hele natten.»

For de minste er det fluortabletter som gjelder og kommer i ulike styrker og smaker. Barn fra 6 år kan gå over til å bruke fluorskyll for junior.

«Den lokale effekten (skylling) av fluor er bedre enn den systemiske – altså når fluor skal tas opp i kroppen og transporteres ut i tennene som er tilfellet ved tabletter. Derfor er det best å suge på tablettene (bedre lokal virkning) – men dette er ofte vanskelig for helt små barn», sier Mariann Sørensen.

Tips: Flux fluorskyll kommer i gode smaker til voksne med høyt innhold av fluor 0,2% NaF med smak av Coolmint, Soft Mint, Aloe Vera, StrongMint, Fresh Mint og nyheten Pasjonsfrukt. For Junior finnes Flux fluorskyll i tilpasset styrke fra 6 år 0,5% Naf med god smak av Jordbær, Bringebær eller Fruit Mint.

5. Husk at tannlegen er din venn

Tannlege og tannpleier kan gi deg råd for hvordan du skal forebygge hull i tennene – og bevare et friskt smil livet ut.

Ved å ta vare på tennene daglig vil det være en positiv belønning å besøke tannlegen eller tannpleier for å vise frem de fine og sterke tennene! Snakk og forbered barna før besøket slik at de får en mest mulig positiv opplevelse rundt å ta vare på tennene sine. 

Ved jevnlige besøk på tannklinikken er det lettere å oppdage begynnende hull og hvordan disse kan forebygges – eller behandle hull før de blir store.

Tannlegens huskeliste:

  • Grundig tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld
  • Skylle med fluor daglig
  • Bruke tanntråd daglig
  • Tygg gjerne fluortyggegummi eller en sukkerfri tyggegummi etter inntak av sukker
  • Ikke puss tennene rett etter inntak av sur drikke / mat (eks juice, frukt)
  • Smil! 

Tips! Null hull? Last ned diplom her!

Flux hjelper med å holde tennene friske og sterke – en familie av produkter for store og små!

Flux selges på apotek og i mange tannklinikker, samt utvalgte matbutikker.

www.fluxfluor.no 

facebook.com/nullhullklubben.

Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...