tørre hæler
© Getty Images

Sliter du med tørre og sprukne hæler? Her er løsningen på 3 kjente utfordringer

Hælene våre er bokstavelig talt nederst på rangstigen. De blir tråkket på og ofte glemt. MEN, med litt velrettet fokus fremover kan du si farvel til hard, tørr, vond og sprukken hud på hælene – det vil både du og de bli glad for.

27. april 2022 av Anne-Sophie Jessen

1: Hælene er tørre. Knusktørre.

Frem med fett og fukt

Det er ikke merkelig at hælene våre ofte er ru og tørre som sandpapir. De lever nemlig med permanent underskudd på fett. 

Det skyldes at fotsålene ble forbigått da det ble utdelt fettproduserende talgkjertler til huden. Hælene har ingen beskyttende fetthinne. 

Derfor er de avhengig av at eieren forsyner dem med fett utenfra. Hvis ikke det skjer, griper hælene til andre metoder for å verne seg mot verden. Da lager de hard hud. 

Og det ønsker vi ikke. Så finn frem kremkrukken! 

Slik gjør du: 

  • Morgen og kveld Smør inn føttene både morgen og kveld, og gjerne rett etter du har dusjet, ettersom fuktig hud lettere tar opp pleiende krem. Ha mest krem på fotsålen og hælene, hvor det mangler talgkjertler. 
  • 40–50 % Velg en krem med den rette balansen mellom fett og fukt. Den skal ikke være lett og vannaktig, men heller ikke så fet at den ikke trenger inn i huden. En fettprosent på 40–50 er ideelt. 
  • Oppløsende kremer Gå etter en fotkrem med ingredienser som gir en lett kjemisk peeling. For eksempel salisyl-, frukt- og AHA-syrer. Det vil løse opp det ytterste laget av den harde huden. 
  • Ta vare på fukten Fotkremen bør også inneholde stoffer som for eksempel karbamid som mykgjør, og hyaluronsyre som binder fukten i huden.

En fotkrem med mykgjørende ingredienser som ceramider og hyaluronsyre samt salisylsyre som løser opp hard hud. SA Renewing Foot Cream fra CeraVe, 88 ml, 110 kr. Fås kjøpt her. 

© Produsenten

En fet og pleiende fotkrem tilsatt styrkende myrra og beroligende ringblomst. Bivoks og olivenolje gjør tørr hud myk og smidig, mens eteriske oljer frisker opp. Foot Balm fra Weleda, 75 ml, 165 kr. Få kjøpt her. 

© Produsenten

Mens du sover, pleier Overnight Foot Cream fra Ecooking hælene dine med mykgjørende karbamid og fjerner døde hudceller med AHA-syre. Smør den inn før du legger deg. 100 ml, 339 kr. Fås kjøpt her. 

© Produsenten

2. Hjelp, hælene mine sprekker!

Smør og skån

Der er to grunner til at huden revner på hælene. Det skjer når hælene ikke blir fôret med fukt og fett, og når de utsettes for slitasje. 

Som reaksjon på tørke og friksjon danner hælene hard hud. Og hard hud er uelastisk hud som lett sprekker i stedet for å være ettergivende. Jo tykkere den harde huden er, desto dypere og mer smertefulle kan sprekkene bli. Og de forsvinner ikke av seg selv. Sprekkene bør derfor ikke ignoreres, men bekjempes. 

Slik gjør du: 

Forebygg 

Forebygg sprekker ved å regelmessig smøre hælene med en fet krem. Det minsker produksjonen av hard hud og gjør huden mer smidig slik at den bedre tåler trykk uten å sprekke. 

Reparér 

Har det oppstått sprekker, bør du starte kampen med en tur til fotpleieren, som kan skjære bort den harde huden med kyndig hånd uten å skade den. • Unngå press Unngå å utsette hælene dine for unødvendig friksjon. Bruk sko og sokker som passer og som ikke trykker og skraper på huden.

Innlegg med gelé 

Hvis du går og står mye, bruk myke hælinnlegg med gelé i skoene. Det vil beskytte mot støt og slitasje. 

Nærende fotkrem som inneholder sacha inchi-olje og panthenol, som heler sprukne hæler. Specialist Foot Balm fra Comfort Zone, 75 ml, 170 kr. Fås kjøpt her.

© Produsenten

Hælkrem som sikter på å lege tørr, ru og sprukken hud på hælene. Kremen tilfører masse fukt og fett, og den lover at du etter 7 dagers bruk vil kunne se en forskjell. Hælkrem fra Cosborg, 50 ml, 312 kr. Fås kjøpt her.

© Produsenten

Fotkrem som holder hælene smidige og som bekjemper sprukne hæler. Naturlige ingredienser som squalene, sheasmør og olivenolje nærer og danner en beskyttende hinne. Feet & Heels fra Raunsborg, 100 ml, 170 kr. Fås kjøpt her. 

© Produsenten

3. Hvordan får jeg vårklare føtter? 

Velkommen! Sjekk inn på hjemme-spaet ditt

Det korte (og litt irriterende) svaret er: Du får vårfine føtter ved å pleie dem jevnlig hele året. 

Tykke lag med hard hud og dype sprekker på hælene lar seg ikke trylle bort med en omgang fotpleie. Så bruk våren til å ta fatt på en ny fotpleie-rutine, og fortsett å sjekke inn ukentlig på «Hotell Hjemme-Spa». 

Så kan du flashe velpleide føtter i avslørende sandaler når som helst. 

Slik gjør du: 

  • Løs opp Løs opp hard hud med et fotbad. Men husk at vann tørker ut huden – spesielt varmt vann. Ta derfor et kort fotbad i lunkent vann og tilsett mykgjørende badeolje eller badesalt. 
  • Skrubb bort Massér føttene med en skrubb mens huden er våt. Konsentrer deg om hælene og andre områder med hard hud. 
  • Pakk inn Etter fotbadet bør du gi føttene dine intensiv pleie med en fotmaske. La den sitte på mens du slenger bena opp og slapper av. 
  • Mett Avslutt med et sjenerøst lag med fotkrem. Træ en frysepose på hver av føttene og sokker utenpå der igjen. Posen sørger for at kremen trenger inn i huden i stedet for sokken. La kremen virke over natten.

Fløyelsmyk fotkrem som nærer hælene med sheasmør og cashewnøtteolje, mens arnika har en lindrende effekt på trøtte føtter. Foot Beauty Treatment Cream fra Clarins, 125 ml, 270 kr. Fås kjøpt her. 

© Produsenten

The Body Shops Peppermint Foot Scrub eksfolierer vekk hard hud med granulater av vulkansk stein. Takket være peppermynteolje virker den også lindrende på slitne undersåtter. 100 ml, 198 kr. Fås kjøpt her. 

© Produsenten

Et par skjefuller med Fusskraft Herbal Bath i fotbadet vil myke opp hard hud, trevler og liktorner. Eteriske oljer fra dvergfuru, rosmarin og lavendel sørger også for at undersåttene dufter deilig. Gehwol, 400 g, 189 kr. Fås kjøpt her. 

© Produsenten

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...