Quinoa
© Getty Images

Quinoa – frøet som kan redde verden fra sult

Superfrøet quinoa er fullt av protein og sunne fettsyrer. Nå spår forskere at den lille superplanten kan redde verden fra sult.

21. juni 2016 av Siri Høstmælingen

Forskere har studert inkaplanten med de bittesmå frøene, og spår at den kommer til å bli overlevelsesmat for verdens overbefolkning en gang i fremtiden, når vi ikke kan produser like mye kjøtt som i dag.

Quinoafrøet er nemlig fullt av protein og sunne fettsyrer.

Quinoa ble brukt som penger

Inkaene hadde skjønt det – de brukte quinoafrø som penger. Conquistadorene som raidet Sør-Amerika, tok med seg både potet og tomat hjem til Europa, men quinoaen lot de være. Det vil si, de ødela åkrene før de dro. De skulle bare visst.

Hør bare hvilke superegenskaper frøet besitter: Selve planten tåler temperaturer fra minus 4 til pluss 38, og vokser gjerne i skrinn jord. 

Quinoafrøene er glutenfrie og proteinrike, med en essensiell aminosyresammensetning som tilsvarer den i melk, men som i resten av planteriket bare finnes i supermaten hampfrø og chiafrø.

Quinoa er allerede blitt bestevenn med vegetarianere, glutenallergikere, laktoseintolerante og helsebevisste matelskere. Nå står resten av verden for tur.

Mild og nøttepreget quinoa

Smaken av quinoa er mild, med nøttepreg. Det finnes også rød quinoa å få kjøpt, men den hvite er vanligst i butikker i Norge.

Frøene skylles før koking for å få bort bitterstoffer, og i kokevannet kan du tilsette salt, buljong eller krydder. 

Bruker du quinoa som en ren erstatning for pasta, ris eller poteter, fluff den opp med gaffel og en klatt smør. Smaken passer til både kjøtt, fisk og kylling.

Quinoa har mange bruksområder

Ferdigkokt quinoa kan oppbevares flere dager i kjøleskapet, og brukes i supper, brøddeig og i vaffel- og pannekakerøre. 

Koker du frøene i vann og melk, soyamelk eller kokosmelk, får du en deilig, varm frokostgrøt som holder deg mett lenge. Selv bruker vi quinoa oftest i lune salater. 

Vårløk, feta- eller mozzarellaost, soltørket tomat og friske urter er faste ingredienser, men råvarene kan varieres i det uendelige. Med superfrøet i salatbollen, er det ikke lenger noen som påstår at de ikke blir mette av salat! 

Syrlige tranebær og sprø pekannøtter gjør quinoaen til høypotent tilbehør til julens festmat. Prøv den til juleskinke, kalkun, julepølser og ribbe – eller gå for en vegetarisk variant.

Heldigvis, at matmangel kan løses med noe så velsmakende som quinoa.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...