TIL TARA-WEEKEND: Den kjente danseren stiller med eget foredrag og workshop på Tara-weekend på Vestlia på Geilo 13. - 15. oktober. Les mer på taraweekend.no

© Per Heimly

Therese til Tara-weekend: Dans som treningsform og kreativt uttrykk

Din kropp er et kunstverk. Vis mer av din personlighet gjennom fysiske bevegelser. Sett på musikk og begynn å danse. Høres dette spennende ut, kan du lære mer av Therese på Tara-weekend 13. - 15. oktober.

15. august 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Har du sett på Skal vi danse på TV 2? Programmet hvor deltagerne blir lært opp til en ny dans hver uke. Med fantastiske antrekk, frisyrer og styling. De som har deltatt forteller om en utrolig livsglede under treningen. En som har utviklet deres danseferdigheter, er Therese Cleve-Stiansen. Dans er livet hennes, hun underviser alle som har lyst og ser på dans som noe langt mer enn korrekte bevegelser.

Hva er dansetradisjonene rundt om i verden?

–Jeg synes det er interessant å se hvordan ulike kulturer og deres dansetradisjoner kan ha lagt et viktig grunnlag for identitet og personlighet. Afrikanske og latinamerikanske land har danser som er mer frigjorte med løse bevegelser i hofter preget av energi og glede. Det er mye hud og de utstråler stor trygghet i seg selv uavhengig av kropp og fasong. Det synes jeg vi i Norden kan la oss inspirere av. Ikke ta oss selv så høytidelig og gi litt mer slipp. La musikken og rytmene ta mer plass i oss og ikke tenke at alt må være så perfekt og korrekt. Jeg er overbevist om at det vil påvirke oss positivt på andre arenaer i livet også.

Brasil har sin samba, Argentina sin tango og Cuba sin salsa. Dansen en stor del av deres nasjonalskatt. Noe jeg mener har stor påvirkning på de lokale menneskene. 

SKAL VI DANSE: Therese har vært dansepartneren til mange opp gjennom årene. Her i en heftig jive med fotograf Per Heimly.

© TV 2

Dans som uttrykksform, hva kan du fortelle?

– Dans er en fantastisk måte å uttrykke seg på nonverbalt. Det er et språk som kan forene oss og samtidig splitte gjennom våre verdier og ulike kulturer. Mange danser har startet med å være forbudt til i dag å være en nasjonaldans. Tango var i en periode ulovlig og ble sett på som en skitten dans som ble knyttet til de lavere sosiale lag, og til dels også til prostitusjon og kriminalitet. Det er interessant å kunne følge den reisen og hvordan dansen har gått fra å være forbudt til i dag å være en kulturskatt. Har det endret menneskene og deres personlighet? Det er noe jeg har reflektert mye over. Hvordan de ulike dansene kan være med å påvirke identiteten og måten å uttrykke seg på. Dans gir deg god kroppsbeherskelse og jeg er overbevist om at det også gir en større selvtillit og bedre selvfølelse å kunne bevege seg jevnlig til musikk.

Dans som trening, hva gir det i forhold til jogging og helsestudio?

– Dans er en veldig allsidig måte å trene på. Du aktiverer store deler av kroppen til musikk og stimulerer koordinasjon og balanse. Alle de abstrakte posisjonene gjør at du trener styrke på en funksjonell måte, som igjen får deg mer smidig. Gjennom de hurtige dansene får du blodpumpa til å gå. Koordinasjonen kombinert med høy puls gjør at det er en av de beste måtene å utvikle og stimulere de kognitive funksjonene i hjernen. I tillegg er det en lystbetont treningsform som gjør at mange ikke tenker at de trener når de danser.

Har du god kontakt med egen kropp, fullfører bevegelsene helt ut med motstand og jobber med rotasjoner og store bevegelser trener du bevegelighet, styrke, kondisjon, koordinasjon og balanse. Samtidig som du gjennom musikken får tilgang til positive følelser. En fantastisk måte å aktivere kroppen på!

KONTAKT MED EGEN KROPP: Therese er ikke i tvil om at dansen gir deg masse glede, men også viktig kroppsbeherskelse. 

© Per Heimly

Kan du gi noen eksempler på danseformer som fremhever ulike sinnsstemninger?

Gjennom mitt liv med dans så har det variert hvilke danser som har vært mine favoritter. Det er uten tvil de dansene med tydeligst karakter og som får frem sterke følelser jeg liker best og føler meg mest hjemme i. Disse dansene er paso doble, rumba, jive, og cha cha cha, vals, tango, quickstep. Jeg har også erfart hvilke danser som har utfordret min personlighet. Det var samba.

Paso doble: Styrke og indre urkraft, utadvendt, stå støtt i seg selv, gjøre seg stor, stå i stormen, våge å ta plass, ta eierskap, sjef i eget liv, våge å trosse frykt, handlekraftig, målbevisst, kvinnelig og maskulin styrke.

Rumba: Feminin, sensuell, sårbar, egenkjærlighet, tilstede, grasiøs, øm, sart, florlett, flyt, balanse, kjærlig, harmoni.

Jive og quickstep: Sprudlende glede, letthet, uredd, fryktløs, gi slipp, leve i nuet, boblende lykkefølelse, positiv og løsningsorientert, overskudd, aldri gi opp, spontan og leken.

THERESE TIL TARA-WEEKEND

Therese Cleve-Stiansen (45), trener for elitedansere og kjent deltager fra programmet «Skal vi Danse» på TV2, elsker å bruke kroppen til å uttrykke følelser og ulike sider av personligheten. Dans er en svært allsidig måte å trene på hvor man aktiverer store deler av kroppen til musikk og stimulerer koordinasjon og balanse. Therese har master i NLP (Nevro Lingvistisk Programmering) og driver selskapet Movimenti AS for å videreformidle sin kunnskap. «Følg drømmen, følg hjertet og la aldri noen fortelle deg at det er umulig! En stengt dør gir deg muligheten til å åpne en annen helt til du kommer akkurat dit du ønsker.» forteller en engasjert Therese. Hun holder dansekurs på en kreativ måte som går på å bevisstgjøre deg innenfra, og la dans være en treningsform for glede og utvikling. «Din kropp er et kunstverk. Vis mer av din personlighet gjennom fysiske bevegelser. Sett på musikk og begynn å danse. Høres det ikke gøy ut?», ivrer Therese som gleder seg til å holde foredrag og workshop på Tara-weekend den 13. - 15. oktober. Les mer på taraweekend.no

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...