Takknemlig:
Takknemlig:

Azra Gilani med eldstedatter Sadif Vibeke. Døtrene hennes Nina, Maria og Sadif Vibeke takker sin mor for friheten og verdiene hun har gitt dem.

© Espen Solli

– Drømmen min er at både muslimske og norske barn skal ha samme muligheter

Azra Gilani har åpenhjertig engasjert seg for å få muslimske mødre til å stå opp for sine døtres frihet og likeverd. For dette ble hun finalist til Tara-prisen "Årets modigste kvinne 2016".

23. mars 2017 av Gunnhild Bjørnsti

Azra Gilani ble kjent da hun skrev kronikken «Muslimske mødre, nå må dere våkne!» i Aftenposten i fjor høst. 

Der tok 67-åringen et oppgjør med sine medsøstre som ikke står opp for døtrene sine, mødre som viderefører æreskulturen, eller truer døtrene på livet fordi de har kjærester eller ikke er jomfruer når de gifter seg. Selv om firebarnsmoren har fått mye støtte i ettertid, har også hatmeldinger og drapstrusler florert.

Redd før kronikken ble trykket

– Det jeg skrev hadde tatt lang tid å formulere. Min datter Maria hjalp meg med å se over teksten, men ideen var helt og holdent min. Jeg har ytret det samme fra da barna var små, påpeker norsk-pakistanske Azra.

Hun innrømmer at hun var litt redd før kronikken kom på trykk, men hun synes det er svært viktig for ungdommen at voksne støtter dem.

– Budskapet var formidlet ut fra erfaringer jeg hadde opparbeidet meg over flere tiår. Tankene var så mange at de bare måtte ut. Nok er nok, nå er det på tide at en mor sier ifra, tenkte jeg. Samfunnet trenger å høre noen ord fra meg. Men da teksten endelig var skrevet, var jeg usikker på om Aftenposten ville trykke den.

Mest lest i 2016

Men kronikken ble publisert og responsen var overveldende. Den ble delt på sosiale medier og ble også publisert i svenske Aftonbladet. Azra fikk tilbakemelding fra Aftenposten om at kronikken var blant de mest leste i 2016.

– Jeg hadde ikke forestilt meg at kronikken skulle få så mye oppmerksomhet. Heller ikke at jeg skulle bli kontaktet av så mange mennesker. Alt skjedde så fort. Jeg fikk blomster på døra og tilbakemeldinger på Facebook. Det var så mye positivt i kjølvannet av artikkelen, men også negative reaksjoner innad i det muslimske miljøet, forteller hun.

I forkant tenkte Azra mye på hva som ville skje når hun skulle ut i det offentlige rom. Og de negative reaksjonene uteble ikke.

– Jeg fikk anonyme telefoner, og da sa jeg til meg selv: Jeg er en voksen dame og dette kan jeg takle.

Viktig budskap:
Viktig budskap:

Azra Gilani fikk masse oppmerksomhet etter at hun skrev en kronikk i Aftenposten der hun tok et oppgjør med sine medsøstre som ikke står opp for døtrene sine.

© Faksimile Aftenposten

Ville hjelpe andre muslimske familier

Azra har fire barn, tre døtre og en sønn. I dag er datteren Maria på besøk og hun er tydelig stolt av sin mor.

– Mamma har nå brukt sin stemme i offentligheten, men innad i det muslimske miljøet har hun alltid vært tydelig. Hun har gitt perspektiver til sin generasjon, forteller Maria.

Azra nikker, det datteren forteller stemmer. Hun har villet hjelpe andre muslimske familier med integrering opp gjennom årene.

– Hvis noen beskylder meg for å stå frem kun for egen oppmerksomhet og oppnå anerkjennelse hos det norske folk, er svaret mitt «nei». Vi som familie er etablert i Norge, vi har ikke behov for den type oppmerksomhet. 

– Jeg visste allerede at det å stå frem på denne måten har en høy pris. Men jeg gjorde det likevel med håp om at det på sikt skal føre til endringer i samfunnet vårt. Likestilling og menneskerettigheter er tema som jeg alltid har kjempet for. Noen må tørre å ta denne kampen og støtte den yngre generasjonen, slår hun fast.

Tenk om de hadde turt å skape debatt

Som kvinne med mot og påvirkningskraft er det ikke til å unngå at hun får høre det fra sine egne. Blant annet at det er en skam å stå frem med så mye åpenhet. Azra har også fått velmenende råd fra andre kvinner om å passe seg.

– Jeg står støtt, jeg er en voksen dame, sier Azra rolig, men bestemt. Hun har et behagelig vesen, er ikke høylytt, men blikket hennes er direkte.

– Mamma har aldri vært populær i det konservative miljøet. De som er populære er de tause kvinnene. Tenk om de hadde turt å åpne opp og skape en debatt! Mamma prøvde en gang å invitere til et møte for å diskutere, men de ville ikke, forklarer Maria.

Azra er engasjert i utvikling og å modernisere faste tankemønstre. Hun forteller at da hun ble konfrontert med at jenter skal være jomfruer før ekteskapet, henviste hun til at tankegangen må endres med samtiden, og understreket viktigheten av å eliminere utdaterte tradisjoner.

Maria nikker og er enig. – Alle kulturer må forandre seg i takt med tiden, sier hun. 

Samfunnsengasjert:
Samfunnsengasjert:

Azra Gilani diskuterer flyktningsituasjonen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

© Scanpix

Frittenkende og moderne

Maria er en velutdannet kvinne, har studert på det prestisjetunge Columbia-universitetet i New York, og jobber nå i Olje for utvikling i Norad. Hun er glad for at moren er så frittenkende og moderne. Maria og søsknene har blant annet gått på ski fra de var unge.

Azra kommer opprinnelig fra Lahore, Pakistans nest største by. Hun ankom Norge i februar 1972 sammen med sin daværende mann. Det var vinter med mye snø i Oslo. Azra var vant til å se hvitt snølag på fjelltoppene i hjemlandet, men det var alltid grønt på jordbruksområdene i lavlandet. «Er det snø og samme kalde klima i hele Norge? Hva spiser de da? Tørker de mat?» Azra ler når hun tenker seg tilbake.

Hun og mannen flyttet til Vettakollen, de fikk bo i en hybel i et hus hvor Azra passet barn. – Det rareste var at Oslo var så stille, det var så lite folk. Det var som et sjokk etter å ha vokst opp i storbyen Lahore.

Med mørketid og kulde lærte Azra å kle seg med ulltøy med en gang, ikke pakistanske klær. Hun var ivrig etter å lære seg norsk, var utadvendt og kom lett i kontakt med folk.

– Jeg er en type som sier hei til alle!

Skiløper:
Skiløper:

Azra og datteren Maria på skitur.

© Privat

Selvstendig næringsdrivende

Azras pågangsmot gjorde at hun raskt kom i jobb. Hun har alltid likt å ha mye å gjøre. Hun jobbet bl.a. for et internasjonalt selskap som het Nordiska Filt, og som morsmålslærer. Etter hvert som hun fikk barn, var hun hjemmeværende innimellom, før hun ble selvstendig næringsdrivende. Hun stortrivdes med å være i arbeid.

– Jeg ville bidra til at mine barn skulle ha mulighet til utdannelse i utlandet. Det var min drøm. Det ville koste mye penger, og jeg kunne ikke bare ha en 8–16-jobb lenger. Jeg gjorde research og tenkte grundig over hva jeg skulle gjøre for å tjene nok penger til barnas skolegang.

– Resultatet ble at jeg kjøpte min egen forretning i Vibes gate på Majorstuen. Forretningen var i et lokale i et område med mange antikvitetsbutikker, gallerier og shopping.

Vibes Mat ble godt kjent, og hun holdt åpent hverdager og lørdager, på søndager jobbet hun med regnskapet, skrev bestillinger for den kommende uken og fylte varer i hyllene. Hun jobbet iherdig.

Kulturforskjellen mellom kjønnene var imidlertid sterke. Ingen kvinner Gilani-familien kjente til drev egen business. Disse kvinnene hadde som oftest biroller. Forretningskulturen var for det meste mannsdominert. Det var svært få kvinner som drev egne forretninger.

– Mødrene til skolevenninnene mine hadde deltidsjobber for å ta seg av familien, Fedrene hadde sjelden tid til å gå på foreldremøte. Men hos oss var det annerledes, min mamma var nesten alltid opptatt, hun måtte rekke over mye og var alltid på jobben. Også i ferier og helger, forteller Maria.

Likevel hadde hun full oversikt over idrettsaktiviteter, fulgte med på at vi barna gjorde lekser, og var til stede på alle foreldremøter. Hun sto opp tidlig og jobbet hardt. Vi hadde det økonomisk komfortabelt, men vi skulle gjerne hatt med mamma på flere ferier, sier hun.

Døtrene:
Døtrene:

Azra sammen med sine døtre Nina, Maria og Sadif Vibeke.

© Privat

Gro Harlem som forbilde

Nå er Azra pensjonist på andre året, og har fortsatt mange jern i ilden. Hun er engasjert i to prosjekter i Pakistan, et barnehjem for jenter og et kvinneprosjekt i samarbeid med en lokal organisasjon i Kashmir. Der støtter hun skilte og enker som er uten inntekt, så de kan sende barna på skole.

– Jeg har alltid kjempet for at kvinner skal være selvstendige og klare seg økonomisk. Derfor støtter jeg de unge jentene med mat, klær og skolegang. Den yngste er to år, de eldste 16–17 år.

Kvinnesakskvinnene på 70-tallet i Norge inspirerte henne. Selv om Azra ikke gikk i tog, observerte hun det og lyttet til talene på kvinnedagen. Hun jobbet for de samme verdiene. Da Gro Harlem Brundtland kom til makten, fikk Azra et forbilde.

– Jeg møtte Gro med Arbeiderpartiet, hun inspirerte meg! Jeg ville alltid se henne når hun var på TV. En tøff og dyktig kvinne.

Som medlem av Arbeiderpartiets lokallag i bydelen Frogner har hun møtt Ap-leder Jonas Gahr Støre flere ganger – i tillegg til Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen og statsminister Erna Solberg. Erna påpekte at hun likte kronikken. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug inviterte Azra til lunsj etter innlegget i Aftenposten.

Gamle tanker må moderniseres, men hvordan? Azra har snakket i kvinnegrupper om viktige tema som å overvinne overvekt og se det som en helseeffekt. Hun bryr seg om sine medsøstre, lærer dem å lage sunn mat, informerer dem om riktig kosthold, fysisk aktivitet, hvordan de bør kle seg i de kaldeste månedene og tar dem med på tur.

– Jeg har det også gøy med dem, det er viktig. Ved å kommunisere med kvinnene kan vi nå ut til hvordan de også tenker om barna.

Verdig finalist:
Verdig finalist:

Sjefsredaktør Torunn Pettersen var stolt over å ha med Azra Gilani som finalist i Tara-kåringen Årets modigste kvinne 2016.

© Espen Solli

Bort med skammen

Azra forteller at hun har truffet unge jenter med minoritetsbakgrunn på Sats Elixia. Hun har oppfordret dem til å ta med sine mødre på trening. «De er for sjenerte», var gjerne svaret. «La dem bare se på og ta en kopp kaffe», fortsetter Azra. Og noen ble med.

– Norske helseverdier og tradisjoner har vært viktig for meg. I tillegg er jeg for åpenhet og dialog hjemme. Det er ingen skam å ha kjæreste eller ikke være jomfru. Vi må løse de problemene slike tanker medfører, det kan bli vel mye for samfunnet når kulturforskjellene mellom minoritetsgruppene og majoritetsbefolkningen blir for store, mener Azra.

Sterk og modig! Ingen tvil om at Azra passer den beskrivelsene. Hennes rolige vesen er avvæpnende og hun når mange. Datteren forklarer at moren aldri mister tålmodigheten, men at hun kan si ifra hvis hun må!

Azra forteller om skumle besøk i butikken hennes hvor imamer påpekte salg av øl og svinekjøtt. «Dere har ikke noe å gjøre på min arbeidsplass. Jeg jobber for å ta vare på familien min. Vil dere betale mine regninger?» svarte hun.

Overraskende kåring

Hun har måtte kjempe for å kunne ytre seg. Om helt elementære prinsipper og verdier. Mot menn som vil dominere. Men Azra har fortsatt å snakke, på sin helt naturlige måte, og har hjulpet kvinner på grasrota. Det blir lagt merke til. Hun ble plukket ut som finalist i Tara-kåringen 2016. Da ble hun overrasket.

– Det var en stor anerkjennelse for meg, og den første utmerkelsen jeg mottok. Jeg har holdt på med mitt i mange år, men det var Tara som var først ute med å gi meg en utmerkelse. Det var en så stor glede. Jeg hadde jo mottatt negative meldinger etter kronikken, men under Årets modigste kvinne-kåringen var alle bare positive. Det var så stort for meg, forteller hun.

Hun vant i tillegg i fjor både Rachel Grepp-prisen og ble kåret til årets «ålreite dame» av Harry Hole-stiftelsen. Prispengene fra Jo Nesbøs stiftelse på 1 million kroner ga hun til Redd Barna for skolegang til syriske flyktninger. Prisene har betydd utrolig mye for henne, det har gjort henne glad, og ført til at hun kan fortsette å være rakrygget i denne kampen. Hun ser at det nytter å stå opp for de gode tankene.

– Under oppveksten hadde mamma en klar livsfilosofi til oss søstrene: «Ta valg og lev etter sanne verdier. Ikke bare ta valg ut fra hva som passer der og da, men gå den lange veien hvor verdiene dine blir implementert. Det vil tjene deg godt!» Maria forteller dette med et stort smil og klart blikk mot moren.

Livsfilosofien hadde Azra lært av sin mormor som opprinnelig kom fra New Delhi og flyttet til Lahore i 1947.

– Hun var en så varm personlighet, hun gjorde så mye for kvinner, lærte oss å strikke og lese, gjerne poesi og litteratur. Mormor likte hagearbeid, stelle roser og snakket flere språk – hun var en uvanlig dame for sin tid. Hun satte seg inn i kinesisk naturmedisin og likte grønn te. Og jeg er fortsatt veldig glad i te, det er en del av arven fra mormor.

Stolt av mamma:
Stolt av mamma:

Azra har allerede levd langt liv der mange drømmer har blitt oppfylt. Nå håper hun på likestilling for muslimske jenter!

© Espen Solli

Kan kunsten å sette seg mål

Azra puster ut og ser hvor mye hun har fått til gjennom livet. Alle de fire barna hennes fikk utdannelse, er pliktoppfyllende og har gode liv. De sees ofte og har det svært hyggelig sammen.

– Mamma, du har egentlig aldri vært redd. Du lærte deg å svømme da du var 60 år. Og du hopper rett ut i vannet. Vi andre er mer forsiktige, sier datteren Maria.

Azra nikker og smiler. – Jeg har alltid vært så glad i havet og ville lære meg å svømme. Da jeg var 60 hadde jeg tid. Så nå har jeg har fullført det målet også.

Azra kan kunsten å sette seg mål, følge sine drømmer og nå frem. Hun er i gang med å skrive bok sammen med datteren. På slutten av fjoråret fikk 67-åringen noen helseutfordringer, og har brukt de siste månedene til å ta vare på seg selv. Hun er nå optimistisk og ser frem til de nye oppgavene.

– Drømmen min nå er at både muslimske og norske barn skal ha samme muligheter. Det at muslimske jenter ikke får lov til å dra på hytteturer, leirskole eller overnatting, ikke kan delta i idrett, være med på skiturer eller ta svømmetimer, gjør meg vondt. Alle barn er våre barn, de må stå på lik linje og få like muligheter. Vi må vinne likestillingskampen for den yngre generasjonen!

Azra Gilani

Alder: 67. 

Bor: I Oslo, opprinnelig fra Pakistan. 

Familie: Skilt, har døtrene Maria (35), Nina (41) og Sadif Vibeke (43), sønnen Omar (32) og barnebarnet Isabelle (10). 

Yrke: Pensjonist, tidligere selvstendig næringsdrivende. 

Aktuell: Finalist i Årets modigste kvinne 2016.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...