© Marthe Reienes

– Det spørsmålet jeg får oftest er: Hvordan orker du?

Livet som deltidssamboer byr på mange spørsmål. Hva om vi hadde spurt ungene om det samme?

4. november 2016 av Siri Gjelsvik

- Driver du fortsatt med den pendlinga? Hvordan i alle dager orker du?

Det er det absolutt vanligste spørsmålet jeg får. Jeg bor annenhver uke i øst og vest. I vest sammen med barna mine, i øst sammen med kjæresten min.

Jeg blir like forundret hver gang temaet dukker opp. Ikke fordi spørsmålet i seg selv er så rart, men det er jo sånn hverdagen min er. Jeg står ikke opp hver eneste dag og synes at det er en rar dag.

Praktisk pendling

For oss er det en praktisk løsning på en upraktisk situasjon. Vi har tre barn hver, som hører til på hver sin kant av landet. Vi vil ikke flytte på dem. Jeg har en fleksibel jobb. Det er lett for meg å pendle. Jeg pendler. Det funker for oss.

Det blir en vane, det også. Begge steder er hjem. Litt ulik rytme, litt ulike rutiner, men jeg hører til like mye både i compact-living-leiligheten og i det røde rekkehuset med en hage naturen holder på å ta tilbake.

Ungene våre har jo også to hjem. To sett tannkoster, to ulike garderobeskap, to forskjellige skoleveier.

Og det er det første jeg tenker, hver gang noen spør meg om pendling: Ungene pendler jo. Veldig mange norske barn pendler. Mellom hus og familier. Hvordan funker det?

Hva om vi spør dem; «hvordan i alle dager orker dere?», og får et svar vi ikke vil ha?

Da er det lettere å snakke om været.


Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. 

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Kanskje er du også interessert i...