marcara vipper kvinne 40
© Getty

Derfor blir ikke vippene dine like lange som før

Her får du svar på 7 vanlige spørsmål, fascinerende vippefakta og tips til produkter som pleier vippene.

27. juli 2020
marcara vipper kvinne 40

Etter fylte 40 kan man oppleve å ha færre hår i både brynene og vipper

© Getty Images

Øyevippene mine er begynt å bli grå eller hvite. Hvorfor? 

Alt håret på kroppen din, fra topp til tå, får farge fra pigmentcellene i hårsekkene. Og akkurat som håret på hodet blir grått og hvitt, gjør øyevippene det samme (dessverre), i takt med at pigmentcellene i hårsekkene svekkes.

Stemmer det at jeg etter fylte 40 får jeg færre øyevipper enn tidligere?

Hormonbalansen endrer seg med alderen, og en av følgene er at noen av hårsekkene slutter å produsere hår. Det er derfor du kan oppleve å ha færre hår i både brynene og på vippene.

mascara voksne kvinner vipper 40

Mange bruker mascara hver dag. Kan det slite på vippene? 

Hvorfor blir ikke vippene mine like lange som før? 

Kortere vipper skyldes to ting: For det første produserer vippenes hårsekker langsommere nye vippehår. Derfor rekker ikke vippehårene å vokse seg spesielt lange før de er en del av vekstsyklusen og faller av. For det andre har vippehårene vanskeligere for holde fuktnivået i balanse, dermed blir de tørre og brekker lettere. 

De vippene jeg har, er heller ikke like kraftige som før. Hvorfor? 

Hårsekkene blir ganske enkelt mindre. Og en mindre hårsekk produserer et tynnere hår

Sliter det på vippene mine at jeg bruker maskara hver dag?

Ikke hvis du gjør det riktig. Det vil si at du fjerner maskaraen hver kveld (!), bytter den ut hver fjerde måned og unngår å forvandle den til en bakteriebombe ved å dele den med andre eller forsøker å drøye den med litt vann. 

marcara vipper kvinne 40

Sminkefjerner er viktig for å ta vare på vippene på best mulig måte 

© Getty Images

Hvordan tar jeg best vare på vippene mine når jeg bruker sminkefjerner? 

Det er en balansegang fordi du trenger en mild sminkefjerner som ikke tørker ut vippene dine, men den må samtidig ikke være så mild at du må gni og gnukke for å få fjernet maskaraen. Fukt en bomullspad med produktet, hold den over lukket øye i 5–10 sekunder slik at maskaraen får tid til å løses opp. Dra bomullspaden vekk fra øyet med et lett trykk. Gjenta hvis det er rester av maskara på vippene. 

Påvirker øyekrem eller mangel på sådan vippene mine? 

Nei, fordi øyekremen ikke skal påføres tett på vippehårene, og vil derfor ikke gjøre en forskjell her. I likhet med at ansiktskremen din ikke påvirker håret på hodet ditt.

4 Fascinerende vippefakta

Biologisk sett er øyevippenes funksjon ikke å pynte, men å beskytte. Mot skitt, svette, små partikler og andre ting som kan skade det sarte øyet. 

Det tar laaang tid
Hvert vippehår vokser i cirka en måned. Deretter brytes roten i hårsekken ned i løpet av de neste tre–fire ukene. Når roten er helt død, faller vippehåret av. Så bruker hårsekken opp til fire måneder på å «samle krefter» til å produsere et nytt vippehår.

Mye mer enn 100!
Du har konstant mellom 200 og 300 hår på de øverste vippene og rundt 100 på de nederste. Av disse faller mellom ett og fem hår ut hver dag, mens nye vokser ut.

En kort, en lang
Øyevippene dine er ikke like lange. De midterste vippehårene er generelt mye lengre enn de ytterste.

Produkter som pleier vippene

marcara vipper kvinne 40


Balsam til vippene? Ja! Jane Iredales PureLash Extender & Conditioner skal brukes under maskaraen, slik at algeekstrakter kan tilføre fukt til tørre og slitte vippehår. 9 ml, 235 kr.

Biotherms øyemakeup-fjerner har alt – den er mild mot vippene og effektiv mot maskara. Biocils Eye Make-up Remover Gentle Jelly. 100 ml, 185 kr.

Clarins passer ekstra godt på vippene dine med Supra Volume Mascara. Den utnytter nemlig merkets egen hudpleieteknologi for å styrke vippehårene. 8 ml, 265 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...