© Getty Images

Rødmer huden din? Dette er produktene for deg!

Ingenting er vakrere enn en glødende hud. Men hva gjør du når gløden blusser opp til en ubehagelig rødme? Og hvorfor kan ikke huden bare holde seg i ro? Vi går i dybden og ser nærmere på både årsakene til overopphetingen og de lindrende løsningene.

5. mars 2021 av Maria Rothmar

Er det ikke paradoksalt? Da vi var yngre var en rosenrød glød et tegn på sunn hud og ungdommelighet. Men når vi runder 40 er det som om den rosa tonen endrer karakter. Den rosa fargen sitter nå ikke lenger i en fin konsentrisk sirkel på eplekinnene, men har begynt å klumpe seg sammen. Den danner skjolder og utvikler nupper og kviser. Den dekker hele ansiktet og blusser opp når det er mest ubeleilig. Den deler seg i tynne linjer over kinnene og ved neseroten. 

Hva er det egentlig som skjer? Det skal vi fortelle deg. Det skjer mye, og vi går igjennom det fra A til Å. 

Først og fremst er det alderen. Med tiden blir huden vår tynnere, som fører til at de tynne blodkarene skinner gjennom huden. Og når vi da kombinererer det med hormonelle endringer i overgangsalderen, som får hele kroppen til å overopphetes under hetetoktene, får vi en blussende og rødlig hud som resultat. 

En annen faktor som har hatt flere tiår på seg til å gjøre en ergerlig forskjell, er solen. Tiår etter tiår med ikke alltid optimal solbeskyttelse har ført til at UV-lys har endret hudens struktur og farge, slik at den har fått en mer permanent rødlig tone. UV-lyset skader også de tynne blodårene rett under hudens overflate slik at de blir mer tydelige. 

Visste du...

... at huden din nå er en helt annen enn den var for sju år siden? I løpet av den tiden er samtlige hudceller blitt skiftet ut med nye hudceller.

Men det finnes også andre faktorer som spiller inn. Alkohol, for eksempel, som generelt sløver hjernen og også dens evne til å kontrollere blodårenes sammentrekning. En genfeil hos noen kan faktisk føre til at så lite som ett glass rødvin resulterer i øyeblikkelige brannrøde og varme kinn.

Og så er det jo den helt vanlige rødmen vi opplever ved sterke følelser. Når vi blir flaue, sinte eller opphisset, strømmer blodet til ansiktet så fort at vi merker varmen bre seg. Hvorfor det skjer vet man faktisk ikke, men det har noe å gjøre med at omgivelsene skal legge merke til skiftet i følelsene våre.

Helt til slutt er det tre helt konkrete årsaker til rød, kvisete og skjoldete hud som du kanske har kjent på ditt eget ansikt: Sensitiv hud, rosacea og sprengte blodkar. Hver enkelt hudtilstand fører til en egen karakteristisk rødhet, har sine årsaker og hver sin behandling. På de neste sidene går vi i dybden med nettopp disse tre hudtilstandene slik at du kan fargejustere hudfargen din, fra blussende og skjoldet rød til fin og frisk rosa.

1. Bruk Reduce Redness Photo Finish Primer under makeupen. Den jevner ut porer og linjer, mens den grønne tonen nøytraliserer alle spor av rødt. Fra Smashbox, 30 ml, 295 kr

2. Lancômes Hydra Zen AntiStress Moisturising Cream SPF 15 motvirker det røde på to fronter: Faktor 15 forebygger fremtidig rødme og fukten lindrer irritert hud. 50 ml, 530 kr

3. Gi rød og stresset hud en pipette fylt med ro. Diors serum Capture Youth Redness Soother er som en kjølig, fuktig klut på varme kinn. 30 ml, 930 kr.

1. Huden er litt rød og blir lett irritert

ÅRSAK: SENSITIV HUD

Hud som din finner seg ikke i hva som helst. Faktisk skal det ikke så mye mer til enn én feil ingrediens eller litt for hard behandling før huden din rødmer, klør og generelt blir grinete. Huden din sier et stort nei takk til blant annet parfyme, både naturlig og syntetisk.

Sensitiv hud vil følge deg resten av livet. Du kan ikke herde huden din og få den til å tåle mer, men du kan gi den de beste forutsetninger for å ha det bra.

Huden din trenger:

Mild pleie utviklet for sensitiv hud, gjerne allergitestet. Husk alltid fukt og næring (tørr hud er mer sårbar) og gå for ingredienser som døyvende og mykgjørende karbamid eller naturlig næring som glyserin, sheasmør eller kokosolje.

Slik gjør du: 

  1. Hold hudpleierutinen til et minimum. Et mildt renseprodukt, et parfymefritt og fuktende serum og en ditto nærende krem som du kan bruke både dag og natt. 
  2. Husk solfaktor. Sensitiv hud reagerer kraftigere på UV-stråler enn andre hudtyper. 
  3. Bruk aldri varmt vann, bare lunkent vann på ansiktet. Klapp huden tørr uten å gni.

Hvor rød er huden din?

1. La Roche-Posays supermilde serum Toleriane Ultra Dermallergo inneholder blant annet glyserin og ingrediensen neurosensine, som får opprømt hud til å slappe av. 20 ml, 349 kr.

2. Bruk Cliniques svakt grønne hudbeskytter under dagkremen. Den lindrer, stopper UV-stråler og er fylt med antioksidanter. Redness Solutions Daily Protective Base SPF 15. 40 ml, 305 kr.

3. Den blå kransen er en nordisk garanti for at Neutrals renseskum til ansiktet er fri for alt som kan irrritere sart hud. Glyserin motvirker uttørking. Face Wash. 150 ml, 93 kr.

4. Det blir ikke mer skånsomt. Tolérance Extrême Cream med glyserin og sheasmør er pakket i en steril beholder som gjør konserveringsmidler overflødige. Fra Avène, 50 ml, 199 kr.

2. Huden er stedvis rød, kanskje med nupper og kviser

ÅRSAK: ROSACEA 

Det finnes flere ulike former av rosacea. De to vanligste er subtype 1, der man rødmer lett og deretter kan utvikle vedvarende rødhet på kinn, panne og nese, og subtype 2, hvor man i tillegg kan få pussholdige «kviser» i utslettet. I motsetning til akne, rammer denne undertypen rosacea oftest middelaldrende kvinner. Rosacea er en medisinsk tilstand i huden som krever diagnose av en hudlege. Rosacea kan ikke kureres, men det kan behandles og lindres. 

Huden din trenger: 

Først og fremst trenger rosacea-hud profesjonell hjelp. En hudlege kan skrive ut resept på effektive kremer som du ikke får kjøpt over disk. I tillegg til det kan du selv hjelpe huden din ved å bruke mild hudpleie og unngå produkter med peelende og skrubbende effekt, altfor fete kremer og produkter med alkohol. 

Slik gjør du: 

  1. Bruk en fuktende krem med lett konsistens daglig. Hvis du har betente «kviser», kan du supplere med en ukentlig dyptrensende maske. 
  2. Er du veldig plaget med rødme og nupper, kan du kamuflere det med dekkende, oljefri makeup. 
  3. Du bør ikke være i direkte sollys, ettersom det kan få rosaceaen til å blusse opp. Unngå også alkohol samt kanel, sjokolade, tomater, sitrusfrukter og veldig sterk mat.

1. Darphin: serum fungerer på flere plan. Det fyller depotene med fukt, bevarer fukten i huden og forsterker hudens ytterste barriere slik at du ikke mister fukt. Hydraskin Serum. 30 ml, 619 kr.

2. Fukt, fukt og atter fukt. Slik passer Ultra Facial Cream på huden din. En myk og gjennomfuktet følelse i 24 timer per påføring. Ja, takk! Kiehl’s, 50 ml, 290 kr.

3. Concealer Palette fra Nilens Jord er perfekt for deg med sprengte blodkar: Bruk først den grønne for å nøytralisere alt det røde, og topp deretter med den gule for en naturlig og jevn farge. 299 kr.

4. Beskyttende som en solkrem, fuktende som en dagkrem og dekkende som en foundation. Du får hele pakken med Your Skin But Better CC+ SPF 50 fra IT Cosmetics. 32 ml, 395 kr.

3. Du får flere og flere små, røde og blå linjer

ÅRSAK: SPRENGTE BLODKAR 

Når de små blodkarene rett under huden utvides slik at de kan sees gjennom huden, kalles det sprengte blodkar. Det oppstår typisk på grunn av hormonelle forandringer, alkohol, at huden er utsatt for sol eller det kan også være arvelig betinget. Sprengte blodkar er helt ufarlig, og merkes ikke, men det kan være sjenerende kosmetisk. Ønsker du å få dem fjernet, krever det laserbehandling eller såkalt skleroterapi, som er en injeksjon som tilbys på klinikker. 

Huden din trenger: 

Fukt og kjærlighet. Fordi du verken kan minske eller fjerne sprengte blodkar med hudpleie. Til gjengjeld kan du sørge for at huden din generelt har det bra og får god pleie. Du kan unngå at flere blodkar sprenges med solfaktor, og skjule de verste med litt concealer. 

Slik gjør du: 

  1. Pass godt på huden din. Bruk rens, serum og krem hver dag slik at den holder seg i toppform. 
  2. Pass på solen! Både UV-lys og høy varme utvider og skader blodkarene. Bruk alltid solfaktor, og unngå å være for mye i direkte sol. 
  3. Begrens alkoholinntaket

1. Bruk 10 minutter i uken sammen med Out Of Trouble 10 Minute Mask fra Origins. Urenheter trekkes ut med sinkoksid og svovel, mens kamfer kjøler og døyver. 75 ml, 240 kr.

2. Urban Decay har knekt koden. Deres oljefrie Stay Naked Weightless Liquid Foundation dekker uten å ligne en «maske», og føles føles helt vektløs på huden. 30 ml, 390 kr.

3. Du finner verken parfyme eller farge i Biodermas rensegelé. I stedet byr den på milde, fuktende og fuktbevarende rensestoffer. Sensibio Mild Foaming Cleansing Gel. 200 ml, 229 kr.

4. Fukt, ro og balanse. Det er den hellige hud-treenighet som Murad leverer med nesten vektløse Clarifying Oil-free Water Gel. Du finner verken 50 ml, 445 kr.


Les også: Slik får du øyenbrynene du drømmer om

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...