Kvinner som går under kniven for å pynte på kropp og ansikt er mer plaget av depresjon og angst enn andre kvinner, både i årene før og etter operasjonen, ifølge Science Nordic. Det viser en ny studie av Tilmann von Soest ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).
Omkring syv prosent av norske kvinner mellom 18 og 65 har hatt kosmetisk kirurgi, og det blir stadig flere av dem. Denne gruppen er mer utsatt for selvskading og selvmordsforsøk, både i tiden før og etter de opererer seg. Dette antyder at kirurgiske inngrep gjør lite for å bedre de mentale helseproblemene.
Får verre mental helse
Studien viste at større bryster eller andre kirurgisk utførte forandringer gir noen positive utslag, men gleden er kortvarig. På lang sikt har inngrepene i beste fall ingen effekt på den mentale helsen, og i noen tilfeller blir livet enda vanskeligere enn før, med forverrede symptomer på depresjon og angst.
- Det ser ut til at de som får utført kosmetisk kirurgi har større problemer enn andre, sier medforfatter av studien, professor Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo.
- Og etter inngrepet, forverres symptomene på depresjon, angst, spiseforstyrrelser og alkoholmisbruk, sier hun.
At kosmetisk kirurgi ikke løser mentale helseproblemer er hovedfunnet i studien, som ble gjennomført ved at flere tusen ungjenter ble fulgt fra de var 12-19 år og 13 år fremover, til de var 25-32 år. Jentene ble den første tiden spurt om deres mentale helse, og om de har forsøkt å ta selvmord eller om de hadde hatt selvmordstanker.
Da de ble kontaktet 13 år senere ble de spurt om de har hatt kosmetisk kirurgi, i tillegg til de samme spørsmålene om selvmordstanker og mental helse.
Ifølge Kvalem hadde jentene som tar kosmetisk kirurgi i snitt en vanskeligere oppvekst enn andre. De hadde flere problemer i utgangspunktet, som ble forverret etter operasjonen.
Selvmord med større pupper
Det finnes ikke så mange studier på feltet, men en finsk studie fra 2003 kan sies å støtte de kontroversielle funnene. Studien viste en økt forekomst av selvmord blant kvinner som har forstørret brystene sine. Den finske studien antyder ikke at silikonimplanteringer fører til selvmord, men som i Kvalems studie, at de mentale problemene allerede er på plass når de legger seg under kniven.
De fleste kvinner som går til plastisk kirurgi er vanligvis svært fornøyd med resultatet.
- Jenter som for eksempel forstørrer brystene synes som regel at den delen av kroppen er blitt mer attraktiv, men de blir ikke mer fornøyde med sitt generelle utseendet, sier Kvalem.
Det kan kanskje sammenliknes med hvordan folk reagerer på en lønnsøkning, som man gleder seg over, men raskt venner seg til. Kvinner blir kanskje fornøyde med de estetiske forandringene de kjøper seg, men det totale speilbildet blir ikke bedre, og livet blir raskt som før.
- Det er lov å endre på noe du er misfornøyd med ved utseendet, men det er ikke nødvendigvis slik at livet blir bedre, avslutter Kvalem.