© tara.no

Makroner på moten

Hvordan fikk den lille, søte kaken ikonstatus?

24. mai 2012 av Åshild Breian

De serveres på motevisninger og hos de hotteste fashionistaene. Bloggerne elsker dem. Som moteredaktør i Tara har jeg båret dem hjem som souvenirer fra Paris. Det er om å gjøre å bli sett med de riktige papirposene med de riktige merkene. Hvordan kan en søtsak oppnå en slik status?

Utgangspunktet er nøkternt. De små kakene ligner på marengs. Makroner lages imidlertid av finmalte mandler, eggehvite, melis og sukker. Fargen på kaken er avgjørende. Dernest kommer det matchende fyllet. Konditorene boltrer seg i lavendel, pistasj, bringebær, sjokolade, kaffe, karamell og til og med aloe vera eller lakris. Det er fargen og fyllet som avgjør opplevelsen. Men de små søtsakene er ikke noe nytt påfunn.

 

© tara.no

Historien går tilbake til 1500-tallet. Nærmere bestemt til 1552. Da nevner forfatteren Francois Rabelais en liten, rund mandelkake som ble tatt med til Frankrike av kokkene til Catarina de Medici. Konditor Louis-Ernest Ladurée fikk smaken på den lille kaken i 1862. Han la to små kaker sammen med fyll i midten. Lenge dominerte kaffe, sjokolade, vanilje og bringebær.

Konditor Pierre Hermé entret scenen hos Ladurée i 1980-årene. Da eksploderte det. Han utvidet smakene til alt fra roser til trøffel. Ikke helt uten grunn blir han kalt konditorenes Picasso. Han gjør det umulige og det uventede. Han har til og med laget en kolleksjon karamellduftende lipglosser for Helena Rubinstein. Selvsagt måtte han åpne egne utsalg i Paris.

 

© tara.no

Hos konditoriene til Ladurée i Paris er det kø foran makrondiskene hver eneste dag. Ofte går køen rundt kvartalet utenfor. Makronene selges i tusentall hver dag. Tara Smak bestilte bord hos Ladurée i Rue Royale på en helt vanlig, travel tirsdag. Vi spiste gåselever med rosemakron til forrett og en fantastisk makron med bringebær til dessert. En herlig smaksopplevelse, mens vi overhører fine, franske fruers beklage seg over livets kjærlighetsutfordringer ved nabobordet. Husk å bestille bord om du vil spise, og kjøp makroner samtidig, så slipper du kø. Nyt de lekre eskene de blir levert i når du skal betale. Moteskapere står i kø for å designe dem.

 

© tara.no

I Oslo lager franske konditorer som Pascal Dupuy og Sébastien Bruno sine utgaver av de søte kakene. Du kan også lage dine egne makroner. Vi prøvde oss - og de ble kanskje ikke like vakre, men enda bedre på smak!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...