Kamala Harris hvit dress USAs første kvinnelige visepresident

KVINNER OG KLÆR: Kamala Harris sin hvite dress har skapt overskrifter.  

© Getty Images

Er den hvite dressen bare et antrekk?

Etter at Kamala Harris entret scenen som USAs fremtidige første kvinnelige flerkulturelle visepresident iført en hvit dress, har den vært en snakkis. Er det bare en dress eller ligger det et politisk motiv bak? Vi spurte næringslivsleder og tidligere politiker Karita Bekkemellem, klesdesigner Celine Aagaard og superfeminist Sanna Sarromaa.

20. november 2020 av Cecilie Espensen

7. november 2020 skrev Kamala Harris og Joe Biden historie. I en uvanlig og tilspisset valgkamp om USAs høyeste embete, var det klart at hun blir USAs første kvinnelige visepresident. Og hennes valg av antrekk har skapt overskrifter.

En som virkelig har fått kjenne på medienes kritiske klesblikk i topp-politikken, synes det er trist at likestillingen ikke er kommet lenger:

– Når vi for aller første gang i historien får en kvinnelig visepresident i USA, noe som er helt fantastisk og på overtid, er det trist at det i det hele tatt er et tema hva hun har på seg. Vel og merke får hun beundring for klærne og skoene hun velger, men det er akkurat nå. At hennes klesvalg og fargevalg tar så stor plass i mediebildet som det gjør, når hun tross alt er blitt visepresident i stormakten USA, det viser at vi har kommet ekstremt kort når det gjelder likestilling, sier tidligere arbeiderpartipolitiker og leder av Arbeiderpartiets kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem. 

Karita Bekkemellem administrerende direktør i Legemiddelindustrien

FEIL FOKUS: – Vi har kommet ekstremt kort når det gjelder likestilling, sier tidligere topp-politiker Karita Bekkemellem om all oppmerksomheten klærne til Kamala Harris, USA første kvinnelige og multikulturelle visepresident, får. 

– Fortsatt er det slik at det er et press på kvinner om å kle seg som en mann for å bli tatt seriøst. Jeg mener vi som kvinner må få ha vår egenart. Akkurat som en mann kler seg i dress, nystrøken skjorte og slips for å føle seg vel, må vi kvinner få kle oss i det vi føler oss vel i. Det som signaliserer respekt for dem vi skal møte og som samtidig gir oss selvtillit på det vi skal kommunisere og prestere. 

Selv har Karita, i sin tid som politiker og statsråd i to regjeringer, fått mye oppmerksomhet for hvordan hun kledde seg. Ikke alt var positivt og hun husker at alt fokuset rundt klær i politikken kom som et sjokk.

– For min egen del var jeg ikke forberedt på at det jeg hadde på meg skulle ta så mye plass som det gjorde. At det fortsatt er et tema, etter så mange år, det sier litt om samfunnet vårt, og hva kvinnelige ledere og politikere blir utsatt for. Det er oppsiktsvekkende og litt trist, syns jeg. 

Karita Bekkemellem rød kjole Stein Røsberg regjeringens sommeravslutning

MINISTER MED MOTESANS: Feminin og flott, men Karita Bekkemellem har som politiker måtte tåle mye kleskritkk – det mener hun er hersketeknikk. Her er hun sammen med daværende samboer og nå ektefelle Stein Røsberg på vei til regjeringens sommeravslutningsmiddag på Folkemuseet i 2006.

© Stian Lysberg Solum/Scanpix

– For meg har det bestandig handlet om en naturlighet i forhold til det jeg vokste opp med. Selv om vi hadde lite penger og hadde det tøft, var moren min opptatt av at vi skulle være pene i tøyet. Så hun brukte mye tid og ressurser på sy klær til oss. Det gjorde at jeg ble interessert i mote, og da jeg kom inn på Stortinget, sydde moren min mange av kjolene mine og hadde ekstremt stor glede av det. Da det fikk så stor oppmerksomhet som det fikk, gikk det en liten faen i meg. Ingen skulle få tukte meg til å kle meg som en mann, sier den tidligere politikeren og statsråden.

– Jeg har betalt en pris for det, for det har ikke vært lett. Kvinner som kler seg feminint ser ut til å måtte bevise dobbelt og trippelt at de er kompetente og dyktige nok. Jeg tror det gjør noe med nerver og selvtillit i mange sammenhenger, at du blir vurdert på en annen måte enn menn i tilsvarende posisjoner og situasjoner blir.

Den hvite dressen i politisk sammenheng

– Den hvite dressen har en symboleffekt både i politikken og i motesammenheng. Powersuiten har lang historikk og har vært et symbol på kvinnelig solidaritet langt bak i historien, sier Celine Aagaard, grunnlegger og kreativ leder av det bærekraftige motemerket Envelope1976.

Celine Aagard Envelope1976 Costume Awards 2020

KLASSISK POWERSUIT: T.v.: Celine Aagard i hvit dress på Costume Awards 2018 og i eget design fra Envelope1976 til høyre. Designeren mener at dressen er noe av det mer sexy en kvinne kan bære.

© Costume/Privat

Celine Aagaards ble nylig kåret til årets designer av motemagasinet Costume. Hun forteller videre at for Envelope1976 har dressen en sentral rolle i kolleksjonen og er en del av merkets sesongløse dna.

– Vi har designet powersuiten i både sort, hvit og beige, Den hvite dressen, som er ute nå, hadde friidrettsstjernen Ezinne Okparaebo på da hun mottok «Brobyggerprisen» for 2020 for sitt arbeid mot rasisme.

Et symbol på mot

– Kvinner har brukt hvitt for å symbolisere kjønnsnøytralitet – og det er neppe tilfeldig at Kamala Harris valgte nettopp en hvit dress for anledningen, mener Aagaard.

– Å bære en hvit dress krever mot, og historisk sett har kvinner som både vil bli sett og hørt båret hvit dress i ulike sammenhenger.

Suffragetter USA hvit Labour Day 1913

MARSJERER FOR KVINNERS RETTIGHETER: Hvitkledde suffragetter marsjerer på Labour Day i 1913. 

© Flickr
Alexandria Ocasio-Cortes i hvit dress state of the union

EN HYLLEST TIL SUFFRAGETTENE: Den amerikanske demokratiske politikeren og aktivisten Alexandria Ocasio-Cortes og de andre kvinnelige demokratiske representantene i hvit dress under Donald Trumps «State of the union»-tale i 2019. Dette for å markere 100-årsjubileet for kvinners stemmerett i USA.

© Getty Images

– Shirley Chisholm bar hvitt da hun ble den første mørke kvinnen som ble valgt inn i den amerikanske kongressen i 1968. Går man tilbake til 1913 gikk mellom 5000 og 10 000 kvinner i parade, mange kledd i hvitt, ned Pennsylvania Avenue i Washington for å kreve stemmerett. Tidligere presidentkandidat og førstedame, Hilary Clinton, har også vært iført hvit dress i viktige politiske sammenhenger ved flere anledninger, sier Aaagard og fortesetter:

– Antrekket Kamala Harris bærer har tydelige referanser til aktivist, moteikon og tidligere skuespiller Bianca Jagger. Eks-konen til Mick Jagger var blant annet kjent for sin kamp for menneskers rettigheter. Spoler vi tiden enda mer tilbake finner vi filmstjerner som Greta Garbo og Audrey Hepburn som valgte dress på 30-tallet da andre kvinner gikk i kjoler og skjørt.

– En dress er også koblet til både autoritet og kontroll. Personlig synes jeg en powersuit er flott, og noe av det mer sexy en kvinne kan bære, sier Aagard som alltid har elsket dresser og som har en forkjærlighet for oversized suiting med dressjakken som en klar favoritt. 

Hilary Clinton hvit dress Bill Clinton Donald Trump innsettelsesseremoni

KLEDD I HVITT: Tidligere førstedame, Hillary Clinton, ankom innsettelsesseremonien til Donald Trump iført hvit dress sammen med Bill Clinton. Hun hadde da tapt presidentvalget. 

© Getty Images

Omstridt antrekk

Her hjemme får fremtredende politiker kritikk for sitt valg av dress – og hvordan de styler den. At Hadia Tajik er avbildet i en grønn velurdress med en blondetopp under på coveret av sin politiske selvbiografi, «Frihet», har ikke gått kristiske tunger upåaktet hen. Ei heller at Finlands kvinnelige statsminister stilte opp i en svart dress uten noe under i det finske magasinet Trendi.

Provoserende og for sexy mener mange.

UTRADISJONELL STASMINISTER: Finlands unge statsminister, Sanna Marin, har fått både kritikk og støtte etter å ha stilt opp i et finsk motemagasin. En dress uten noe under fikk mange til å sette kaffen i halsen, mens andre heier på henne. 

© Trendi & Lili via Instagram

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Ord blir fattige. Det jeg så, da jeg så coveret på boka til Hadia Tajik, var en kvinnelig leder som er stolt av den hun er. Og så er det klærne hennes som blir fokuset, sukker Bekkemellem og fortsetter:

– I politikk og næringsliv er det maktkamper, og denne typen kritikk er en form for hersketeknikk som både menn og andre kvinner bruker helt bevisst for å undergrave andres kompetanse. Det er misunnelse og jantelov, og de vet hvilke knapper de skal trykke på.

– Hadia Tajik og Finlands statsminister Sanna Marin er to utrolig dyktige, flotte og vakre damer, og jeg tror kanskje det kan bli litt mye for noen. Det samme skjedde jo med Danmarks forrige statsminister, Helle Thorning-Schmidt, som ble kalt «Gucci-Helle» for sin klesstil, sier Bekkemellem.

Overdrevet debatt

Sanna Sarromaa, feminist og finsk historielektor og sosiolog, med doktorgrad i kjønnsforskning, mener debatten om kvinnelige politikere sin klesstil er overdrevet:

– Jeg synes det er viktig å få med seg at hun sier i artikkelen at hun som regel har den samme sveisen og den samme påkledningen slik at folk ikke diskuterer hennes utseende. Hun mener at man skal konsentrere seg om å snakke om sakene, sier Sarromaa og fortsetter:

– Jeg er enig med henne, så jeg synes hele denne diskusjonen om Hadia Tajik eller et stilig bilde av Marin i et finsk kvinneblad er overdrevet. Så ja, dette tar vekk fokus fra politikken – og det er alltid kvinner som blir utsatt for dette fokuset.

Sanna Sarromaa

FRITTALENDE FEMINIST: Sanna Sarromaa synes alt snakket om politikernes utseende fjerner fokuset fra det som er viktig: sakene!

© Svein Finneide

Men når det gjelder «kvinnepolitiet», så har jo selvsagt kvinner lov til å kritisere andre kvinner. Hadia Tajik er så politisk korrekt og riktig at hun – for meg – fremstår som en eneste lang gjesp. Jeg merker at jeg selv foretrekker politikere som er mer mennesker. Som til og med tråkker feil og som sier feil noen ganger. Jeg liker kanter, sier Sarromaa som trives i partiet Venstre.

– I intervjuet med Trendi snakket den finske statsministeren forresten om at hun har lyst på ett barn til. Sanna Marin mener at også en statsminister skal kunne ha drømmer og planer om familieforøkelse. Det synes jeg er en vakker, og viktig, tanke. Alle jobber er jo – som Marin sier – på størrelse av et menneske, at man ikke behøver å være noe overmenneske for å være statsminister.

Vær stolt av den du er!

– Min erfaring er at kvinner er de verste til å angripe andre kvinner. Mitt råd til kvinnelige ledere og politikere, både nå og i fremtiden, er å benytte egenarten sin og være stolt av den de er. Ta fighten og ikke bøy av. Vi skal være stolte av alt vi får til. Mange av oss er trippelarbeidende – mange enda mer trippelarbeidende nå under koronapandemien. Kvinner på hjemmekontor tar også størstedelen av husarbeid, barnepass og hjemmeskole. Så vi skal være stolte av at vi nailer både det ene og det andre. Ta på den trange kjolen, de høyhælte skoene og leppestiften, og kjør på!, avslutter Bekkemellem.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...