SoBo, leie designerklær
Klesdrømmer:

De fleste inspireres av trender og bilder fra catwalkene. Alle kan ikke eie godbitene som presenteres der, men de fleste har råd til å leie. 

© Lene Wikander, Sobo

Slik kan du leie designerklær!

Vil du skille deg ut på festen med unik design, men så strekker ikke lommeboken til? Null problem. Nå kan du kle deg i haute couture for langt under tusenlappen.

6. oktober 2017 av Lene Wikander

Har du alltid hatt lyst på en ekte Dior, Chanel eller Galliano? Da bør du fortsette å lese!

– Jeg har alltid byttelånt og delt garderobe med venninnene mine, forteller gründer Anjali Bhatnagar (50) om begynnelsen til det som nå er blitt nettstedet SoBo Community.

Dette ble utgangspunktet for SoBo: Et nettsted der du kan leie ut eller leie klær av andre privatpersoner eller designere, forteller hun fornøyd. Sammen med markedssjef Katharina Osterholt (30) startet den tidligere daglige lederen i Design uten grenser opp SoBo Community i november i fjor.

I høst relanseres konseptet i form av en splitter ny teknisk plattform med et vell av spennende designernavn.

Etter få måneder gikk konseptet så bra at de så seg om etter flere ressurser. De fikk blant annet med seg Anja Stang, med lang fartstid som motejournalist og redaktør, som kreativ konsulent og ambassadør for tjenesten. 

designerklær til leie
Deler:

Anjali Bhartnagar og Katharina Osterholt samarbeider om å finne plagg som du kan leie for en kveld. 

© Lene Wikander

Kjoler fra hele verden

Jeg har alltid vært miljøbevisst og opptatt av bærekraft, samtidig som jeg gjerne vil pynte meg og kjøpe nye klær, forteller Anjali om bakgrunnen for ideen.

Det fine er at delingsøkonomien nå har skutt fart, folk er blitt mer vant til å dele på både biler, båter, hytter og leiligheter gjennom forskjellige apper. Derfor følte jeg at tiden var inne til å begynne å dele på klær også.

– Selv om det finnes en rekke butikker og konsepter som driver med ren utleie av klær, er SoBo det første utleienettverket i verden som baserer seg på direkte samarbeid mellom designere, butikker og privatpersoner, forteller markedssjef Katharina.

La oss si du skal noe spesielt på lørdag og går i butikkene for å finne noe nytt, illustrerer Anjali. Da er alt veldig trendbasert og det meste ganske likt. Det er vanskelig å finne noe helt unikt som skiller seg ut, og å kjøpe original design er jo ikke noe man har råd til så ofte.

– Men logger du deg på SoBo kan du både finne ting som er splitter nye og tjue år gamle. Vi har klær og kjoler som er kjøpt over hele verden og i alle tenkelige stiler.

designerklær til leie
Eget arkiv med designerklær:

SoBo har mange godbiter i arkivet!

© Sobo

Tilgjengeliggjør designerklær 

Tanken er at vi tilgjengeliggjør designerklær og kolleksjoner de fleste ikke har mulighet til å investere i. Kundene kan oppdage lokale butikker, mens innehaverne blir inspirert til å kjøpe inn mer spesielle plagg de ikke nødvendigvis er sikre på å få solgt. Vi vil også være et utstillingsvindu for spennende norsk design, og slik gjøre den tilgjengelig for allmennheten, forteller Anjali entusiastisk.

På den måten bygges relasjoner mellom designere, butikker og privatpersoner. Målet er å tilby et bredt, kuratert utvalg plagg og tilbehør uansett hvor i landet du bor.

– I tillegg har vi også showpieces fra designere SoBo samarbeider med. Dette er unike plagg som ikke er produsert for salg, men for visning. De kan du også leie for en kveld. Dette er ting du ikke har tilgang til andre steder, forklarer gründeren.

– De færreste har råd til å kjøpe en showpiece til 15 000 kroner, men de fleste kan leie den for 600 kroner for en kveld. Det synes vi er veldig kult, sier hun.

designerklær, catwalk, designerklær til leie
På catwalken:

Aldri har så mange vært så interessert i mote som nå.

© Getty Images

Ny måte å shoppe på

Forbrukerkulturen har tatt helt av og vi kjøper nye klær hele tiden, mener Anjali.

– Det er ikke bra for miljøet, samtidig som det er mye dårlig kvalitet. Likevel synes vi kvinner skal få fortsette å være opptatt av mote, se bra ut og ha lyst på noe nytt, men vi tilbyr altså en mer bærekraftig og morsommere måte å gjøre det på.

Du betaler ingenting for å lage profil på nettstedet, men når du leier ut, beholder SoBo Community en liten prosent av leiesummen. Denne dekker blant annet forsikring dersom noe skulle skje med plaggene.

– Det morsomste vi ser er at butikkene tør å tenke mer kreativt når det gjelder innkjøp, og at designere lager eksklusive kolleksjoner for oss. Vi tror SoBo kan bidra til å løfte motebransjen og gjøre design tilgjengelig for folket, erklærer markedssjef Katharina.

Teamet har nå ambisjoner om at SoBo Community skal nå ut i hele Europa.

– Vi føler at ideen vår er revolusjonerende og representerer en helt ny måte å kle seg og shoppe på, så vi håper jo SoBo Community skal bli en internasjonal merkevare til slutt. 

Andre alternativer:

Bloppis

Bloppis fungerer som et online loppemarked der klær kan kjøpes, byttes eller gis bort. Det er altså et digitalt loppemarked der du kan selge eller gi bort brukte klær og tilbehør, samt interiør- og fritidsartikler.

Selve ordet bloppis er en kombinasjon av ordene blogg og loppis, og ble første gang brukt av svenske motebloggere. Bloppis er heleid av Aller Media AS.

(Bloppis.no)

Tise

Denne appen, som bl.a. Jenny Skavlan står bak, er en blanding av Finn.no og Instagram og ble lansert i fjor. Appen er ment å gjøre det lett og inspirerende å selge og kjøpe brukt. Som på Instagram kan du like, chatte, legge på filter og tekst, samt følge andres profiler.

På appen kan du lage din egen annonse og plukke ut de plaggene du er fornøyd med. Appen er også ment til ren inspirasjon. Noen legger ut hele antrekk og viser hvordan man kan style. (Tise.no)

Leier ut catwalken

Rent the Runway er verdens største nettsted for utleie og salg av haute couture og andre designerklær. Nettstedet er amerikansk og baserer seg på klassisk utleie og kjøp. Det er altså ikke brukerstyrt som SoBo, og det ville nok vært vanskelig å få til noe lignende i lille Norge, men det kan være verdt å stikke innom for inspirasjon og ikke minst å sikle litt på catwalk-klær.

(renttherunway.com)

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...