tara instagram
Lær mer om Instagram:

Lei av å høre om hashtags, følgere og stories uten å være med på moroa? Se hvordan du kommer i gang med Instagram!

© Juliana Wicklund / Svein Finneide

Slik bruker du Instagram

Del dine fineste bilder på bildeappen Instagram! Slik går du frem for å lære mer - enten du er nybegynner eller viderekommen Insta-bruker.

28. februar 2019 av Siri Høstmælingen og Merethe Hommelsgård

Hvordan bruke Instagram?

Instagram er en sosial bildedelingstjeneste som er blitt superpopulær. Hvorfor? Fordi det kvadratiske formatet og de ulike filtrene du kan bruke på bildene dine, får dine fineste eller dine litt halvdårlige mobilbilder til å se ut som kunstverk.

Ikke minst er Instagram også blitt populært på grunn av #hashtags - det er en super måte å finne eller dele inspirasjon med den virtuelle verden på!

© Getty Images

For nybegynneren:

Kom i gang med Instagram nå! Følg de enkle punktene under:

 1. Du må ha en smarttelefon og nettilgang (wi-fi eller mobilnett)

 2. Gå i Google Play eller App store på mobilen og last ned gratis-appen Instagram.

 3. Lag deg en profil med bilde og brukernavn. I begynnelsen kan det være smart å ha en lukket profil. Det vil si at du først må godkjenne alle som vil følge deg/se bildene dine, men det er helt opp til deg om du ønsker å være privat eller ikke.

 4. Instagram lar deg velge om du vil ta et bilde med deres app, eller hente opp et bilde fra albumet ditt, som du allerede har tatt med kameramobilen. Vi anbefaler det siste! Ta heller flere bilder med mobilkameraet og velg det som blir best.

 5. Velg et filter eller juster fargene slik du ønsker i redigeringsdelen av appen.

 6. Før du publiserer bildet i Instagram-feeden din (Instagram-albumet som er tilknyttet din profil, som følgerne dine kan se), har du flere muligheter til å legge til informasjon: Skriv en kort bildetekst eller emoji, legg til sted eller personer, velg om du samtidig vil publisere bilde på Facebook, etc.

 7. I kommentarfeltet er det også vanlig å hashtagge. Sett tegnet # foran et ord som beskriver innholdet i bildet ditt, og det blir søkbart for andre som leter etter lignende innhold (NB! Andre kan kun finne bildet ditt med hashtaggen hvis du har åpen profil). Å bruke hashtagger er bra hvis du vil ha mange følgere.

Verdens mest populære Instagram-konto!

Visste du at verdens mest populære Instagram-konto i skrivende stund tilhører fotballspilleren Cristiano Ronaldo?

Han har imponerende 148 millioner følgere!

Han har derimot ikke verdens mest likte bilde på Instagram i skrivende stund. Det tilhører den yngste av Kardashian-søstrene og har svimlende 18 millioner likes. Bildet er veldig søtt da!

For den viderekommne:

Gjør mer ut av din Instagram! Sjekk våre beste tips under:

 • FÅ FLERE INSTAGRAM FØLGERE
  Hvis du ønsker å få flere følgere til din Instagram-konto bør du sørge for at du har en åpen profil - slik at de som kanskje ønsker å følge deg kan få en titt på hva slags innhold du har lagt ut. Da er det enklere for dem å bestemme seg for om din konto er noe for dem.

  Du kan også få flere følgere ved å poste mer regelmessig. Finn et (eller gjerne to) faste tidspunkt du legger ut nytt innhold. Hvilke tidspunkt som er best å poste på Instagram er avhengig av hva slags innhold du legger ut, og hvem du ønsker å nå. Bor de i Norge eller i utlandet? Når er de mest aktive? Her er det bare å prøve seg frem!

  Vær aktiv på Instagram! Svarer du dem som legger igjen en kommentar? Liker du deres bilder tilbake? På grunn av algoritmer i appen øker sjansene for å få flere følgere hvis du er engasjert i innholdet som deles der.

 • BRUKE HASHTAGS 
  Et annet triks for å få flere følgere er å bruke relevante hashtags. Hver post har en begrensning på 30 hashtags, og et fint gjennomsnitt med bruk av hashtagger ligger på ikke mer enn 7 - så her gjelder det å tenke smart. Ikke lag en hashtag for absolutt alt du kan se i bildet. #gaffel og #kniv er ikke nødvendigvis relevant dersom du har tatt et bilde av maten din på en kul restaurant.

  Dersom restauranten du er på har en Instagram-konto kan du tagge dem i bildet ditt. Kanskje de vil dele bildet på sin konto senere? Stedstag er også et veldig smart grep å ta! Legg inn hvor bildet ditt er tatt slik at andre kan finne bildet ditt - det er nemlig ikke bare hashtagger som gjør bildet ditt synlig!
View this post on Instagram

stormi webster 👼🏽

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

bilde til instagram
Ikke overdriv hashtaggingen:

Ikke vær for ivrig med hashtaggene når du legger ut et bilde på Instagram. Det er nok med 7 relevante hashtagger som sier noe om bildet ditt.

© Getty Images

 • HVORDAN FUNGERER INSTAGRAM STORIES? 
  På samme måte som SnapChat har Instagram også en funksjon for deling av videoer eller bilder som forsvinner etter 24 timer: Instagram Stories. Her er det mulig å ha det veldig gøy - det forsvinner jo etter 24 timer uansett! Vi mener selvfølgelig ikke at du skal poste noe du ikke ønsker at hele verden kan se, men lek deg gjerne med redigering, søte stickers, filter og gi følgerne dine et unikt innblikk i din verden.

 • TILLEGGSAPPER FOR INSTAGRAM
  Har du lagt merke til at noen Instagram-videoer glitrer mer enn vanlig? Altså - virkelig GLITRER? Da er sannsynligheten stor for at vedkommende har brukt tilleggsappen "KiraKira" for å legge til litt ekstra glam. Vi anbefaler at du laster ned appen sporenstreks for det ser virkelig helt fantastisk ut med dette filteret!

  For å dele andres Instagram-bilder må du bruke en app som heter "Repost for Instagram". Bare husk å spør først! Det er ikke OK å dele andres bilder for du har fått godkjennelse fra eieren. Dersom noen har repostet et av dine bilder uten at du har gitt dem tillatelse har du rett til å be dem slette bildet! Et unntak kan være dersom du deltar i konkurranser, da kan hashtaggen du bruker for å delta være en godkjennelse til at kontoen som har konkurransen kan reposte bildet ditt.

  Har du MANGE bilder du vil dele på en gang? Du kan enten velge å legge bildene i et slideshow på appen, eller du kan laste ned tilleggsappen "Layout" for å redigere flere bilder inn på ett bilde. Kult og praktisk!

Visste du?

Har du oppdaget at noen har kommentert litt merkelig på et bilde du har lagt ut? Sannsynligvis er det fordi den rare kommentaren kommer fra en robot-profil. Flere steder på nettet kan du finne tjenester som tilbyr deg å kjøpe (ja, kjøpe!) flere følgere eller la en robot like og kommentere andres bilder slik at du kan få flere følgere til din Instagram-konto. Høres kanskje litt smart ut, men IKKE FALL FOR FRISTELSEN!

Instagram har algoritmer som kan oppdage "fake followers" og de fjerner dem med jevne mellomrom. Dessuten er jo ikke dette ekte mennesker du kan dele interessante meninger eller opplevelser med...

Slette instagram

Var ikke instagram noe for deg? Synes du det tar opp for mye av tiden din? Det er mulig å deaktivere kontoen din dersom du kun vil ta en pause, eller du kan slette kontoen for godt. Men husk da at du vil miste alle bilder, kommentarer og likes. Du vil heller ikke ha mulighet senere til å registere en konto med samme brukernavn.

Hvordan slette instagram:

 1. Logg inn på din Instagram-konto gjennom en nettleser på mobilen din eller en datamaskin. (Det er ikke mulig å slette kontoen din gjennom Instagram-appen).

 2. Instagram ønsker å vite hvorfor du vil slette kontoen din og alternativet for å slette kontoen kommer kun opp etter at du har valgt en årsak i rullegardinmenyen. Du må for sikkerhetsskyld oppgi passordet ditt på nytt.

 3. Klikk eller trykk på "Slett kontoen min for godt"

Kilde: Instagram.com

Seneste

Kanskje er du også interessert i...