© Getty Images

Ta utfordringen: Et døgn uten mobil

Ett døgn uten telefon? Klarer vi det? Den nye trenden i USA er å tilbringe tid med familien i  stedet for å sitte foran en skjerm. Prøv og se hva som skjer!

9. januar 2020 av Eva Nyqvist

Forestill deg dette: Det er fredag kveld og alle sitter komfortabelt i sofaen. På bordet står en skål med godteri, et brettspill, tv-en er skrudd av og familien har lagt mobiltelefonene i en kurv ved inngangsdøren. Avslåtte. Nå kan den skjermfrie helgen begynne. Høres dette ut som science fiction?

– Å få hele familien til å stenge av, er ikke så vanskelig som man kunne forestille seg, sier Tiffany Shlain. Hun er en amerikansk filmprodusent og forfatter som ga ut «24/6, The Power of Unplugging One Day a Week» som er blitt en stor snakkis i USA. For det er ikke bare foreldre som synes skjermen har mistet sjarmen etter at de reflekterte over eget bruk, stadig flere unge innser også at de er limt til skjermen 24/7, og bruker altfor mye tid oppkoblet.

Tiffani Shlain er amerikansk filmprodusent, forfatter og internettpioner.

© Getty Images

I boken forklarer forfatteren, som har to barn på 10 og 16 år, hvordan familien, som beskriver seg som «ikke-religiøse jøder», praktiserer sin egen form for «sabbat» ved å slå av skjermene for en dag. Fra fredag kveld til lørdag ettermiddag er de 24 timer uten e-post, likes eller statusoppdateringer i sosiale medier. Total digital stillhet. Nesten som en korttidsfaste for hjernen. Og sjelen. Forfatteren beskriver den totale roen som senker seg over familien og hjemmet når mobilene er skrudd av. Hvordan hele familien sover bedre, snakker mer og rett og slett blir mer sammensveiset ved å bruke tid med hverandre.

– Hvis folk vil nå oss, kan de ringe på den gamle hjemmetelefonen, sier Tiffany. Og hvis folk har glemt nummeret, er det bare å ta turen innom og ringe på døren.

Den skjermfrie helgen har blitt til et slags ritual for familien, som vi alle ser frem til. Men en dag er mer enn nok. For like mye som vi lengter etter skjermfri tid sammen, skynder vi oss tilbake til mobilene våre når «sabbaten» er over, sier Tiffany, som på ingen måte er fiendtlig mot teknologi. Tvert imot. Hun får ofte merkelappen internettpioner, og som webutvikler var hun med på å lansere The Webby Awards (The Lovie Awards in Europe) som en slags Oscar for nettinnhold.

 – Det er over tjue år siden nå, sier hun.

 – Internett var noe nytt og helt fantastisk som skulle åpne alle slags dører for oss. Vi kunne ikke forutse at vi skulle sitte med en mobil foran ansiktet og være tilgjengelig 24/7! Men sånn ble det jo! 24/6 i stedet for 24/7 er kanskje ikke en perfekt løsning, men muligens et skritt i riktig retning, mener forfatteren. 

– En liten pause fra skjermene våre får oss til å sette pris på både hva digital teknologi gjør mulig for oss, men også alt det den lett forhindrer eller begrenser. Som for eksempel å sosialisere og relatere ansikt til ansikt. Vi kommuniserer ikke med noen direkte når vi sitter foran skjermene våre. Vi gjemmer oss både fra de vi «snakker» med via skjermen, og eventuelt de som skulle befinne seg fysisk i rommet. Og vi kommuniserer heller ikke nødvendigvis når vi vil.

Man innser ikke hvor mye man blir manipulert av de konstante oppdateringene før man skrur av og legger mobilen fra seg, sier Tiffany. Den skjermfrie tiden gir familien anledning til å tenke og reflektere over hvordan de bruker tiden sin og dermed hva de vil gjøre med livene sine. 

– Vi må også tenke på hvordan mobilvanene våre påvirker andre, sier Tiffany. I boken trekker hun en parallell mellom mobilbruk og røyking. 

– Ikke bare er begge deler avhengighetsskapende, men våre mobilvaner påvirker andre, akkurat som passiv røyking. Det skal ikke mer til enn én mobil på bordet før alle rundt blir påvirket, mener Tiffany. 

Etterlysning! Lyst til å prøve mobilfaste? Skriv til oss på [email protected] og fortell om hvordan DU gjorde det. 

SETT I GANG!

1 Velg en dag som fungerer for deg og din gjeng. Tiffany anbefaler at du/dere kobler ut i minst 24 timer, men en kveld kan også være en god start. 

2. Planlegg noe alle liker å gjøre denne kvelden. Bak pizza og spill et brettspilll. Om kvelden fungerer fint for alle, fortsett med en skjermfri frokost dagen etter, gjerne fulgt av en aktivitet.

3. Informer slekt og venner om dette tiltaket og legg inn mobilsvar på mobilene.

4. Inviter hjem venner på en skjermfri kveld.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...