DIY restegarn lampeskjerm
© Francis Besse

DIY med restegarn og hønsenetting

En fluffy lampeskjerm, fargerike kubbelysholdere, et vakkert stilleben, en stilig clutch med frynser og praktisk utstyr til hjemmekontoret – her er 5 enkle DIY-prosjekter med restegarn og hønsenetting.

4. april 2023 av Sonia Roy
DIY kubbelysholder
© Francis Besse

Vevd kubbelysholder

Her har vi brukt kobbernetting som et utgangspunkt for å veve med ullgarn. Resultatet er fargerike og unike lysholdere til store kubbelys. PS! Pass på at det er godt med luft mellom lyset og ullgarnet. Kobbernetting finner du i nettbutikken Floristik24.no. Den lille rosa skålen er vintage. Den sennepsgule koppen oser av 70-tallet. Du finner kanskje en lignende på Fretex til en billig penge. Følg opp stilen med en blomstrete pute. Den gule puten i stolen er fra Ikea. 

Du trenger:

kobbernetting H 35 cm, f.eks. fra Floristik24.no

kobbertråd fra f.eks. skapmer.no

grillspyd i tre

to sirkelrunde treskiver. Ø 17 cm, H 2,2 cm

restegarn i ull i ulike farger

2 store hvite kubbelys

avbitertang

sandpapir

saks

ullnål

Slik gjør du:

1. Klipp ut en 55 cm lengde av kobbernettingen med avbitertang (22 ruter) til den store lysestaken. Den skal være cirka 35 centimeter høy. Træ ulltråd på nålen og vev i høyden på trådnettet i ulike farger i hele bredden. Følg diagrammet under. Fest tråden med en usynlig knute på innsiden av sirkelen.

2. Fest sidene på kobbernettet til hverandre ved å «sy» med kobbertråden rundt grillpinnen. (Se bildet). Pass på at de to endene er like høye, cirka 35 centimeter. Plasser sylinderen over den sirkelrunde treskiven og klem litt forsiktig nederst, slik at nettingen sitter tett inntil treskiven. Sett et kubbelys i lysestaken.

3. Lag den minste lysestaken på samme måte, men denne gang klipper du nettingen 55 cm lang, men bare 28 centimeter høy. Træ en tråd i nålen og vev etter eget ønske. Følg gjerne diagrammet under.

Diagram til kubbelysholder:

Diagram kubbelysholder
Diagram kubbelysholder
DIY hønsenetting
© Francis Besse

Stilleben med trådmugger

De to gjennomsiktige kannene er nærmest vektløse og er perfekte til tørket gress, planter og blomster for å skape en egen skulpturell harmoni.

Vi har brukt papirtrukket ståltråd fra Decoflorale.com. Farget ståltråd kan også fint brukes, det finner du blant annet på fruugo.no. Skåler i tre og et tørket «bananblad» eller et trebrett hører med til stillebenet. Det gjør også et kreppet eller strikket kjøkkenhåndkle.

Du trenger:

Ståltråd, kobbertråd eller papirtrukket metalltråd. Vi har brukt papirtrukket metalltråd i ulike farger som finnes på Decoflorale.com.

Avbitertang

Ulike beholdere som vaser eller krukker som fungerer som maler

Slik gjør du:

1. Bunnen på muggen: Mål opp og knip av 3 ståltråder på 78 centimeter og en ståltråd på 80 cm. La de fire trådene danne et kryss i bunnen, og bøy dem opp langs kantene på en mal, f.eks. en flaske eller en krukke. Slik får du skjelettet på muggen. Bruk den lengste tråden til å feste krysset i bunnen, slik at det blir stabilt. Form muggen så høy som du ønsker, og brett inn trådene midlertidig.

2. Kroppen på muggen: Knip av en tråd på omtrent 50 centimeter og legg den rundt skjelettet omtrent der du vil ha det nederste festet på håndtaket. Vikle tråden forsiktig utenfra og inn rundt hver vertikale tråd, slik at de danner små kryss. Fest på baksiden av muggen og knip av overflødig tråd. Se bildet. Hvis du vikler tråden rundt en mugge, må du ikke lage det så stramt at du ikke får ut malen. PS. Husk at det ikke gjør noe om muggen ser litt skjev ut underveis. Du bare bøyer den til helt til slutt.

3. Gjenta operasjonen for de andre horisontale radene med 3 centimeters mellomrom. På den siste raden bøyer du den vertikale tråden utover fra håndtaket for å lage tuten til muggen. Fortsett flettingen av den siste horisontale raden etter kurven på tuten. Brett og form endene på trådene i skjøtene. Klipp av overflødige tråder.

4. Form håndtaket på muggen ved å klippe til to tråder til ytterkantene, à ca. 30 centimeter. Klipp i tillegg ca. 10 tråder à 10 centimeter. Fest de korte trådene vinkelrett på de lange. Form håndtaket som en stige og lag trinn for hver 3 cm. Det ferdige håndtaket blir ca. 23 cm langt og 3 cm bredt. Fest det til muggen der du synes det passer ved å tvinne de to lange yttertrådene fast i skjøten bak på selve muggen. Klipp av overflødig metalltråd. 

Se også: DIY: Oppgrader bilderammene med maling

DIY clutch
© Francis Besse

Frynseclutch

Denne clutchen har en ullen frynsekant. Den vekker garantert beundring. Bruk et flerfarget, tykt ullgarn. En velbrukt velurstol hører med i stilen. På gulvet ligger et kuskinn fra Ikea. 

Du trenger:

kobbernetting H 35 cm, f.eks. fra Floristik24.no

tykt ullgarn, gjerne multifarget

avbitertang

ullnål

saks

Slik gjør du:

1. Klipp ut to rektangler i kobbernetting på 22,5 cm (ca. 9 ruter) x 17,5 cm (ca. 7 ruter). Dette skal danne skjelettet i clutchen eller selskapsvesken. Du trenger også 2 rektangler på 25 cm (ca. 10 ruter) x 7,5 cm (3 ruter) til lokket på vesken.

2. Træ et flerfarget, tykt garn på en ullnål med et stort øye, og sy opp og ned kvadratene i nettingen. Sy nedover i fire omganger. På lokket gjør du det samme, men lag noen frynser som får henge løst. Lag cirka to frynser per rute, som du fester med fine knuter. (Se skjema under med saks.)

3. Legg veskebitene oppå hverandre med retten ut. Fest sidene til hverandre ved å sy sidene med en ulltråd. Gjør det samme med de to rektanglene som skal utgjøre lokket. Sy så lokket på vesken med ulltråd på toppen. Se diagram og bildet av vesken. 

Diagram frynseclutch:

Diagram clutch
Diagram clutch
Diagram clutch
DIY hjemmekontor
© Francis Besse

Penneholder og papirkurv til hjemmekontoret

Med sin åpne konstruksjon egner denne penneholderen seg uansett hvilken stil du har hjemme. Vi har brukt kobbernetting og kobbertråd. Lag gjerne en liten ekstra boks til konvolutter eller huskelapper. En vakker notatbok med mønster hører til. Velg gjerne blyanter og penner i naturmaterialer.

Vasen og skålen er vintage. La gjerne noen pent nøstede restetråder i fine farger få lyse opp i skålen. 

Du trenger:

kobbernetting

kobbertråd

avbitertang

flat tang

grillspyd i tre

rosa filt

tynn metalltråd

en stor nål

en blyant/penn

1 bit ulltråd

Slik gjør du:

1. Knip av 2 rektangler i kobbernetting på 20 cm (8 ruter) x 7,5 cm (3 ruter) til bunnen og lokket. Klipp så 2 rektangler på 20 x 2,5 cm til de lange sidene og 2 rektangler à 7,5 x 2,5 cm til de korte sidene.

2. Fest sidene til hverandre slik du gjorde med lysholderne. Lag spiraler og sy fast sidene til hverandre langs alle sidene. Du skal sy sammen 3 sider à 20 centimeter, og lage to spiraler à 7,5 cm og 4 på 2,5 centimeter. Start med bunnen, sett på de lange sidene, fortsett med de korte sidene og avslutt med lokket. Fest sidene til hverandre ved å klemme forsiktig på tråden med den flate tangen. Husk å la den ene siden av lokket være fritt. Det skal kunne åpnes forsiktig.

3. For å lage lukkemekanismen: Klipp av 7 cm kobbertråd. Form den rundt en blyant på midten for å få en avrundet form. Fest den så til midten av lokket. Se bildet. Lag en liten knute av en ulltråd. Fest knuten til midten av selve penneholderen. Dermed har du en søt lukkemekanisme. Se bildet.

4. Kortholderen lages på samme måte som pennalet. Klipp til kobbernetting i triangelform: Du trenger: Bunn 1 à 17,5 cm (7 ruter) x 12,5 cm (5 ruter). Lange sider 2 rektangler à 17,5 x 5 cm (2 ruter). Korte sider: 2 rektangler à 12,5 x 5 cm. Sy sammen sidene på samme måte som med penneholderen ved å sy med kobbertråd i sidene. Klem forsiktig i hjørnene. 

DIY lampeskjerm
© Francis Besse

Lampeskjerm med frynser

Ulike ullteksturer gir denne lampeskjermen en helt særegen karakter. Bland tovet ulltråd med tynnere ulltråd til selve skjermen. Bruk en gammel keramikkrukke som lampefot eller gjør et 70-tallskupp på nettet. Dekorer med tørkede blomster i en vintagevase i keramikk og et tørket palmeblad i en tom ramme fra en bruktbutikk eller fra skattejakt på loftet. Legg gjerne frem garnnøster i matchende farger. Det gir garantert inspirasjon. Strikkepinner i bambus eller tre er lekkert til. 

Du trenger:

2 sirkler til lampeskjermen med diameter 30 centimeter

hønsenetting, 35 cm høy

ståltråd

ulike ullgarn, noe tynt ullgarn i offwhite, noe tovet garn

avbitertang

saks

kam

ullnål

Slik gjør du:

1. Klipp ut et stykke hønsenetting som tilsvarer omkretsen på størrelsen til sirkelen til lampeskjermen du vil lage. Her er det 38 ruter x 7 ruter i høyden (ca. 18 cm). Plasser sirklene i toppen og i bunnen av nettingen. Fest nettingen i siden med ståltråd slik at formen holder seg.

2. Klipp av 80 cm lange tråder i tynn ull. Brett dem dobbelt og legg dem over kanten på lampeskjermen og trekk trådene igjennom for å feste dem. Vev med de to trådene over og under rutene vertikalt. Fest trådene nederst med en liten knute. Gjenta med 5 tråder i hvert kvadrat. Vev litt ulikt. Gjenta rundt hele skjermen.

3. Klipp av 44 cm lange tråder av det fine ullgarnet. Brett dem dobbelt og fest dem nederst på skjermen for hver femte tråd. Dette for å få tettere frynser. Gjenta rundt skjermen. Se bildet.

4. Vev gjennom den første horisontale ruten på lampeskjermen ved å tre det fine garnet opp og ned horisontalt. La den andre ruterekken få beholde kun de vertikale trådene. Vev så gjennom tredje og fjerde rekke med ruter.

5. Følg samme prinsipp med det tovede garnet. Vev horisontalt i femte, sjette og syvende rad på lampeskjermen. Modeller ved å trekke eller skyve litt ekstra på trådene på forsiden og baksiden av skjermen til du har fått frem ønsket volum.

6. Klipp av frynsene slik at de er like lange. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...