© Netflix

Mona B. Riise: Dette er to av mine favoritt feelgood-filmer noensinne

Det er den australske skuespiller Toni Collette som har æren for begge filmene.

17. juni 2022 av Mona B. Riise

Toni Collette har en dramatisk nerve, et sjeldent fint ansikt og ikke minst en utrolig komisk timing.

Det er ikke komisk timing hun har brukt mest de siste årene. I den fryktelig spennende serien «The Staircase» spiller hun Kathleen Peterson, som også i virkeligheten ble funnet død i bunnen av en trapp. HBO Max-serien bygger på etterforskningen av mannen, Michael Peterson (i serien spilt av Colin Firth), som blir mistenkt for drap, som hevder kona hadde drukket for mye og falt.

Jeg advarer sarte sjeler, serien er sjeldent grafisk, men imponerende laget og utrolig godt spilt.

Og det var da jeg så «The Staircase» jeg kom på at Toni Collette har æren for to av mine favoritt feelgood-filmer noensinne. 

«Muriels Wedding» (1994), regi: P.J Hogan

(Vimeo og You tube – gratis)

«You’re terrible, Muriel!» Det var som Muriel jeg første gangen oppdaget Toni Collette og har elsket henne siden. 

Muriel er ikke den mest populære jenta i gjengen. Det eneste hun ønsker seg er et glamorøst bryllup, komme seg vekk fra en kjip og selvsentrert politiker-pappa og en deprimert mor, og musikken hun hører på er ABBA.

Komedien er mørk, veldig morsom og ikke minst oppløftende. En 90-talls Askepott-historie om selvtillit, drømmer, vennskap – og alt med brodd. På den tiden var karakteren Muriel en sjelden uperfekt heltinne. Toni Collette ble nominert til Golden Globe som Muriel. 

© YouTube

«Little Miss Sunshine» (2006),

regi: Jonathan Dayton, Valerie Faris (Netflix, Itunes, SF Anytime)

Ååååhh, jeg kan se denne filmen hver gang jeg er litt nede. Filmen viser hvordan det lyse og det vanskelige lever side om side, og når man kan le av tragedien blir alt så mye bedre.

Hør bare utgangspunktet for handlingen:

Sheryl Hoover (spilt av Toni Collette) er en overarbeidet mor som bor i New Mexico. Hennes homofile bror Frank er arbeidsledig Proust-ekspert, og bor midlertidig hos familien etter å ha prøvd å ta livet sitt. Sheryls mann Richard holder motivasjonsforedrag og er en middels suksessfull coach, sønnen Dwayne har sluttet å snakke for å vise at han har viljestyrke nok til å bli jegerpilot, og faren til Sheryl, Edwin, har nettopp blitt kastet ut fra gamlehjemmet fordi han snortet heroin. Hovedpersonen er strengt tatt vidunderlige Olive – den yngste datteren til Sheryl og Richard. En jente med tykke store briller som vil bli beauty queen.

Når hun kvalifiserer seg til «Little Miss Sunshine» i California, drar hele familien på livets biltur for å rekke missekonkurransen. For en reise det blir! 

At den vant to Oscar av fire nominasjoner var ikke nok, spør du meg!

© Netflix

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...