- At jeg er så utilpass handler om at jeg ikke er noen selger

Aktuell med sin 15. krimroman, må den innadvendte suksessforfatteren Tom Egeland igjen stikke nesen ut i offentligheten. Sjenansen kan være til hinder, innrømmer han. – Men jeg har ingen behov for å være kjendis!

7. september 2020 av Lisbeth Skøelv

Tom Egeland

Alder: 61 
Bor: I Oslo
Familie: Gift med Åse, har tre voksne barn og tre barnebarn
Yrke: Forfatter. Tidligere journalist og nyhetsredaktør
Sosiale medier: @TomEgelandForfatterside (Facebook), @tomegeland (Twitter) @forfattertomegeland (Instagram) og Tomegeland.com (nettside)

Mange forfattere synes jobben er ensom og savner kolleger. Det gjør visst ikke du? 

– Jeg har ikke det sosiale genet som mange har, som gjør at de må ha kolleger rundt seg som de kan småprate med rundt kaffemaskinen. For meg utgjorde heller ikke koronaen noen stor forskjell i dagliglivet, bortsett fra at jeg faktisk ligger et halvt år foran skjemaet med neste års roman, altså 2021-romanen. Dette på grunn av så få oppdrag i vår, som bokbad, møter, intervjuer – alt som vanligvis fyller opp dagene mine i tillegg til skrivingen.

Den eneste kollegaen din er toypuddelen Teddy …? 

– Teddy – som er 13 år – tilhører opprinnelig datteren min, som er flyttet hjemmefra for lenge siden. Jeg ville egentlig ikke ha hund. Kona mi og datteren min skrev en høytidelig kontrakt med meg om at jeg skulle slippe å ha noe med ham å gjøre. Så endte han i stedet opp som min kamerat. Han ligger på fanget mitt og sover mens jeg skriver, og følger etter meg overalt. Jeg går ofte tur med ham, og nesten daglig blir vi stoppet av damer som synes han er så søt og tror han er en valp. Hver gang det har vært bilder av meg og Teddy på trykk, får jeg brev fra kvinner. Ikke frierbrev, altså – de lurer alltid på hvilken rase Teddy er. 

Din nyeste krim, «Kongen», handler om kidnapping i nær familie for en velstående forretningsmann. Er du inspirert av Lørenskog-saken? 

– På ingen måte, tvert imot. Da Lørenskog-saken ble offentlig kjent gjennom politiets pressekonferanse, skvatt jeg litt, og lurte da på om jeg kunne skrive ferdig boken. Det er ingen bok om den saken, men den er på mange måter lik i det at en veldig rik, norsk manns kone og unge datter blir kidnappet. Etter noen dagers betenkningstid konkluderte jeg og forlaget med at jeg ikke kunne la meg stoppe av at virkeligheten plutselig lignet på fiksjonen. Veldig mange av bøkene mine ligner på virkeligheten, det er litt av mitt litterære prosjekt å bruke fakta og fiksjon i en blanding. Men jeg har anstrengt meg for at min historie ikke skal ligne for mye på Lørenskog-saken.

Du skriver om det som gjør mest vondt – å miste dem man er glad i. Hva tenkte du da du skrev? 

– Jeg prøvde å leve meg inn i den bunnløse angsten du må føle hvis partneren din, og ikke minst barna dine, forsvinner, og du plutselig mottar et brev eller en tekstmelding med informasjon som røper at vedkommende er kidnappet. 

Du er jo selv gift og har tre barn. Hadde du dem i tankene da du skrev boken? 

– Boken starter med at kona og datteren ikke er hjemme når sønnen i huset kommer hjem fra skolen. De timene som går fra man først tenker at dette har en naturlig forklaring og til man innser at her har det skjedd noe alvorlig, er uutholdelige. Alle vi som har barn har opp igjennom følt på den frykten: Datteren din har ikke kommet fra skolen. Sa hun noe om at hun skulle innom en venninne? Hvor lang tid skal du la det gå før du tar affære? Det å ringe politiet er jo å flytte frykten inn i virkeligheten, så man vil vel nøle i det lengste med å gjøre det, men da kan man ha mistet verdifull tid. 

Bøkene dine er oversatt til 24 språk. Du mener du kan takke den verdensberømte forfatteren Dan Brown for litt av utenlandssuksessen. Hvorfor det? 

– Da må vi tilbake til tidlig 2000-tallet da Dan Browns roman «Da Vinci-koden» utkom to år etter min roman «Sirkelens ende». Handlingen i de to bøkene lignet jo veldig på hverandre, og mange trodde – og tror fortsatt – at Brown har plagiert min bok. Jeg tror ikke det et eneste sekund, dette er tilfeldigheter som skjer innen litteratur, musikk, tv osv. Fordelen min var jo at min da noe glemte bok fikk nytt liv, både i Norge, hvor opplaget eksploderte, og også ute i verden. Boken ble oversatt til 24 språk, og jeg reiste Europa rundt som den norske forfatteren som Dan Brown plagierte. Før dette skjedde solgte jeg bare brukbart, noen tusen av hver bok, men det tok aldri av. Etter plagiatbeskyldningene solgte jeg over 200 000 bøker bare i Italia. Det var etter dette at jeg kunne slutte i jobben min i TV 2 og skrive på heltid. 

Hvordan liker du lanseringsfasen av en bok? 

– Det er jo en del av det å være forfatter. Gitt at 99 prosent av alle norske forfattere ikke får oppmerksomhet, så kan jeg jo ikke surmule over det faktum at jeg blir intervjuet og invitert til radio og tv, men jeg elsker først og fremst å skrive og finne på spennende historier, skape litterære figurer og leke meg med språket. Og det gjør jeg mutters alene i skrivefasen. Men jeg er ingen underholdningsartist. Jeg er av natur veldig privat og lukket. Det meste i mitt liv har ikke folk noe med. 

Les også: Test deg selv, er du introvert eller ekstrovert?

For du er egentlig sjenert? 

– Ja, det er jeg. Ta min gode forfatterkollega Unni Lindell, for eksempel, hun synes jo å skrive er fryktelig slitsomt, men å møte lesere og være ute i offentligheten er festlig. Jeg er stikk motsatt. Hvis Unni signerer bok, og det ikke kommer noen, så går jo hun bort til folk og sier: «Du, har du ikke lyst til å se litt på boken min?». Hvis jeg sitter ved et signeringsbord og det ikke er kø, så vet jeg ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg føler til de grader at jeg sitter på utstilling og blir beglodd. At jeg er så utilpass handler om at jeg ikke er noen selger, jeg har ikke selgergenet, og jeg er ikke sosial. Jeg er veldig innadvendt. Jeg blir beklemt av situasjoner der jeg føler at jeg skal pushe boken min på en sakesløs kunde som kommer inn i en bokhandel.

Er det noe du føler du går glipp av på grunn av sjenansen? 

– Jeg avslår 90 prosent av alle henvendelsene jeg får fra tv-selskaper. Jeg takker ja de gangene det er noe som høres ordentlig gøy ut, som bilprogrammet «Top Gear», eller det som føles relevant for det jeg driver med – jeg deltok nylig i et dansk program som sendes senere på NRK, om researchen min til «Kongen». Jeg vet ikke hvor mange realityprogrammer jeg har takket nei til, jeg har ingen behov for å bli kjendis, og definitivt ikke realitykjendis. Det har ingenting med livet mitt å gjøre. Jeg skjønner lite av influencer-verdenen. For noen år siden prøvde jeg meg på å skrive blogg om litteratur og bøker, som ble en flopp av en annen verden. Jeg tror jeg skrev to innlegg som hadde rundt 300 lesere. Jeg innså at altfor få er interessert i bøker, blogguniverset handler om mote og sminke og kropp. 

Skulle du ønske at du var mer utadvendt? 

– På et nivå hadde det sikkert vært behagelig å vært et utadvendt, sprudlende menneske, men jeg må bare ta konsekvensen av den jeg er. Her er et eksempel: Jeg er på litteraturfestivalen på Lillehammer, går ned i frokostsalen, og alle bordene er opptatt med bare en og annen ledig stol. Ved et av bordene der det er en ledig stol, sitter Dag Solstad. Jeg har ved et fåtall anledninger småpratet med Dag Solstad, men det ville ikke falle meg inn å gå bort til ham og spørre om det er greit at jeg setter meg ned der. Da tenker jeg at hvis ikke han husker hvem jeg er, så blir jo dette helt merkelig. Min reaksjon blir da å gå ut av hotellet, bort til nærmeste kiosk og kjøpe meg en pølse med brød til frokost i stedet, så slipper jeg ydmykelsen av å sirkle rundt disse fulle bordene med en og annen ledig stol. 

Så du har ikke selvtilliten til å tenke at kanskje Dag Solstad ville syntes det var hyggelig å spise frokost med deg? 

– Nei, og det kan jeg aldri tenke meg at han ville syntes heller

Du har større selvtillit i rollen som forfatter enn om du bare er Tom, har du sagt. Hvorfor det?

– Da er jeg i en rolle og setting hvor jeg har stor selvtillit. Jeg har jo solgt noen millioner bøker, så noe riktig må jeg ha gjort.

Du har en gang uttalt følgende: «Jeg er kanskje litteraturens svar på Kiss, mens Karl Ove Knausgård er litteraturens Garbarek eller Grateful Dead». Hva legger du i det? 

– Innenfor ethvert kunstfelt vil man ha enerne, de nyskapende og fremragende. Og så har du oss som kanskje er brukskunstnere og oppleves mer kommersielle. Jeg innser at jeg ikke skriver bøker for evigheten eller kommer til å vinne Nobelprisen, min ambisjon er å skrive medrivende og spennende bøker og være så god som jeg kan være innen det feltet jeg har valgt meg ut. Jeg har ingenting imot å være Kiss i denne metaforen, jeg elsker Kiss og Queen og slike gamle band. Og bare fordi noe selger mye, betyr det ikke at det ikke er bra! 

Les også: Hadde jeg villet bli rik, hadde jeg blitt i næringslivet

Kongen av Tom Egeland, 349 kr

© Capitana

Om boken: Kongen

«De har tatt det kjæreste han har. Men har han råd til å kjøpe dem fri? Storkapital. Lyssky transaksjoner. Liv står på spill i et nådeløst kidnappingsdrama. Da kona og datteren til finansmannen Christian Collett Archer blir kidnappet, må politietterforsker Siri Schau og eks-politimannen Richard Skøyen samarbeide om å sirkle inn den skyldige. 

Richard Skøyen er Archers sikkerhetssjef, og til tross for at han råder sjefen sin til å koble inn politiet fra første stund, nekter Archer av frykt for at kidnapperne vil skade Monica og datteren. Skøyen er en mann som trives dårlig med autoriteter og som gjerne bruker uortodokse etterforskningsmetoder, men i denne farlige saken vil han helst samarbeide med politiet, og etter en nær fatal skyteepisode i Maridalen blir det slik. 

De umake etterforskerne står foran en formidabel oppgave. Schau og Skøyen leter etter kidnapperne i Oslos underverden, i italiensk mafia og i lyssky finanskonsern. Er motivet penger – eller ligger løsningen skjult et helt annet sted? Tom Egeland skriver åndeløst spennende om det som gjør aller mest vondt: Å miste dem du er glad i. Den minste feil kan føre til at du aldri ser dem igjen. Uansett hvor mange penger du har ...» 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...