Vibekes viltmeny

Få smaker fra Andøy med denne økologiske menyen med blåkveite, elgkjøtt og tyttebærdessert.

21. februar 2014 av Siri Høstmælingen

Vi bruker mye elgkjøtt fordi den er kortreist, skutt på Andøy der vi bor. Vi liker også å bruke økologiske matvarer eller egenhøstede råvarer. Jeg lager ofte høstruller, som jeg kaller det, fordi det er en god og smakfull rett og fordi men fort blir litt lei av vilt hvis man spiser det ofte.Håper det smaker :-)

Forrett: Blåkveite på grovbrød (lages til sist)
Hovedrett: Høstruller
Dessert: Vaniljeskum med tyttebær (lages først)

 

 

Blåkveite på grovbrød 

Grovt brød/ pumpernikkel/ rugbrød
Idun grov sennep
Meierismør
Blåkveite
Spinat
Lime
Agurk
 
1. Skjær brødet så tynt som mulig, ei hel skive til hver person. Smør den ene siden med smør, den andre siden med sennep, stek deretter begge sidene i tørr stekepanne på middels varme til den blir sprø. Del skiva diagonalt.
2. Fjern de groveste stilkene på spinaten. Legg den og fisk på skivene. Sett den ene pent oppå den andre og pynt med tynne skiver agurk og lime.
 

Høstruller
4-6 pers

Filoflak 20x20 (kjøpes i innvandrerbutikk)
500 g elgkjøttdeig
150 g løk
150 g økologisk rødbeter
100 g rosenkål
100 g hodekål
1 rød chili uten frø, finhakkes
1 kinesisk hvitløk, finhakkes
200 gr egenplukka sopp
1 ts salt
pepper
1 ts asiatisk fiskesaus
1 ts sesamolje
1 ss østerssaus
 
1 bolle med vann, fuktig klede, 1 flaske rapsolje
 
1. Rasp alle grønnsakene unntatt rosenkålen. Den skal deles i fire. Fres alt raskt i olje eller margarin.
2. Fres kjøttdeigen raskt til den skifter farge. Pass på at den ikke stekes for lenge, da elgkjøttet fort blir tørt. Ha alt i en bolle og bland inn resten av ingrediensene.
3. Ta ut ett og ett filoflak, la resten ligge under et fuktig klede, de tørker fort. Plasser flaket foran deg med en spiss mot deg. Legg ca 50 gr av blandingen midt på flaket. Brett først over det hjørnet som er nærmest deg, deretter de to ytterhjørnene så pakken får konvoluttform. Bruk fingertuppene og smør på vann på den siste spissen og rull en fin rull. De skal se ut som asiatiske vårruller. Dette blir ca 20-22 stk
4. Stekes i en dyp stekepanne i rapsolje på sterk varme. La dem renne av seg på kjøkkenpapir.
 
Tilbehør: Ovnsbakte grønnsaker f.eks rødbeter, søtpotet, kål, løk, gulrøtter, fennikel, pastinakk eller poteter
 
Vibeke har servert høstrullene med grønn salat av issalat, ruccola, pære, sukkererter og purre i tillegg til brokkoli som er dyppet i tempura og fritert.
Server med dip og sweetchilisaus:
 
Dip                                                              
1 boks økologisk rømme                          
1 ss finhakket purreløk                        
2 ss ramsløk                                                
salt, pepper                                                                    

Tempura
1 egg
0,5 dl olje
1 dl hvetemel
1 dl maismel
2 dl vann
karry, gurkemeie, paprikapulver og salt

Bland godt sammen, sett i kjøleskap til bruk

 

 

Vaniljeskum
3 dl kremføte
2 eggehviter
1 ss sukker
1 vaniljestang
5 plate gelatin
 
1. Legg gelatinen i bløt. Stivpisk eggehvitene og sett til side.
2. Pisk fløten og tilsett vaniljefrøene, sukker, og oppløst gelatin. Bland godt.
3. Pisk inn hvitene. Ha straks i porsjonsglass. Dette stivner fort. Hell over 1-2 ss rørte tyttebær, sett kaldt til bruk.
 

Kanskje er du også interessert i...