Skinkestek med kål og eple

Edel lager skinkestek med ekstra deilig tilbehør. Se hennes vri på den tradisjonelle steken.

20. november 2013

Her er min oppskrift på skinkestek med stekt kål og eple. Skinkesteken er jo ganske så vanlig, men stekt kål og eple er godt tilbehør, noe annet enn surkål.
Tilbehøret består også av regnbuegulrøtter, som blir dyrket i Stange kommune hvor jeg bor, de er kjempegode!

Hilsen Edel Rangaard i Ottestad (Edels Mat & Vin).

Vil du være med i Tara Smaks tradisjonsmatkonkurranse? Les mer her!

Skinkestek & stekt kål med epler og bacon

Skinkestek:

2 kg skinkestek uten ben
4 ts salt
1 ts pepper
5 dl vann
3 stk gulrot
1 stk løk

1. Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.
2. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken.
3. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 125 °C. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C,
dette tar ca. 2 timer.
4. Ta av strømpen og bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor. La steken hvile i ca. 20 minutter før du skjærer i den. NB! Ta vare på stekesjyen til sausen.

Stekt kål med epler & bacon:

300 gr hodekål eller rødkål
2 epler
140 gr bacon, i terninger
2 ss olivenolje
1 ts støtt anis
1,5 ts tørket timian
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper

1. Stek baconterningene gylne og sprø i en tørr panne på middels varme. Legges til side.
2. Kålen skjæres i strimler og epler i tynne båter. Stekes sammen i en panne med olje, eddik og krydder i ca. 10 minutter. Tilsett bacon helt til slutt.

Saus:

2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl stekesjy
1 ts soyasaus
1 laurbærblad
salt og pepper
1 dråpe sukkerkulør

1. Brun smør og mel under stadig omrøring. Spe med sjyen.
2. Tilsett soya og laurbærblad og la sausen trekke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Hvis du vil ha mere saus, tilsetter du 5 dl vann og 1 beger "Fond Du chef" og en ekstra ss mel.
 

Regnbuegulrøtter:

På Hegsvold Gård i Stange dyrkes, vaskes og pakkes det gulerøtter i stor skala til det norske markedet. Jordsmonnet i Stange/Vestbygd i Hedmark er spesielt egnet for grønsaksproduksjon, og har gjort sitt til at Valborg Alhaug som i dag driver gården, har satset stort på gulrotproduksjon.

Kok de "lilla" gulrøttene for seg selv, da vannet blir lilla og ødelegger fargen på de gule og orange gulrøttene.

Server skinkesteken med kålen, gode kokte poteter, gulrøtter, tyttebærsyltetøy - og sprøtt potetgull med salt ;)

Kanskje er du også interessert i...