Middagstips vegetar
Vegetar-nachos:

Det er ikke noe problem med vegetar-nachos til middag, så lenge den lages med kjøtt.

© Marthe Reienes

Utfordringer med kjøttfrie dager

Fra kjøttfri måned til kjøttfrie uker til kjøttfrie dager til bare en ambisjon ...

14. oktober 2016 av Siri Gjelsvik

Dette er en klassisk suksesshistorie fra Seks og samliv. Noen av oss, vi trenger ikke å nevne navn (Ikke nevn navn!), får av og til litt fikse idéer. Andre har en mer realistisk tilnærming til livet og hverdagen, og vi trenger ikke å nevne navn på ham heller. La oss bare kalle ham Mann (41). Vi kommer tilbake til det.

Den fikse idéen denne uka handler i korte trekk om å redde verden, i hvert fall en liten bit av den, ved å spise mindre rødt kjøtt. Siden vi (jeg) har bestemt at vi ikke trenger å sette opp noe nøyaktig klimaregnskap (mest fordi jeg flyr hver uke og det ødelegger statistikken veldig), er dette ganske lett. Alt blir mye lettere når man kan være litt omtrentlig med tall og statistikk.

Uansett. Tenåringen er klimaengasjert, hun har attpåtil vært på klimatoppmøte så det skulle bare mangle, og hadde en hel kjøttfri måned i vår. 

Det gikk bra helt til hun reiste til sin farmor i påsken. Hennes farmor er et unikum på kjøkkenet. Og når farmor lager kjøttmat, vel... Det er vanskelig å være prinsipprytter når duften av hjemmelagede köttbullar ligger som et lavt skydekke over store deler av Skåne. 

Etter det har vi hatt noen kjøttfrie uker. Så ble det kjøttfrie dager. Så ble det redusert til en ambisjon.

Så kom barn 2 på banen, og stiftet en miljøkriger-organisasjon med to venninner. På Instagram er de for el-sykler og mot engangsservise, og dessuten støtter de kreftforeningen. What’s not to love. 

Barn 3 toppet kransekaka med å erklære personlig krig mot privatbilismen, og vil bare være med i butikken for å kjøpe vaniljeyoghurt hvis vi ikke bruker bil. Så vi går og går og går, og jeg har to og en halv nakkeprolaps, og hvis kirurgen som truer med å operere dem får greie på at jeg bærer sekker og handleposer med mel og melk og poteter hjem fra butikken, kommer han til å operere meg for løse skruer i hodet i stedet.

Så traff tenåringen og jeg Mari Hult, som er enehersker på vegetarbloggen.no og forfatter av vegankokeboken «Sykt godt». Det er en bok med bilder av mat som ser ut som noe vi kunne laget sjøl. Så vi bestemte oss for å riste støvet av denne litt slumrende fikse idéen om å spise mindre rødt og mer grønt. 

Meatfree Monday er bare for pingler tenkte vi samtidig, det var veldig lett å tenke litt stort rett etter at vi hadde truffet Mari, så vi bestemte like gjerne at tre kjøttfrie dager i uka i ett år framover var et minstemål. 

Såpass må det nesten være hvis vi skal spise oss gjennom boka til Mari, sa vi til hverandre, og fattet vedtaket med det samme vi var der oppe, litt høye på livet. Barn 3 spiser jo bare pasta og poteter uansett. Vi unnlot å nevne at favorittmaten til barn 2 er langtidsstekt lammelår, at barn 4 kunne levd utelukkende av bacon og nakkekoteletter, at barn 5 våkner av at han har drømt om pølser, og at mann (41), som kun fikk vedtaket til orientering per sms, jakter småvilt, griller alt, og veier livskvalitet i pinnekjøtt.

Av og til tenker jeg at han elsker meg på tross av og ikke på grunn av en del ting.

Vi begynte prosjekt mer grønt i høstferien, siden ferie er lik fri og vi liksom har god tid til å finne oppskrifter og lage handleliste og annet man trenger når man skal begynne Et Nytt og Bedre Liv.

Dag 1 bestemte vi oss for å rydde i fryseren. Vi fant kylling, pølser og marinerte koteletter. Det var best å ta det fram for å spise det opp, tenkte vi, så ikke det skulle bli liggende der for lenge.

Dag 2 hadde vi en del rester. 

Dag 3 også, vi hadde jo tross alt en del liggende i fryseren. 

Dag 4 skulle vi lage vegetar-lasagne. Men så ble klokka litt mye, og barn 3 ville helst ha nachos. Det kunne godt være vegetar-nachos, informerte hun, så lenge vi lagde den med kjøtt. 

Dag 5 skulle vi spise pizza hos noen venner. Da var det plutselig bare to dager igjen av uka, til å presse inn tre grønne dager.

I mellomtiden brukte mann (41) tiden på å sende snapchat-snutter av kjøttdisken i butikken. Fårikål blir liksom ikke helt det samme uten får.

Men vi har ikke gitt opp. Vi begynner bare på nytt neste uke. 0 down, 52 to go. Ikke noe problem.


Siri Gjelsvik: Journalist og skribent, med delt fast bosted i øst og i vest. Drømmer om robotstøvsuger begge steder. Instagram: @sirigj

Seks og samliv: En variant av nyfamilien. To voksne med tre pluss tre barn, bare delvis under samme tak. Deltidssamboerskap er også et skap!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...