© Johs Bøe Illustrasjon: Rune Markhus

Smarthet: 8 ting jeg digger med sommerkroppen min

Det er sommer. Jeg har en kropp. Den fortjener en hyllest.

29. juli 2015 av Marthe Reienes

1. Nesen min er sykt dyktig til å snuse inn duften av en nylig oppskåret sitron, av søte jordbær, surklende vannmelon, nykvernet kaffe, grill og gress, sjø og sand og marehalm, blåskjell i hvitvin, regn og mose og markblomster i et glass.

 

2. Høyrearmen er skikkelig flink til å løfte et glass høyt til skål, men ikke høyere enn nesetippen, for det har jeg lært, men så høyt at det føles stas, og noen ganger over nesetippen likevel, når høyrearmen blir ordentlig revet med.

 

3. Strupen min kan synge, dypt, ikke alltid fint, men i harmoni med andre, som en ingrediens i en dessert eller en tråd i et fargerikt vevd teppe. Noen ganger kan den skravle og skråle høylytt, da gjerne når ovennevnte høyrearm har vært litt ivrig.

 

4. Det er ikke bare høyrearmen som er flink. Begge armene mine kan holde rundt en kjæreste, de kan heves høyt over hodet til jubel når de har slått et godt krokketslag, de kan sette en brøddeig, sette opp en fluktstol og holde og bla i en fengslende roman, de kan løfte en niese og svinge henne rundt til hun hyler av latter. De kan også tape for en lillesøster i shuffleboard, for noen ganger er det best sånn.

 

5. Huden min kan endelig nyte varmende solstråler etter å ha hatt solforbud i hele fjor. Dessuten evner den riktig så bra å kjenne en mild bris stryke over seg, eller følelsen av sand under tærne.

 

6. Beina mine er best på å bære meg forbi hvite trehus over brosteinsbelagte sørvestlandsgater, sparke fra i iskaldt nordsjøvann, løfte meg på smale stier gjennom Ekebergskogen og hoppe opp og ned på musikkfestival i Converse-sko som er flekkete av gress og øl.

 

7. Ørene mine er mestre i å fange opp lyden av skogen som hvisker, av fuglekvitter og måkeskrik og humler som surrer og musikk som strømmer ut av en bitte liten bærbar høyttaler på et piknikteppe i parken.

 

8. I disse dager fyller kroppen min 36 år. Det elsker jeg. For det er ingen selvfølge. For ett år siden ble den herjet med, kuttet og skåret i, pumpet full av gift, de fjernet kroppsdeler og lappet meg sammen igjen. I år kan den gjøre hva som helst. Det fortjener en skål. Kom igjen, høyrearm!

 

 

 

Tara-journalist Marthe Reienes (36) ble en gang utfordret til å finne et ord i ordboken som inneholdt navnet hennes. Det ble ett treff: Smarthet. Etter endt kreftbehandling synes hun det ordet kler hennes nye livsvisdom. (På Instagram: @smarthet)

 

Les mer Smarthet:

Smarthet på rømmen

Smarthet: 14 ting jeg har lært av å ha kreft

Smarthet: Djevelen i detaljene

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...